Izvor: MozzartSport.com, 07.Dec.2020, 09:15

Žreb u Cirihu: Može li Srbija da nađe put do Mundijala u Kataru?

Izvlačenje grupa u 18 časova

Može li Srbija ponovo da uradi potpuno logički naopaku stvar: da ne ode na Evropsko prvenstvo, na koje se daleko lakše plasirati, ali da zato nađe neki uski put kroz mundijalske kvalifikacije i nađe se na šampionatu sveta u Kataru?

Ne bi bilo prvi put da to učini. Naša reprezentacija od 2000. godine nije videla prvenstvo Evrope, neće videti ni ovo narednog leta, ali je u međuvremenu bila na Svetskom prvenstvu 2006, 2010. i 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godine.

Kakav će put čekati Srbiju do Katara saznaće se danas popodne, jer će se u 18 časova u Cirihu održati žreb kvalifikacionih grupa. Dobrim igrama u Ligi nacija, iako nisu uspeli ni kroz njih da izbore mesto na EP, Orlovi su se našli u drugom šeširu pred današnje izvlačenje, što u teoriji govori da bi trebalo da se nađu na kraju makar u baražu za prvenstvo sveta. No, dalek je put do toga.

Pred današnji žreb izgled šešira je ovakav:

Prvi – Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka, Holandija.

Drugi – Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija.

Treći – Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska.

Četvrti – BiH, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija, Luksemburg.

Peti – Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Andora.

Šesti – Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino.

Sistem kvalifikacija je takav da će se direktno na Svetsko prvenstvo plasirati prvoplasirani iz grupa, dok će drugoplasirani, uz još dve najbolje rangirane selekcije iz Lige nacija, koje se već nisu plasirale, igrati baraž. Od tih 12 selekcija u doigravanju, tri će se domoći ulaznica za Katar.

Na papiru gledano, možda je iz prvog šešira, po kvalitetu, najprihvatljivija Danska za rivala, mada bi dueli sa Hrvatskom izazvali najveću pažnju, kad se već nismo sreli na Evropskom prvenstvu. Iz trećeg šešira ima dosta opasnih rivala, koji nisu ništa slabiji od Srbije i ključ će biti, verovatno, kakav će bilans Orlovi imati protiv te selekcije.

Kvalifikacije će se igrati po ubrzanom modelu, jer je ceo fudbalski kalendar poremećen zbog korona virusa, pa će prva dva kola biti u martu, a poslednja dva u novembru sledeće godine, dok će se baraž igrati u martu 2022.

Mundijal u Kataru igraće se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.