Znate li za Grajfsvalder i zašto su tužili Real?

Izvor: Mondo, 13.Okt.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li za Grajfsvalder i zašto su tužili Real?

I slavni Real Madrid je pokušao da zaobiđe propise koje je propisala FIFA, ali je mali nemački klub ipak pobedio i dobio novac.

Toni Kros je u utorak postao najplaćeniji nemački svih vremena pošto je sa Real Madridom potpisao ugovor vredan 120.000.000 evra, a klub u kom je ponikao - Grajfsvalder - je na "na jedvite jade" naplatio od Reala novac koji mu sledi na osnovu propisa FIFA.

Naime, Toni Kros je prve fudbalske korake napravio u svom rodnom Grajfsvaldu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u klubu Grajfsvalder i tamo igrao do 2002. godine kada ga je "pokupila" Hanza, a potom i Bajern Minhen.

Kada je 2014. godine baš iz Bajerna Toni Kros prešao u Real Madrid za sumu od oko 25 miliona evra - to je značilo i sreću za mali klub sa severoistoka Nemačke pošto je na osnovu propisa FIFA i "trening kompenzacije" njima sledovalo 60 hiljada evra od tog transfera!

Real je pokušao da izbegne te propise, ali nije uspeo.

Oni su priču temeljili na tome da Grajfsvalder FC nije pravni naslednik kluba Grajfsalder SC, u kom je ponikao Toni Kros, s obzirom da je u međuvremenu došlo do "stapanja" tri kluba.

Čelnici malog nemačkog kluba su tužili najbogatiji klub na svetu, pa su na kraju Florentino Perez i ostali ipak isplatili 64 hiljade evra koliko su dugovali zbog "trening kompenzacije", a ovi su odustali od tužbe. Real je plaćao uratama, pa je poslednja u Grajsfalder stigla baš prethodnog meseca.

Foto: AP/Peter Steffen

Novac je već uložen u novu opremu...

"Bez novca od Krosa ovo ne bi bilo moguće", izjavio je član Uprave Hajko Jap.

Ovaj amaterski klub koji se takmiči u šestoj ligi nemačkog fudbala planira da novac uloži i u obnovu stadiona kao i u infrastrukturu, pa se nadaju da bi mogli da izbore promociju bar u naredni rang takmičenja.

Za neke je malo - za njih mnogo!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.