Izvor: Blic, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlato košarkašima

Zlato košarkašima

DAEGU - Univerzitetska košarkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore osvojila je juče, poslednjeg dana takmičenja, zlatnu medalju na 22. po redu Univerzijadi u Južnoj Koreji, pobedivši u finalu selekciju Rusije 85:76 (24:23, 16:16, 27:15, 18:22). Jedino zlato za Srbiju i Crnu Goru na studentskim igrama, plavi košarkaši su osvojili ostvarivši osam uzastopnih pobeda. Plavi su tako odbranili titulu najbolje studentske košarkaške ekipe u svetu osvojenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre dve godine u Pekingu.

Finalna utakmica je bila neizvesna samo u prvom poluvremenu. U trećoj četvrtini Vanja Plisnić i drugovi počeli su da prave razliku, koja je pred poslednji period igre iznosila 13 poena. Do kraja meča reprezentativci Srbije i Crne Gore nisu dozvolili Rusima da im ozbiljnije ugroze prednost. Ni raspoloženi Konstantin Nesterov sa 17 poena i šest skokova nije pomogao zbornaji u finalu. Najraspoloženiji u redovima pobednika bio je Branko Jorović sa 19 poena, a pored njega efikasni su bili Mladen Pantić i Bojan Popović sa po 14 poena, dok je kapiten Vanja Plisnić postigao 13 koševa.

Univerzitetski reprezentativci Srbije i Crne Gore su na Univerzijadi osvojili ukupno tri medalje, po jednu zlatnu (košarkaši), srebrnu (vaterpolisti) i bronzanu (Obren Božović u džudou preko 100 kg). Sa ovim skorom plavi su u ukupnom plasmanu nacija podelili 25. mesto sa reprezentacijom Maroka. Najuspešniji u konačnom plasmanu bili su reprezentativci Kine, ispred selekcija Rusije i Južne Koreje.

SCG - Rusija 85:76

Srbija i Crna Gora: Popović 14, Marinović 5, Mandić, Jorović 19, Ilić, Krstović 9, Majstorović 11, Plisnić 13, Pantić 14. Nisu igrali Vasić, Ilić, Todorović i Bralović.

Rusija: Vašmjanin 11, Savkov 9, Bikov 8, Zamanski 5, Dijakok 9, Ovečkov 5, Zozulin 5, Nesterov 17, Soldatov, Čeremnik 7. Nije igrao Andrušenko. A. A. Čestitka Vujoševića

Prvu čestitku zlatnim košarkaškim studentima uputio je juče Duško Vujošević, selektor senirske selekcije Srbije i Crne Gore:

- Podmlađena ekipa košarkaškog kluba iz Železnika, napravila je sjajan rezultat na Univerzijadi u Južnoj Koreji. Oni su uspeli da naprave fantastičan rezultat i Srbiji i Crnoj Gori donesu jedino zlatno odličje na Igrama. Ovaj rezultat je od veklikog značaja za našu košarku. Kinezi najuspešniji

Na 22. Univerzitetskim sportskim igrama najviše uspeha imali su predstavnici Kine sa ukupno 81 medaljom (41-27-13).

Iza Kine po broju osvojenih trofeja plasirali su se Rusija sa 82 (26 zlatnih, 22 srebrne, 34 bronzane) i domaćin Južna Koreja sa 52 (26, 11, 15).

Studenti-sportisti Srbije i Crne Gore vraćaju se iz Južne Koreje sa tri medalje (po jedna zlatna, srebrna i bronzana), koje su im omogućile da po broju osvojenih trofeja dele 25. mesto sa Marokom u konkurenciji 45 zemalja. T. D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.