Zlatna reprezentacija

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna reprezentacija

02.07.2012. -

Reprezentacija Španije postala je šampion Evrope. Finalni meč u Kijevu završen je sa neobično velikim rezultatom 4:0 u korist Crvene furije. Italijani ništa nisu mogli da učine protiv navale suparnika. Štišenici Vinsenta del Boskea postavili su nekoliko rekorda odjednom: oni su dobili tri velika turnira za redom- prvo Evro-2008, zatim prvenstvo sveta 2010, sada kontinentalno prvenstvo.

Prvih minuta meča reprezentacije su se držale ravnopravno, zagrevale >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se, proveravale preciznost pasova, brzinu ulaska u napad, a zatim je bio postignut prvi gol. David Silva je dao gol sa male distance. Italijani su na to mogli da odgovre samo sa par bezuspešnih napada i povredom Đorđa Kjelinija. Špancima je bilo dosadno i oni su dali još jedan gol. Havi je napravio genijalno jednostavan pas u kaznenom prostoru, a Horhe Alba koji je bio u blizini završio je kombinaciju sa 2:0. Drugo poluvreme trener Italijana Čezare Prandeli je započeo taktičkim promenama, kako bi nadoknadio gubitak Kjelinija. Na teren je izašao Tjago Mota. Ali čini se, samo zato da bi nekoliko minuta kasnije dobio povredu i napustio teren na nosilima. Upravo u tom trenutku Italijani su i izgubili. Španci su vodili, Italijani su ostali u manjini – Mota se nije vratio na teren, zamena više nije bilo. Do 70. minuta oni su se praktično zaustavili, pruživši Špancima mogućnost da „pletu svoju čipku“ i uvećavaju procenat dobijenih lopti. U takvoj situaciji ne bi postigao pogodak samo ko neće ili onaj koji je krajnje velikodušan. Španci se, čini se, nisu odlikovali ni jednim, ni drugim, zato su zatresli mrežu Đanluiđija Bufona još dva puta, postigavši rekordno visoki rezultat za finale – 4:0. U svom intervjuu posle meča trener španske reprezentacije Visente del boske pokušao je da objasni zašto je upravo njegov tim pobedio, mada, bez obzira na rezultat, to nije bila prosta pobeda.

Svi jednom gube, ali Italijani su odigrali odlično prvenstvo. I jednostavno nisu imali sreće, u prvom redu sa povredom Tjaga Mota, upravo zato se sve tako i završilo. Ali za naše igrače to je bila vrlo dobra igra, oni su je kontrolisali. Italijani su postali vrlo opasni posle našeg prvog gola, ali mi smo uspeli da se odbranimo. Najvažnije je što nam je pošlo za rukom da pokažemo vrlo dobar fudbal. Mi smo vodili loptu, kontrolisali igru, imali smo šanse, golove. Ova pobeda španskog fudbala može se nazvati istorijskom.

Istorijska je ova pobeda ne samo za same Špance, već i za čitavu Evropu. Zato što je prvi put u istoriji nacionalni tim odbrani svoju titulu. Obično su oni ustupali mesto novim šampionima. Crvena furija je prva koja to nije učinila, i ostala je najjača reprezentacija Starog sveta za još 4 godine. Šta više, tako visok rezultat kao 4:0 nikada nije postignut na prvenstvima Evrope. Obično u tom stadijumu reprezentacije su nervozne, ne žele da dobiju gol, ne misle kako da ga postignu, tako da i dve zajedno ne mogu da sakupe 4 gola. Još je ovo finale postalo bogato za Špance po ličnim dostignućima. Fernando Tores je postao prvi igrač u istoriji koji je u finalu postigao golove na dva prvenstva Evrope. Iker Kasiljjas je postavio golmanski rekord, izdržavši 510 suvih minuta ili skoro 5 punih utakmica. On je propustio pogodak samo u prvoj igri ovog šampionata, i to od Italijana Di Natalea, i više nikome nije dipustio da pogodi njegov gol. Aktualna reprezentacija Španije jedinstvena je po sastavu igrača. Toliko zlatne genracije fudbalera u ovoj zemlji još nikada nije bilo.

Sada se Španci vraćaju kući. Ali, kako je istakao Visente del Boske, pauza neće biti duga. Ubrzo započinju kvalifikacije za prvenstvo sveta u Brazilu. Novi turnir, nova titula, nove nade. I naravno vrlo mnogo emocija.

Anastasija Perškina,

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.