Živković: Loš rad sa mladima

Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković: Loš rad sa mladima



Selektor omladinske reprezentacije Srbije Zvonko Živković izjavio je da je jedan od najvećih problema srpskog fudbala loš rad sa mladim igračima.

Srpski omladinci (rođeni '88 i kasnije) su na predkvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo 2007. godine savladali Moldaviju i Litvaniju i igrali nerešeno sa Hrvatskom.

Iako je izrazio zadovoljstvo zalaganjem svojih igrača, Živković je rekao da je sa timom morao da radi i na osnovnim elementima fudbalske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igre, koji bi trebalo da se nauče još na početku karijere.

"Igrači se rano ubacuju u seniorske ekipe ... čime se završava njihov napredak... Treninge u mladjim uzrastima vode priučeni treneri. Kasnije su oni takmičarskog karaktera, na njima se ne uči. Dolazi do povreda, jer igrači nisu fizički sazreli", rekao je on.

Živković je prošle godine sa omladinskom reprezentacijom Srbije i Crne Gore igrao u polufinalu Evropskog prvenstva u Severnoj Irskoj. Godinu dana kasnije Živković je rekao da tada nije bio optimista i priznao da sadašnja generacija ima još više elementarnih nedostataka.

"Uvek mi je cilj pobeda, pa i na Evropskom prvenstvu. Znam da je to nerealno, ali neću da gubim vreme. Ima kriterijuma ispod kojih ne idem. Nema spora, Srbija ima talentovane fudbalere, ali ne želim da oni ostanu samo talenti", rekao je bivši reprezentativac Jugoslavije.

Živković je kao primer istakao najboljeg strelca šampionata u Severnoj Irskoj Borka Veselinovića.

"U Severnoj Irskoj su 'iskočila' trojica fudbalera. Nemac Eugen Podolski, koji je standardan u Borusiji iz Menhengladbaha, Francuz Joan Gurkuf, sada član Milana, i Veselinović, koji ne igra nigde", istakao je Živković.

"Srpski klubovi nemaju novca za strance i rad sa mladima bi mogao da bude jedini izlaz iz učmalosti u domaćem fudbalu", dodao je nekadašnji prvotimac Partizana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.