Zimonjić se vraća na teren

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 08:24

Zimonjić se vraća na teren

Rekao je kraj, ne i zbogom belom sportu, jer šampioni to ne rade.

Ostavio je odškrinuta vrata za povratak na teniski teren, dovoljno da ih vidi i širom otvori direktor turnira "Srpska open" Đorđe Đoković i pozove Nenada Zimonjića da pokaže i Banjalučanima zbog čega je 50 nedelja bio svetski broj jedan u dubl konkurenciji.

Put do teniskih zvezda Nenad Zimonjić je zvanično počeo da gradi od 1995. godine, a na stazu besmrtnih zakoračio je na Otvorenom prvenstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Australije 2004. godine. Tada je sa Ruskinjom Jelenom Bovinom porazio aktuelne šampione Martinu Navratilovu i Leandera Paesa u dva seta (6:1, 7:6) i osvojio prvi Grend slem.

Kasnije su se nizali uspesi jedan za drugim, a u anale srpskog i svetskog tenisa ostaće zabeleženo je da je Nenad Zimonjić, zajedno sa kanadskim teniserom Danijelom Nestorom osvojio Vimbldon 2008. i 2009, Rolan Garos 2010, ATP završni šampionat 2008. i 2010, kao i veliki broj titula na uslovno rečeno manjim turnirima.

Zlatnim slovima ostaće zapisano i da je najbolji srpski dubl igrač 2010. godine na Rolan Garosu osvojio prvo mesto u mešovitoj konkurenciji sa Katarinom Srebotnik, a u muškim parovima sa Danijelom Nestorom.

Tako je postao jedini teniser u istoriji, pored Majka Brajana, koji je osvojio duplu krunu.

Osim već pomenute titule 2010. godine sa Slovenkom, u mešovitom dublu Zimonjić je osvojio još i Otvoreno prvenstvo Australije 2004. i 2008, Rolan Garos 2006. kao i Vimbldon 2014.

Rekorder po broju mečeva i pobeda za selekciju Srbije u parovima, najviše radosti doneo je naciji, kada se sa Novakom Đokovićem, Jankom Tipsarevićem i Viktorom Troickim našao na svetskom tronu 2010. godine.

Godinu dana ranije, Zimonjić je kao član reprezentacije Srbije osvojio Svetski kup u Dizeldorfu pobedom nad reprezentacijom Nemačke - 2:1. Isti uspeh je ponovio 2012. gde je u finalu savladana Češka.

Četiri puta je igrao na Olimpijskim igrama, a najbolji rezultat mu je četvrtfinale muških parova u Londonu 2012.

Reket o klin Zimonjić nikada zvanično nije okačio, a izlazak pred banjalučku publiku je dobra prilika da još jednom oseti draž takmičarskog tenisa i možda krene ka nekom novom cilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.