Žene (ne)ravnopravne za volanom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2020, 18:32

Žene (ne)ravnopravne za volanom

U Srbiji svega 37 odsto žena ima vozačku dozvolu i prema ocenama mnogih, taj poražavajući podatak proizilazi iz stereotipa, da su poslovi vozača i njemu slični rezervisani za muškarce. S tim u vezi, Srbija je prva u regionu i među retkima u svetu izradila Studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja, što bi trebalo da utiče na bolju društvenu sliku, odnosno aktivniju i prepoznatljiviju ulogu žena.

Čast vozačke struke, pa i žena uopšte, u Novom Sadu brane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << profesionalke za volanom gradskih autobusa i taksija. Među njima je Marijana Maljenović, zaljubljenik u vožnju od detinjstva.

"Volim da vozim, volim rad sa ljudima i nekako me ovaj posao ispunjava. Ne mislim da su žene ništa manje sposobne za posao koji je možda netipičan za njih", kaže Marijana Maljenović.

Uzroke neutemeljenih predrasuda treba tražiti kroz istoriju i mehanizme kontrole ponašanja žena, a jedan od načina jeste i dan, danas ograničavanje njihovog kretanja, smatra sociološkinja, Ana Pajvančić Cizelj.

"Kada je žena u stanju da se samostalno kreće, u ovom slučaju da poseduje auto i vozačku dozvolu, onda ona ima pristup obrazovanju, može da upiše školu, fakultet, ako je iz sela da ode u grad, poseta kulturnim sadržajima, zatim druženje, socijalizacija i naravno zaposlenje, znate da većina poslova zahteva posedovanje vozačke dozvole", ističe ona.

Pored obuke, put do vozačke dozvole podrazumeva i preglede u specijalizovanim ustanovama, kao što je Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Medicina rada i sporta" u Novom Sadu.

"Što se tiče zdravstvenih problema to su uglavnom mladi, zdravi ljudi, jedini problem je oštećenje vida, ali se radi o takvom oštećenju da se može korigovati", navodi Jelka Rodić Strugar-specijalista medicine rada.

Psiholog Stevo Bajalović kaže da eventualne smetnje koje se dešavaju, slaba psihomotorna funkcija ili da je negde kognitivni zastoj, veoma retke i to kod populacije iznad 65 godina.

Uglavnom, ako u saobraćaju primetite da žena sporije vozi ne mora da znači da je loš vozač, već da je odgovornija za razliku od muškaraca koji su zarad dokazivanja spremni na rizične poteze za volanom. U to se svakoga dana uvere i instruktori vožnje.

"Apsolutno tvrdim da u današnje vreme nema nikakve razlike između muškog i ženskog vozača. Zašto se smatra da su žene lošije vozači? Zato što su žene u principu disciplinovanije, ispoštovaće većinu saobraćajnih propisa, od vezivanja pojasa do poštovanja svih ograničenja i zabrana", kategoričan je Milan Mudrinić, predsednik Udruženja auto-škola u Novom Sadu.

Važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta, jeste primena Studije, koja će biti odrednica nove strategije saobraćaja, najavili su u resornom Ministarstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.