Žene dvostruko više rade u kući

Izvor: Press, 16.Okt.2012, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene dvostruko više rade u kući

Bez obzira da li su zaposlene ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o korišćenju vremena čiji su rezultati predstavljeni danas

"Istraživanje je, nažalost, potvrdilo stereotipe koji važe na ovim prostorima. Žene mnogo više rade kod kuće, staraju se o deci, vode računa o ishrani...", naveo je direktor RZS Dragan Vukmirović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
On je ukazao na veliku nejednakost između žena i muškaraca kada je reč o plaćenim i neplaćenim poslovima - kuvanju, čišćenju, spremanju kuće, pranju i peglanju.

Istraživanje je pokazalo da žene ukupno rade sedam, a muškarci šest sati, s tim da pripadnice lepšeg pola dve trećine vremena provode na neplaćenom radu, a muškarci na plaćenim poslovima.

Žene na plaćenom poslu provode 2 sata i devet minuta, a muškarci 3 sata i 47 minuta.

Na kućne poslove žene utroše četiri sata i 51 minut, a muškarci 2 sata i 16 minuta.

"Bez obzira na zaposlenje, poslove u kući obavljaju uglavnom žene, pa za one koje rade to postaje druga smena", navela je Jovanka Stojanović iz Odeljenja za socijalne standarde i pokazatelje RZS.

Stojanović je ukazala da, na primer, na pripremanje hrane i zimnice žene troše sat i 36 minuta, a muškarci 16 minuta, dok se pripadnice lepšeg pola pranjem sudova bave 34 minuta, a njihove jače polovine samo tri.

U plaćenim poslovima najviše učestvuju bračni partneri sa decom starijom od sedam godina - muškarci šest sati, a žene skoro četiri, dok u porodicama sa decom do šest godina muškarci rade skoro tri sata više.

I žene i muškarci provode četvrtinu dana u radnim aktivnostima, trećinu dana provode spavajući, dok na jelo i piće troše skoro dva sata, a imaju šest sati slobodnog vremena.

Stojanović je istakla da građani najveći deo dana "potroše" na spavanje, jelo, piće, kupanje i oblačenje, malo više od 11 sati dnevno, na plaćenom poslu provedu tri sata, a u kućnim poslovima pola sata duže.

Istraživanje sprovedeno tokom 2010. i 2011. na 2.300 domaćinstava, odnosno oko 6.000 građana starijih od 15 godina, pokazalo je da građani Srbije svakog dana oko 30 minuta izdvoje za učenje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žene dvostruko više rade u kući

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2012

BEOGRAD - Bez obzira da li su zaposlene ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o korišćenju vremena čiji su rezultati predstavljeni danas.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.