Izvor: RTS, 16.Apr.2021, 13:12

Željkova istorija i čuvena Saletova trojka – pre 29 godina Partizan je pokorio Evropu

Na današnji dan, košarkaši Partizana osvojili titulu šampiona Evrope. Mladi tim crno-belih predvodio je Željko Obradović, a trofej je osvojen u Istanbulu protiv Huventuda, posle trojke Saše Đorđevića u poslednjim trenucima meča.
Svake godine, lica navijača Partizana 16. aprila krasi poseban osmeh. Tog dana, 1992. godine, crno-beli su osvojili jedinu titulu košarkaškog šampiona Evrope, i to na način koji se teško može opisati drugim rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nego bajkovit.

Crno-beli su do pobede nad španskim Huventudom došli u izuzetno zanimljivom meču, posle trojke Aleksandra Saše Đorđevića, samo nekoliko sekundi pre isteka vremena (71:70).
Rafael Đofresa doneo je prednost španskom timu samo deset sekundi pre kraja meča, ali je Đorđević, sada već istorijskim potezom, doneo Partizanu pobedu i ucrtao crno-bele na večnu listu osvajača titule šampiona Evrope.
Tim koji je predvodio Željko Obradović u svojoj debitantskoj sezoni imao je manje od 22 godine u proseku, a crno-beli su samo jednu utakmicu u takmičenju igrali u Beogradu – u četvrtfinalu protiv Knora (Virtusa) iz Bolonje.
Ostale mečeve Partizan je kao domaćin igrao u predgrađu Madrida – Fuenlabradi, koja je crno-belima postala više od kuće, a španski navijači su se pobrinuli da se ne oseti odsustvo duha "Pionira".
Grupnu fazu takmičenja beogradski tim završio je na četvrtom mestu na tabeli, sa skorom od devet pobeda i pet poraza, pa je protivnik u četvrtfinalu bio italijanski Knor.
Fajnal-for igrao se u Istanbulu, u dvorani "Abdi Ipekči", a crno-beli su u polufinalu eliminisali još jednog italijanskog predstavnika, ekipu Filipsa iz Milana rezultatom 82:75.
O nezaboravnoj sezoni crno-belih snimljeno je više filmova, kao što su "Partizan iz Fuenlabrade" i "Ima jedan tim".
Tim koji je predvodio Željko Obradović činili su: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vlada Dragutinović i Ivo Nakić.
Partizanova titula šampiona Evrope iz 1992. godine i dalje je jedina koju su srpski klubovi osvojili u bogatoj istoriji košarkaške igre.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.