Zelić: ALMS temeljno i vrlo rigorozno proverava vakcinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 10:28

Zelić: ALMS temeljno i vrlo rigorozno proverava vakcinu

Agencija za lekove i medicinska sredstva vrlo rigorozn i temeljno proverava dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone kompanija "Fajzer" i "Biontek" u Srbiji, koja je juče predata, kaže Pavle Zelić iz agencije.

Zelić navodi da se Srbija, prijemom dokumentacije "Fajzera" i "Bionteka" o vakcini protiv kovida, svrstava medu najrazvijenije zemlje sveta, koje same odlučuju o svojoj sudbini.

"Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju kao i u razvijenim zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sveta, mnoge agencije nisu dobile ovakvu pirliku, naši eskperti već procenjuju dokumenta", rekao je Zelić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Eksperti će, kaže, kao i za svaki drugi lek, vrlo rigirizno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.

"Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde", istakao je Zelic, dodajuci da je SZO svrstala srpsku Agenciju medu 50 najrizigorznijih autoriteta u svetu.

Radi se, napominje, timski i koordinisano kako bi svaki aspekt bio proveren jer od toga, dodaje, zavise životi.

"Naša želja je da imamo nekoliko vakcina na raspolaganju, naša mogućnost da pregovaramo i obezbedimo je još jedna retkost, moći ćemo kritički da procenimo, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati nekoliko vakcina", istakao je Zelić.

Napominje da je ovo neverovatno doba i trenutak za nauku jer stotine instituta i kompanija i hiljade naučnika radi na tome da se pronade vakcina.

"Ovakvo dostignuče nije bilo vek unazad", istakao je Zelić.

Prema njegovim rečima, neke vakcine su klasične - sadrže inaktivisani virus, a neke su RNA - repliciraju delove virusa koji izazivaju imunski odgovor.

"Ne smemo da čekamo, moramo da preuzmemo rizike, ali mislimo da su koristi veće od bilo kakvih problema", naglasio je Zelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dokumenta Fajzera i Bionteka stigla u Srbiju

Izvor: Danas, 03.Dec.2020

Кompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, prenela je danas Radio-televizija Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.