Završni ispit Đukićevih junaka

Izvor: Politika, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završni ispit Đukićevih junaka

Reprezentacija Srbije večeras u 20,45 časova (TV) u finalu Evropskog fudbalskog prvenstva mladih igra protiv domaćina Holandije. – Janković: Nismo došli da budemo drugi

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije, večeras u 20,45 časova (TV) na stadionu "Evroborg" u Groningenu, igra finalnu utakmicu 16. Evropskog prvenstva u Holandiji protiv domaćina i branioca titule. Bez obzira da li će pobednički pehar iz ruku Mišela Platinija, predsednika Uefe, primiti naš Branislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ivanović, ili Holanđanin Hedviges Maduro, ovaj meč će ući u fudbalske anale. Razlog je što će se prvi put s novim imenom i znamenjem na kontinentalni tron popeti selekcija Srbije, ili će ga organizator prvi put odbraniti.

Bez sumnje finale će biti pravo, pošto se sastaju dve najbolje reprezentacije Starog kontinenta u ovom uzrastu. One su na ovom takmičenju pokazale najviše, bile i pobednice grupa, pa se apsolutno zasluženo bore za trofej.

Dakle, srpska selekcija večeras ima neponovljivu šansu da trijumfalno zaokruži uspehe sa prethodna dva šampionata, na kojima je Srbija i Crna Gora igrala u finalu (2004. u Nemačkoj) i polufinalu (2006. u Portugaliji), i da posle 29 godina, istina tada kao Jugoslavija, ponovo postane evropski prvak.

Izabranici Miroslava Đukića su spremni za završni susret u kome će domaćin imati prednost, jer igra kod kuće pred svojom publikom. Uprkos toj činjenici srpski reprezentativci ističu rešenost da se ne zadovolje drugim mestom, srebrnom medaljom i plasmanom na Olimpijske igre 2008. godine u Pekingu. Žele da se još jednim trijumfom na najbolji način oproste od igranja u ovoj selekciji i srpskom narodu podare toliko priželjkivanu fudbalsku radost.

– Nećemo razočarati naciju. Nismo došli da budemo drugi. Dve nedelje smo se nadali i trudili da dođemo do Groningena i finala. Nije bilo lako, ali smo uspeli. Ni jednog momenta nismo sumnjali u sebe. Posle pobede protiv Belgije počelo je veliko slavlje, koje će se, nadam se, nastaviti i po završetku večerašnjeg duela, – izjavio je Boško Janković, jedan od naših najboljih fudbalera.

Milan Smiljanić je za mnoge stručnjake otkrovenje šampionata u zemlji lala i vetrenjača. Kao i njegovi drugovi jedva čeka da finale počne:

– Sa Partizanom sam se radovao na ovom stadionu. Nadam se da ću večeras to nadmašiti i da će Srbija postati šampion Evrope. Ponosan samna ono što smo do sada uradili. I ovaj rezultat predstavlja veliki uspeh ove generacije, a evo možemo da nadmašimo i generaciju koja je igrala 2004. godine.

On respektuje rivala i mada ga ne poznaje dovoljno smatra da su uz naše fudbalere najbolji:

– Gledao sam njihove utakmice na ovom takmičenju. Nema sumnje da su kvalitetni. Imaju veliki broj vrhunskih igrača.

Dragan Mrđa je o večerašnjem meču kazao:

– Očekuje nas težak susret. Pritisak sa tribina će nam biti dodatni motiv.

Duško Tošić, zajedno sa kapitenom Branislavom Ivanovićem predstavlja poslednji bedem ispred golmana Kahrimana:

– Obećavam veliku borbenost. Nadam se da ćemo osvojiti trofej i obradovati naciju, a zatim zajedno proslaviti ispred Skupštine u Beogradu.

Njegov prezimenjak Zoran je jedan od onih koji je neočekivano dobio veliko poverenje selektora i u potpunosti ga opravdao:

– Biće teška utakmica. Holandija će uz sebe imati navijače i verovatno naklonost sudije. Mi ćemo gledati sebe i pokušati da osvojimo zlato.

Nikola Drinčić je protiv Belgije izvanredno obavio zadatak:

– U finalu nema pravila. Odlučiće nijanse, ili pojedinac. Holanđani nisu toliko agresivni i ne čuvaju loptu. Uveren sam da će to što će oni imati publiku uz sebe predstavljati im veliko opterećenje.

Dušan Basta je odlično odigrao i bio jedan od onih koji su zaustavili žestok pritisak Belgijanaca u drugom delu polufinala:

– Rasterećeni smo stigli do finala, jer smo krenuli iz drugog plana. Jesmo već napravili mnogo, ali ne treba da se zadovoljimo, već da pružimo maksimum još jedanput i dobrom igrom dođemo do trofeja. Imamo snage i kvaliteta da se izborimo i sa odličnim rivalom i njegovom publikom.

Aleksandar Kolarov, strelac prvog gola protiv "crvenih đavola", je izjavio:

– Potrebna je velika koncentracija, jer nas očekuje najteži meč. Važno je da ne podlegnemo pritisku i izdržimo prvih 20 minuta. U tom slučaju će sve krenuti na našu "vodenicu".

Selektor Đukić je istakao da će i u najznačajniji duel reprezentacija Srbije ući skromno sa pozicije autsajdera.

– Ostao nam je još samo jedan korak, onaj najteži. Ovi momci su zaista fenomenalni i sposobni da dođu na vrh. Nadam se da će i u finalu potvrditi kolektivni duh. I do sada sam od njih zahtevao samo da pruže maksimum, što su u potpunosti ispunili, pa isto tražim i ovog puta.

O domaćinu je istakao:

– Znamo da su veoma kvalitetni, tehnički potkovani i da igraju brzo. Međutim i pored toga imamo razloga da se nadamo uspehu.
Đ. Smiljanić

--------------------------------------------------------------------------

Predviđen doček

Fudbalski savez Srbije saopštio je da će u slučaju trijumfa naše mlade reprezentacije na prvenstvu Evrope u Holandiji biti priređen svečani doček na platou ispred Skupštine Beograda u nedelju u 19,30 časova.

Posle toga je u gradskoj Skupštini predviđen prijem mladih fudbalera i stručnog štaba državnog tima, kao i konferencija za novinare od 20 časova.

Bez obzira na ishod finalne utakmice prvenstva Evrope, ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković i državni sekretar za sport Vlajko Senić će na aerodromu "Nikola Tesla" u nedelju u 13,40 časova dočekati reprezentativce i održati konferenciju za novinare.
Tanjug

--------------------------------------------------------------------------

Holanđani bez Vlara

Ron Vlar kapiten mlade reprezentacije Holandije će zbog povrede ligamenata levog kolena, najverovatnije propustiti finale:

– Ne mogu da prihvatim da neću igrati, da je takmičenje za mene gotovo i da ću propustiti spektakl u Groningenu.

Njega će zameniti Arnold Krojsvijk, član Groningena. Inače, na povrede su se posle polufinalne utakmice protiv Engleske požalili i Erik Piters i Otmar Bakal, ali će oni verovatno biti u sastavu selekcije koju uspešno predvodi 64-godišnji Fop de Han.

--------------------------------------------------------------------------

Za prvo srpsko zlato

Srbija
Savez osnovan: FS Jugoslavije 1919, FS Srbije od 2006.
Član Fifa (Uefa): 1921 (1954), pod sadašnjim imenom od 2006.
Predsednik: Zvezdan Terzić
Generalni sekretar (vršilac dužnosti): Zoran Laković
Boja opreme: crveno-plavo-belo (rezervna varijanta: sve belo)
Broj klubova: 2.032
Broj registrovanih igrača: 127.481
Broj sudija: 4.216
Broj trenera: 4.746

Najveći uspeh mlade reprezentacije: prvak 1978, vicešampion 1990, 2004, finalista 2007, polufinalista 1980, 2006.
Selektor: Miroslav Đukić (rođen: 19. februara 1966)

Igrači: 1. Damir Kahriman (Vojvodina), 2. Branislav Ivanović (Lokomotiva, Moskva), 3. Antonio Rukavina (Partizan), 4. Nemanja Rnić (Partizan), 5. Gojko Kačar (Vojvodina), 6. Aleksandar Kolarov (OFK Beograd), 7. Milan Smiljanić (Partizan), 8. Boško Janković (Majorka), 9. Đorđe Rakić (OFK Beograd), 10. Dejan Milovanović (Crvena zvezda), 11. Duško Tošić (Sošo), 12. Igor Stefanović (Zemun), 13. Nikola Drinčić (Amkar), 14. Stefan Babović (OFK Beograd), 15. Predrag Pavlović (Napredak), 16. Đorđe Ivelja (OFK Beograd), 17. Miloš Krasić (CSKA, Moskva), 18. Dragan Mrđa (Lirs), 19. Dušan Basta (Crvena zvezda), 20. Slobodan Rajković (OFK Beograd), 21. Zoran Tošić (Banat), 22. Nikola Petković (Vojvodina), 23. Aleksandar Kesić (Mladost, Apatin).

[objavljeno: 23.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.