Završen prvi deo ABA lige, sedam ekipa u borbi za četiri plej-of mesta

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen prvi deo ABA lige, sedam ekipa u borbi za četiri plej-of mesta

Prvi krug takmičenja u regionalnoj košarkaškoj ligi doneo je zanimljivo nadmetanje, a sedam ekipa ušlo je u užu konkurenciju za plasman u plej-of. Posle 11 odigranih utakmica, Budućnost je na čelu tabele, Partizan deluje kao ekipa koja je u najboljoj formi, dok je Zvezda razočarala. Cedevita Olimpija pokazuje potencijal i biće ozbiljan kandidat za najviši plasman, najveće iznenađenje je ekipa Primorske iz Kopra, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok Mornar sa sedmog mesta vreba svoju priliku.
Regionalno košarkaško takmičenje odavno nije bilo tako izjednačeno kao na početku ove sezone. Čak sedam ekipa, posle 11 odigranih kola, ima lepu šansu da se domogne jednog od prva četiri mesta koje vode u plej-of.

Posle 11 odigranih utakmica, Džejkob Pulen ima najbolji indeks korisnosti – 19,73. Najbolji strelac je Brajon Alen iz Zadra (18,9 po meču), najbolji skakač Marko Jagodić-Kuridža iz Primorske (osam po meču), dok je njegov saigrač Žan Mark Šiško najbolji asistent (9,91 po meču). 
ABA liga izgubila je prohodnost u Evroligu, iako postoje nezvanične informacije da će ove sezone šampion regiona dobiti specijalnu pozivnicu za učešće u elitnom takmičenju.
Iako je ova sezona znatno zanimljivija (ne i kvalitetnija) nego prethodne, postavlja se veliko pitanje koji je smisao takmičenja ukoliko se šampionu ne garantuje mesto među najboljim timovima Evrope.
Ali o tome nekom drugom prilikom...
Budućnost vodi koloPodgorička Budućnost ostvarila je devet pobeda i drži prvo mesto na tabeli. Samo dve ekipe u ligi uspele su da savladaju tim koji predvodi Petar Mijović – Primorska i FMP.
Podgoričani su u međusobnim duelima savladali i Crvenu zvezdu i Partizan i Cedevitu, čime su rivalima stavili do znanja da žele da vrate titulu, koju im je pre dve sezone doneo Aleksandar Džikić.
Glavnu reč u ekipi vode Amerikanci Bamfort, Kobs i Martin, dok veliku podršku imaju u crnogorskim reprezentativcima Nikoli Ivanoviću, Danilu Nikoliću i Petru Popoviću.
Ukoliko nastavi sa partijama iz prvog dela sezone, Budućnost preti da ligaški deo takmičenja završi na prvom mestu, čime bi stekli prednost domaćeg terena u plej-ofu. A ta prednost mnogo znači, što smo mogli da vidimo i u prethodnim sezonama...
Partizanu ne prija SlovenijaAndrea Trinkijeri sklopio je ekipu po svojoj meri. Crno-beli igraju agresivno, postižu veliki broj poena, dok je odbrana kao u vreme Duška Vujoševića.

Poseban kvalitet ekipe je veliki broj igrača koji u rukama imaju solidan broj poena, ali, što je još važnije, mogu da reše meč.
Partizan je uglavnom pogodio sa pojačanjima – Rašon Tomas je veoma dominantan, Vil Mouzli je zbog defanzivnog doprinosa postao jedan od miljenika "grobara", dok je Kori Volden sputao lične ambicije i stavio se u službu tima. O Nemanji Gordiću ne treba ni trošiti reči, dok je čak i poslednje pojačanje kluba, Redži Reding, odigrao odlično i od njega se očekuje da u narednom periodu svojim iskustvom pomogne ekipi u borbi za trofeje.
Ekipa je pobedila u svim mečevima na domaćem terenu, dok su porazi došli na gostovanjima kod Primorske, Cedevita Olimpije i Budućnosti, a protiv sva tri tima Partizan će u drugom delu igrati pred svojim navijačima.
Na strani Trinkijerijevih momaka je i raspored, pošto će prvi meč van Beograda u ABA ligi igrati tek 28. februara, dok će za to vreme biti gosti samo protiv FMP-a i Crvene zvezde.
Cedevita Olimpija, fuzija koja donosi rezultateFuzija dva kluba, Cedevite i Olimpije, za sada daje rezultate u ABA ligi. Ekipa sa sedištem u Ljubljani, doživela je samo tri poraza u dosadašnjem delu takmičenja, koliko imaju Partizan i Primorska.
Ekipu Slavena Rimca uspele su da savladaju Primorska, Budućnost i Zadar, dok su kao pobednici izlazili u duelima sa beogradskim večitim rivalima, Partizanom i Crvenom zvezdom, doduše u oba slučaja u Ljubljani.
Rimac na raspolaganju ima iskusan tim – u prelaznom roku stigli su Simonović, Blažič i Cirbes, ali su najbolji igrači tima Amerikanci, Rajan Boutrajt i Kodi Miler-Mekintajer.
Ekipa je već eliminisana iz Evrokupa, što znači da će sva sredstva uložiti u ABA ligu i pokušati da prvi put u istoriji osvoji regionalno takmičenje, što neće biti nimalo lako.
Primorska, najveće iznenađenje prvog dela takmičenjaEkipa Primorske iz Kopra ušla je u takmičenje kao pobednik ABA 2 lige, ali malo ko je očekivao da će tim koji predvodi Jurica Golemac posle 11 utakmica zauzimati jedno od prva četiri mesta.

Primorska je kvalitet nagovestila pobedom nad Crvenom zvezdom u četvrtfinalu ABA Superkupa, dok je kasnije savladan Partizan u Kopru, kao i Budućnost u Podgorici.
Najbolji igrač ekipe je Marko Jagodić-Kuridža, dok odlične partije pružaju Amerikanac Lans Heris i Slovenac Žan Mark Šiško.
Primorska ima tri poraza, od Crvene zvezde, Cedevita Olimpije i Cibone, ali je teško očekivati da će Koprani zadržati nivo iz prvog dela i ostati među četiri najbolje ekipe.
Panterska borba ekipe iz ŽeleznikaFMP je prvi deo takmičenja završio na petom mestu na tabeli, sa skorom od sedam pobeda i četiri poraza. Ekipa Vlade Jovanovića u poslednjoj utakmici savladala je Budućnost, dok su porazi došli od Partizana, Crvene zvezde, Primorske i Ceevita Olimpije.
Protiv Zvezde "panteri" su igrali i produžetak, a stanje na tabeli jasno govori da Jovanović odlično radi sa mladom ekipom željnom dokazivanja.
Marko Jeremić svojim iskustvom predvodi ekipu, dok veliki doprinos ima u učinku Marka Radovanovića, Stefana Đorđevića i Stefana Pota, dok svoje mesto pod suncem i dalje traže Duop Rit, Marko Pecarski i Ilija Đoković.
Veliko je pitanje koliko će mlada ekipa iz Železnika imati snage za borbu sa znatno iskusnijim ekipama, ali je sigurno da nikome neće biti lak zalogaj.
Uspavani šampionEkipa Crvene zvezde prvi deo takmičenja završila je tek na šestom mestu, sa skorom od šest pobeda i pet poraza, što je daleko od onoga što se očekivalo od vladajućeg šampiona na startu sezone.

Poraz od Primorske u četvrtfinalu ABA Superkupa pokazao je slabosti tima sa Malog Kalemegdana, posle čega su usledili neuspesi u duelima protiv Budućnosti, Partizana i Cedevita Olimpije
Ipak, navijače crveno-belih najviše bi trebalo da brinu izgubljeni mečevi u Novom Mestu i Zadru, od ekipa koje ne spadaju vrh regionalnog takmičenja.
Iako se ekipa, makar na papiru, dobro pojačala, Crvena zvezda je imala problema sa trenerima. Milan Tomić je počeo sezonu, nasledio ga Andrija Gavrilović, da bi naposletku menadžment angažovao Dragana Šakotu, od kojeg se očekuje da vrati ekipu u vrh ABA lige.
Otežavajuća okolnost za Zvezdu je i naporan raspored u Evroligi, česta putovanja i malo vremena za pripremu mečeva u regionu, dok su povrede bitnih igrača u velikoj meri doprinele slabijim rezultatima na oba fronta.
Mornar vreba iz senkeListu kandidata za plasman u plej-of zaključuje ekipa Mornara. Barani su već godinama u vrhu regionalne košarke, a pred sezonu dovedena su odgovarajuća pojačanja u likovima Derika Nidama i Džejkoba Pulena, kao i iskusnih abaligaških igrača poput Milka Bjelice, Seada Šehovića i Mirze Begića.
Ipak, rezultati nisu na očekivanom nivou – Mornar je zabeležio šest pobeda i pet poraza i trenutno zauzima sedmo mesto na tabeli ABA lige.
Ekipa Mihajla Pavićevića je odličan domaćin, iz Bara su bodove odneli samo Partizan i Budućnost (posle produžetka), pa se očekuje da Mornar u nastavku takmičenja bude legitiman konkurent najboljima za plasman na jedno od prva četiri mesta.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.