Izvor: MozzartSport.com, 20.Nov.2021, 12:45

Zašto bi PSŽ-u produžetak Mbapea bio skupa rabota: Drugačiji sistem oporezivanja, još 35.000.000 Monaku...

Florentino Perez i dalje spremno čeka da završi posao veka

Cure polako dani ka 1. januaru, kada će Kilijan Mbape imati punu slobodu da bez dozvole Pari Sen Žermena moći da pregovara sa drugim potencijalnim poslodavcima o transferu koji bi još jednom uzdrmao i ovako trusno tlo fudbalske Evrope.

Zbog toga gotovo svakodnevno izlaze nove vesti po pitanju Mbapeovog statusa i da li će jedan od najboljih fudbalera današnjice ostati u Parizu ili će okrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << novo poglavlje u karijeri. Kako mu ugovor ističe u junu, njegov eventualni transfer bez evrocenta obeštećenja predstavljao bi ogroman gubitak za PSŽ, mada je letos komotno od Real Madrida odbijeno skoro 200.000.000 evra što znači da je francuski klub svesno ušao u rizik.

U jeku svega što se dešava, pogotovo jer PSŽ i Mbape ne mogu da se dogovore oko novog ugovora i visine plate, postavilo se pitanje koliko bi zapravo Svece skupo koštao produžetak saradnje? Odgovor je – mnogo.

17.00: (1,25) PSŽ (6,75) Nant (13,0)

PSŽ je u dosadašnjem poslovanju sa Mbapeom koristio “prednosti“ francuskog režima oporezivanja plata, što je bio slučaj i u Monaku, ali bi za klub bilo isplativije da sada produži ugovor sa Nejmarom ili Mesijem, nego osvajačem Mundijala 2018. Naime, zbog benefita “regime d'impatriation“ koji za strance važi tokom pet kalendarskih godina, PSŽ na ime izdataka za plate, primera radi, Nejmara, štedi oko 25 odsto novca. Tako je i sa Serhijem Ramosom i Lionelom Mesijem sada dok je na primer Anhel di Marija izašao iz tog okvira pošto je već produžio ugovor tako da prelazi preko petogodišnjeg perioda.

Šta sve ovo znači za Mbapea? S obzirom na to da je on domaći igrač, njegov ugovor ne ulazi u sistem “regime d'impatriation“, što znači da bi PSŽ za 30.000.000 evra neto plate morao da izdvoji na ime poreza još toliko! Ukupno dakle – 60.000.000 evropskih novčanica. Na sve to PSŽ bi prema zakonu morao da izdvoji i određena “socijalna davanja“ u visini osam ili devet odsto visine plate. U Parizu su se već nekoliko puta žalili nadležnim organima UEFA jer smatraju da je to visoka globa, pogotovo na takve sume novca. Ako uzmemo da je taj iznos osam odsto, radi se o 4.800.000 evra.

Na sve to, Pari Sen Žermen bi u slučaju Mbapeovog novog ugovora morao da plati i ogroman novac Monaku na ime dogovora postignutog u trenutku kada je brzonogi ofanzivac prelazio na Park prinčeva. Kada bi Mbape potpisao, aktivirala bi se klauzula koja bi Monaku garantovala sigurnih 35.000.000 evra od sledeće prodaje. U ovom slučaju Kneževi neće dobiti procente od transfera, već siguran novac.

Zašto je ovo važno? Pari Sen Žermen je posle odbijenih 200.000.000 evra letos sada ipak okrenuo ploču pa bi ponudio Mbapeu i jednogodišnji ugovor, samo kako bi izbegao njegov odlazak bez obeštećenja. Blankosi spremno čekaju 1. januar i šansu da već tada zatvore posao veka, bez uplitanja Pari Sen Žermena.

Madridska Marka piše da u Mbapeovom okruženju vlada optimizam po pitanju zaključivanja posla sa Real Madridom. Otac Vilfred, majka Fajza i advokat Delfin Verhejden rade polako na tome da se pripremi teren za početak januara i završne pregovore sa Realom. Florentino Perez je spremio sve uslove, tako da će Mbape verovatno od leta zaigrati na renoviranom stadionu Santjago Bernabeu koji, ako niste videli, izgleda kao svemirski brod...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.