Zašto Adžić smeta „delijama”?

Izvor: Politika, 15.Avg.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Adžić smeta „delijama”?

Najvatreniji navijači Zvezde ultimativno traže odlazak sportskog direktora, čiji rezultati rada i nisu tako loši. – Plata 100.000 dinara, a prethodniku Iviću godišnje 200.000 evra. – Navijači ne vode kadrovsku politiku, ali u Zvezdi mogu svakoga da oteraju

„Adžiću, odlazi”, „Adžiću, odlazi”, skandirali su ogorčeni najvatreniji navijači Zvezde u Smederevu, posle nerešenog ishoda u derbiju prvog kola šampionata Srbije. Pre toga „crveno-beli” su eliminisani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << s evropske scene od najtrofejnijeg slovačkog kluba Slovana. U tri takmičarske utakmice u novoj sezoni nisu zabeležili pobedu: dva nerešena meča i jedan poraz, pa je i razumljivo veliko razočaranje „delija”, koju su na svim utakmicama pružali snažnu podršku ekipi, ali ni to ništa nije vredelo. Po njima, glavni krivac za neuspehe je sportski direktor Crvene zvezde Ivan Adžić!

Zvezda je gladna trofeja, a osvojeni Kup Srbije prošle sezone je slaba uteha. Poruka navijača u Smederevu je bila više nego jasna: „Hoćemo titulu”. Posle trogodišnjeg posta i prevlasti na domaćoj sceni najljućeg rivala Partizana, u Crvenoj zvezdi sada žele da budu prvaci po svaku cenu, ali da li je to zaista i realno? Aktuelna uprava na čelu s predsednikom Vladanom Lukićem, za samo godinu dana je stabilizovala klub koji je bio pred stečajem i na ivici bankrota. Od zatečenog rasula, Crvena zvezda je zahvaljujući Lukiću i njegovim saradnicima stala na noge, ali kada se posle oporavka očekivao dalji napredak, „crveno-beli” su počeli neočekivano da se sapliću, prvo u Evropi, a prekjuče i u Smederevu.

Navijačima Zvezde niko ne može da ospori ogromnu privrženost klubu. Ali, oni ne mogu da vode kadrovsku politiku, da smenjuju i dovode koga hoće, iako su „delije”, s čak 19 predstavnika od ukupno 81, najbrojnija grupa u najvišem klupskom organu skupštini. Sada su se okomili na Adžića i ultimativno traže njegovu ostavku. A zašto „delijama” smeta Adžić, s kojim su pokušali fizički da se obračunaju i kada je ovaj tek imenovan za direktora, gađajući ga flašama na jednoj prijateljskoj utakmici na Zlatiboru...

Prelazni rok se završava 31. avgusta, a Adžić je ovog leta realizacijom dva transfera u Zvezdinu, godinama praznu, kasu doneo 4,1 milion evra: 2,6 od prodaje Dejana Lekića španskoj Osasuni i 1,5 od prelaska Vujadina Savića u francuski Bordo. Crvena zvezda je tako, u uslovima svetske ekonomske krize, zaradila više od Partizana, iako ima slabiji igrački kadar. Zato na „Marakani” ističu da je Adžić umnogome doprineo finasijskoj konsolidaciji, dodavši da je Lekić prodat tri puta skuplje nego najbolji strelac i zvanično najbolji igrač naše Superlige i reprezentativac Srbije Dragan Mrđa.

Obaveze koje Crvena zvezda ima iz prošlosti uslovljavaju da svu zaradu od transfera usmerava ka vraćanju dugova, a ne na kvalitetna pojačanja. Zato je Adžić i svoj treći prelazni rok kao direktor kluba odradio, za sada, bez ijednog potrošenog dinara! A, došli su Koroman, Milovanović, Tošić, Vešović i Binić. Obeštećenja, i to simbolična, biće plaćena samo za napadača Rada Andriju Kaluđerovića i štopera Jagodine Danijela Mihajlovića, koji bi uskoro trebalo da dođe na „Marakanu”. Računajući i obeštećenje za mogućeg novajliju iz Gane, odbrambenog igrača Lija Adija, Adžić će za novajlije najviše izdvojiti oko 400.000 evra.

Ne tako davno, nekoliko meseci pre dolaska Adžića, njegovom prethodniku je podignut kredit od skoro pet miliona evra za dovođenje igrača, a Zvezda je nekoliko godina unazad plaćala milionska obeštećenja za mnogobrojne fudbalere koji su bili potpuni promašaji. Od svih tih igrača danas je samo Isah ostao u Zvezdi, a Brazilac Kleo trese mreže, ali u dresu Partizana.

Kada je postavljen za direktora, Adžić je zatekao tim čija je vrednost procenjena na oko sedam miliona evra. Prošle sezone Zvezdin tim je vredeo tričavih 1,4 miliona evra, a sada samo trojica fudbalera Zvezde imaju veću godišnju zaradu od 100.000. Većina njih zarađuje od 20 do 80 hiljada, a za ovo drastično smanjenje troškova najveće zasluge se pripisuju upravo Adžiću.

Prema saznanjima „Politike”, Adžićeva mesečna plata je 100.000 dinara, najmanja direktorska u Zvezdinoj istoriji. Pre njega sportski direktor je bio Ilija Ivić, koji je imao zagarantovanu godišnju zaradu od 200.000 evra. Adžić je smanjio i primanja trenera, pa se od Bajevićevih 500.000 evra stiglo do Kristićevih 15.000, a Vladimir Petrović i Ratko Dostanić su imali oko 40.000 godišnje. U Zvezdinoj hroničnoj besparici i to je važna stavka.

U Crvenoj zvezdi posebno ističu da je transfer Dejana Lekića poslovni potez godine u Srbiji. Adžić ga je doveo za džabe iz Zemuna, uz dogovor da klubu iz Gornje varoši pripadne 20 odsto kada bude odlazio u inostranstvo. Zvezdu je Lekić koštao svega 50.000 evra, a prodat je za dva miliona! Za razliku od većine svojih prethodnika, Adžić je radio gotovo bez dinara, rezultati su bili bolji, a klubu je doneo dosta novca. Ukoliko bude prisiljen da ode, a vođe „delija” veruju da svakoga mogu da oteraju iz Zvezde, a kamoli Adžića, ostaće nejasno zašto tolikom žestinom nisu tražili da odu Ivić ili Goran Bunjevčević, koji su direktno uticali na Zvezdino srozavanje u provaliju.

Pred Adžićem i njegovim zamenikom Goranom Vasilijevićem su svakako teški dani, kao uostalom i pred Crvenom zvezdom... Zato ultimatumi i prisilna rešenja nisu isključeni, ali pitanje je koliko bi bili dobri. Čini se da je Zvezdi sada, više nego ikada ranije, potrebno čvrsto jedinstvo, kako se u postojećoj krajnje delikatnoj situaciji ne bi urušilo i sve ono što je popravljeno za nešto više od godinu dana.

----------------------------------------------

Džajićeva podrška

Povodom lošeg početka sezone, oglasio se i Dragan Džajić, najveća legenda Crvene zvezde. On se trenutno nalazi na odmoru u Crnoj Gori, a za „Politiku” je kazao:

„Ovaj tim Zvezde vredi i uveren sam da će to dokazati na narednim mečevima. Jedna ili dve utakmice nisu merilo i ne mogu se na osnovu toga donositi zaključci. U kvalifikacijama za Ligu Evrope imali smo izuzetno motivisanog protivnika, ubedljivo najtežeg koga smo mogli da dobijemo. To što nismo pobedili u Smederevu ne mora ništa da znači. Dešavalo se ranije da budemo prvaci iako smo gubili u prvom kolu. U Crvenoj zvezdi je dosta dobrog urađeno za samo godinu dana i to niko ne može da ospori.

----------------------------------------------

Kristić otpisan, Đukić prvi kandidat

Posle neuspeha u Smederevu, čelnici Crvene zvezde više ne računaju na mladog trenera Aleksandra Kristića, u koga su brzo izgubili poverenje. Utakmicu u Smederevu je posmatrao i bivši selektor Srbije i trener Partizana Miroslav Đukić, inače navijač Crvene zvezde! On je trenutno prvi kandidat za Zvezdinu užarenu klupu, ali s njim još niko nije razgovarao iz našeg najtrofejnijeg kluba. Nekima smeta što je Đukić bio šef stručnog štaba Partizana, ali za druge na „Marakani” to uopšte ne predstavlja problem.

Pored Đukića, u Smederevu je bio i profesor Miodrag Radanović, dugogodišnji član stručnog štaba Crvene zvezde, koji je u završnici prošle sezone vodeći BSK iz Borče priredio prvorazrednu senzaciju trijumfom na „Marakani”, gde ga stalno zaobilaze. U igri je navodno i Branko Babić, koji je bio trener OFK Beograda, Vojvodine, podgoričke Budućnosti...

Lazar Delić

objavljeno: 16/08/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Adžić na udaru Muslin sve bliže

Izvor: 24sata, 16.Avg.2010, 02:21

Crveno-beli su posle ispadanja iz Evrope i ovog puta traljavo startovali u prvenstvu, igravši bez golova u Smederevu. To je dodatno zateglo situaciju u klubu, jer su posle meča navijači izričito zahtevali ostavku sportskog direktora Ivana Adžića, dok situacija oko trenara ostaje nerešena.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.