Zaštita divljih ptica, kažnjavati za vabilice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 10:48

Zaštita divljih ptica, kažnjavati za vabilice

Uoči početka lovne sezone Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je nadležne da je vreme da preduzmu mere koje je u aprilu naložila Vlada Srbije za sprečavanje krivolova ptica selica. Društo je podsetilo da je Vlada Srbije naložila nadležnim ministarstvima preduzimanje mera za iskorenjivanje stradanja divljih ptica.

Predstojećeg vikenda počinje lovna sezona na ptice selice a iz Društva poručuju da je to prilika da državne institucije preduzmu sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mere za zaustavljanje najmasovnijeg vida krivolova ptica - uništavanje prepelica uz korišćenje elektronskih vabilica.

Oni podsećaju da je izlov grlice i takođe proređene prepelice, zabranjen je u većini evropskih država, kao i da Srbija decenijama unazad ne sledi primere dobre međunarodne prakse i dozvoljava ubijanje ugroženih ptica.

"Lov prepelica u Srbiji posebno je problematičan jer se gotovo po pravilu vrši uz korišćenje nedozvoljenih sredstava, elektronskih vabilica, koje je krivični zakonik prepoznao kao sredstva za masovno uništavanje divljači", navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je korišćenje vabilica na području Srbije zabranjeno zakonima o zaštiti prirode i o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora.

Za korišćenje vabilica u lovištu prema Krivičnom zakoniku zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do tri godine.

Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica navela je da je zbog nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja u Srbiji godišnje strada 120.000-170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je prepelica 50.000 do 60.000.

"Procenjujemo da se na području Srbije, uglavnom vikendima, nezakonito koristi oko 800 elektronskih vabilica. Ovi uređaji su glasni i mogu se čuti sa velike udaljenosti, sa više od dva kilometra. Velika je enigma zašto ih lovočuvari izuzetno retko pronalaze i prijavljuju", ocenila je ona.

Društvo očekuje da po zaključku Vlade Srbije reaguju MUP, Ministarstvo pravde i Ministarstvo poljoprivrede i preduzmu mere i aktivnosti iz delokruga svojih nadležnosti u cilju iskorenjivanja nezakonitog ubijanja, hvatanja i trgovine divljim vrstama ptica.

Društvo je pozvalo građane i građanke da im se pridruže u sprečavanju krivolova i prijave korišćenje elektronskih vabilica policiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.