Izvor: MozzartSport.com, 29.Nov.2020, 09:55

Zapad u napad: Šta su uradili Denver, Dalas, Sakramento, Lejkersi...

Ko je jači, ko slabiji?

NBA sezona se opasno približava. Za nekoliko dana počinju trening kampovi, objavljen je raspored pripremnih utakmica, a protekle dve sedmice održan je draft te napravljeno puno trejdova i potpisa slobodnih igrača. Mi vam na Mozzart Sportu donosimo kompletan pregled svih poslova svih 30 ekipa uz naš komentar urađenog. Ovo je drugi deo cele priče, juče smo pisali o Istoku, a danas je na redu Zapad.

DALAS MAVERIKS

Novi ugovori:Trej >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Burk (tri godine/10.000.000 dolara), Vili Koli-Stejn (dve godine/8.200.000 dolara), Džej-Džej Barea (jedna godina/2.600.000 dolara)

Draft:Džoš Grin (18. pik), Trel Teri (31. pik), Taljer Bej (36. pik)

Došli/free agency:Vesli Ivundu (jedna godina/2.600.000 dolara)

Dopšli/trejd:Džoš Ričardson (Filadelfija), Džejms Džonson (Minesota)

Otišli:Set Kari (Filadelfija), Dilon Rajt (Detroit), Džastin Džekson (Oklahoma), RajanBrohof (Filadelfija), Majkl Kid-Gilkrajst (Njujork)

Nakon prošle sezone i dobrog nastupa u plej-ofu protiv Klipersa, sve nas je zanimalo hoće li Dalas krenuti u lov na treću zvezdu koju će priključiti Luki Dončiću i Kristapsu Porzingisu. Mesta na „salary cap-u“ su imali, mnogo se pričalo oko potencijalnih imena, a na kraju se, pomalo iznenađujuće, dogodio posao u kojem im je iz Filadelfije stigao Džoš Ričardson. Nije to možda tip igrača kojeg su navijači Dalasa želeli pre početka prelaznog roka, ali Ričardson Maveriksima može doneti mnogo - u fazi odbrane je tu da pokrije Dončića, a spreman je i u napadu da pruži dosta toga. U svakom slučaju, reč je o odličnom potezu Maveriksa, a nakon toga su uglavnom radili kozmetičke stvari između kojih treba istaći potencijalno dobru stvar u dolasku Džejmsa Džonsona, iskusnog igrača koji je u nekim fazama svoje karijere izgledao jako dobro, a mogao bi da se uklopi u stil igre Dalasa. U Teksasu nisu puno izgubili, žaliće samo za Setom Karijem, ali to je cena koja je morala da se plati za dobiti Ričardsona. Svaka čast i za novi ugovor neuništivom Džej-Džej Barei.

DENVER NAGETS

Novi ugovori: Pol Milsap (jedna godina/10.000.000 dolara), BolBol (dve godine/4.200.000 dolara)

Draft:ZikNedži (22. pik), Ar-Džej Hemton (24. pik)

Došli/“free agency“: DžamajklGrin (dve godine/15.000.000 dolara), FakundoKampaco (dve godine/6.500.000 dolara), AjzeaHartenštain (dve godine/3.300.000 dolara)

Otišli: DžeramiGrent (Detroit), MejsonPlamli (Ditroit), ToriKrejg (Milvoki), NoaVonle (Čikago)

Pred Denverom je uoči prelaznog roka bio veliki zadatak - kako poboljšati ekipu koja je odlično izgledala u plej-ofu. Na kraju se može reći kako posao nisu, barem za sada, uradili kako treba. Nisu Nagetsi imali prostora na „salary capu“ da dovedu neko veliko pojačanje, ali utisak je da se trenutno nisu ni pojačali. Zapravo, mogli bi biti nešto lošiji nego lani. Najvažniji posao nisu uspeli da odrade - Džerami Grent je otišao u Detroit, a umesto njega je došao Džamajkl Grin šta je dobar potez, ali Grent je u plej-ofu izgledao mnogo, mnogo bolje nego što je Grin izgledao bilo kada u karijeri. U redu, dolazak Fakunda Kampaca bi mogao da oplemeni igru ekipe, ali to nije nešto što ih automatski dovodi u mnogo bolju poziciju. Pola Milsapa su zadržali, šta je realno bio i logičan potez, za Mejsonom Plamlijem niko neće plakati, Tori Krejg bi mogao da nedostaje ako se Vil Barton ne vrati u punom izdanju, a baš oko Bartona i Gerija Herisa se još uvek može složiti dobar trejd koji bi Nagetsima doveo neko pravo pojačanje. Ovako se čini da se nisu približili Lejkersima koji su napravili dosta bolji posao.

GOLDEN STEJT VORIORS

Draft:Džejms Vajzmen (2. pik), Niko Menion (48. pik), Džastinian Džesap (51. pik)

Došli/Free agency: Bred Vonamejker (jedna godina/2.250.000 dolara), Kent Bejzmur (jedna godina/2.300.000 dolara)

Došli/trejd: Keli Ubre (Finiks)

Otišli:Zek Norvel (Čikago)

Za Golden Stejt se sezona završila i pre nego što je počela. Onog trenutka kada se Klej Tompson povredio i kada je postalo jasno da će propustiti još jednu celu sezonu sve je stalo u San Francisku. Voriorsi su, nakon prošle sezone koja je bila obiležena povredama i izostancima, trebalo da se vrate u sam vrh Zapadne konferencije, ali bez Tompsona će to biti teško. Jasno je da Golden Stejt planira ponovo da bude plej-of ekipa, ali za neke veće rezultate će Klej i te kako nedostajati. Šta se tiče poteza koje su Voriorsi napravili nakon ove teške povrede, sve je bilo dobro odrađeno. Odustalo se od bilo kakve ideje trejdovanja drugog pika pa se uzeo Džejms Vajzmen, najbolji centar na draftu, a kasnije je brzo došao i Keli Ubre koji bi stvarno mogao pomoći na krilnim pozicijama. U stvari, oko toga kako će se on i Endrju Vigins uklopiti u igru sa Stefom Karijem i Drejmondom Grinom zavisiće cela priča oko Golden Stejta. Dolazak Breda Vonamejkera i povratak Kenta Bejzmura popraviće rotaciju Voriorsa. Sve u svemu, dobar prelazni rok, ali tuga ostaje zbog Kleja.

HJUSTON ROKETS

Draft: Kenjon Martin (52. pik)

Došli/free agency: Krišćan Vud (tri godine/41.000.000 dolara), Demarkus Kazins (jedna godina/2.300.000 dolara), Sterling Braun (1 godina/nepoznat iznos)

Otišli: Robert Kovington (Portland), Džef Grin (Bruklin), Ostin Rivers (Njujork), Ajseja Hartenštajn (Denver)

U rubrici 'otišli' ne pišemo nikoga ko nije igrač, ali za Hjuston je jako važno što su iz kluba otišli trener Majk D´Antoni i glavni operativac Deril Mori. Njihovim odlaskom je jasno da se završila era ekstremnog 'smol bola' koji na kraju ipak nije doneo neki veliki rezultat. U rubrici 'otišli' još nema Džejmsa Hardena i Rasela Vestrbruka, koji su pre početka prelaznog roka davali izjave kako bi rado napustili ovakav Hjuston. Hardena su već videli kao treću zvezdu Bruklin Netsa, ali to se, barem za sada, još nije dogodilo, a ne znači da neće. Ono šta se dogodilo je odlazak jako važnog Roberta Kovingtona i solidnih Džefa Grina i Ostina Riversa, ali i potpis Krišćana Vuda koji je lani odigrao odličnu sezonu u Ditroitu. Ako bude na tom nivou i u Hjustonu, mogao bi biti veliko pojačanje za Roketse koji su se odlučili dati šansu i Demarkusu Kazinsu koji, doduše, nije dobio garantovani ugovor do kraja sezone.

LOS ANĐELES KLIPERS

Novi ugovori: Markus Moris (četiri godine/64.000.000 dolara), Patrik Peterson (jedna godina/2.300.000 dolara)

Draft: Denijel Oturu (33. pik), Džej Skrab (55. pik)

Došli/free agency: Serž Ibaka (dve godine/19.000.000 dolara)

Došli/trejd: Luk Kenard (Detroit)

Otišli:Montrezl Herel (LA Lejkers), Džamajkl Grin (Denver), Lendri Šamet (Bruklin), Rodni Mekgruder (Detroit), Sinarius Tornvel (Nju Orleans)

Sve nas je zanimalo kako će Klipersi odraditi ovaj prelazni rok nakon debakla u plej-ofu. A odradili su ga dobro. U redu, ostali su bez Montrezla Herela, čoveka koji je bio najbolji šesti igrač prošle sezone, ali umesto njega je došao Serž Ibaka koji je u plej-ofu u dresu Toronta izgledao puno bolje od Herela. Nekako je ispod radara ostao i odličan posao kojeg su napravili dovođenjem Luka Kenarda koji je lani bio sjajan u Detroitu, a nekih važnijih odlazaka, osim Herela, nije bilo. Markus Moris je dobio prevelikih 64.000.000 dolara, ali on je jako važan u koncepciji igre Klipersa pa je trebalo da ga zadrže pod svaku cenu. Utisak je da Klipersi na papiru izgledaju bolje nego šta su izgledali na kraju prošle sezone. Sada ostaje da vidimo kako će da izgledaju na parketu i šta mogu protiv Lejkersa.

LOS ANĐELES LEJKERS

Novi ugovori:Kentavius Koldvel-Poup (tri godine/40.000.000 dolara), MarkifMoris (jedna godina/2.300.000 dolara)

Došli/free agency: MontrezlHerel (dve godine/19.000.000 dolara), Vesli Metjus (jedna godina/3.600.000 dolara), MarkGasol (dve godine/5.400.000 dolara)

Došli/trejd:Denis Šreder (Oklahoma), Džordan Bel (Klivlend), Alfonzo Mekini (Klivlend)

Otišli:Deni Grin (Filadelfija), Dvajt Hauard (Filadelfija), Ejveri Bredli (Majami), Ražon Rondo (Atlanta), Džaval Mekgi (Klivlend)

'Nikad ne potcenjuj srce šampiona'. Ako su Lebron Džejms i Entoni Dejvis osvojili titulu prvaka u svojoj prvoj zajedničkoj sezoni, zašto ne bi i u drugoj? To je razlog zbog kojeg su se slobodni igrači poput Montrezla Herela, Veslija Metjuza i Marka Gasola odlučili možda da uzmu i nešto manje novca nego što bi dobili od drugih klubova i potpisali za Lejkerse. Dodatni razlog im je sigurno dala i činjenica da je prvi posao dogovoren u ovom periodu u celoj ligi bio trejd Denisa Šredera. Oko tog posla se puno pričalo u krugovima onih koji ne vole Lejkerse i koji su tvrdili da je Oklahoma dobila jako malo - pik prve runde i Denija Grina, ali kad je Tander Grina pretvorio u Ala Horforda i još jedan pik prve runde, jasno je da je posao korektno odrađen. Dodatna analiza prelaznog roka kojeg su Lejkersi odradili stvarno nije potrebna - prvaci su definitivno najveći pobednici svega šta se događalo u poslednje dve sedmice i u sezonu ulaze kao prvi favoriti.

MINESOTA

Novi ugovori:Malik Bizli (četiri godine/60.000.000 dolara), Huančo Ernangomez (tri godine/21.000.000 dolara)

Draft:Entoni Edvards (1. pik), Leandro Bolmaro (23. pik), Džejden Mekdenijels (28. pik)

Došli/trejd:Riki Rubio (Finiks), Ed Dejvis (Juta)

Otišli:Džejms Džonson (Dalas), Omari Spelman (Njujork), Džejkob Evans (Njujork), Kilan Martin (Indijana)

Bilo je zanimljivo pratiti šta će uraditi Minesota i hoće li povući neki pogrešan potez, ali na kraju su Vukovi sve odradili korektno. Pričalo se o tome da bi mogli da naprave trejd za prvi pik, ali na kraju su s njim uzeli najboljeg mogućeg igrača na draftu. Entoni Edvards je mašina za koševe koji ima dosta da radi na svojoj igri, ali je Minesota dobila zanimljivog igrača koji bi mogao s Karl-Entonijem Taunsom i Dianđelom Raselom da nosi igru u budućnosti. Dobar potez je i povratak Rikija Rubija, kao i novi ugovori za Malika Bizlija i Huanča Ernangomeza i to za pristojan novac. Van parketa je sve urađeno kako treba, sada je pravi posao na parketu jer Minesota tamo već godinama nije izgledala kako treba.

MEMFIS GRIZLIS

Novi ugovori:Dientoni Melton (četiri godine/35.000.000 dolara), Džon Končar (čriet godine/9.000.000 dolara), Džontej Porter (tri godine/6.000.000 dolara)

Draft:Desmond Bejn (30. pik), Ksavier Tilman (35. pik)

Došli/trejd:Mario Hezonja (Portland)

Otišli:Džoš Džekson (Detroit)

Memfis bi mogao da bude gubitnik cele ove priče oko prelaznog roka iako nisu ništa loše uradili. Stvar je u tome da je ovoj ekipi jako malo nedostajalo da u prošloj sezoni uđe u plej-of, a sada se nisu pojačali, dok su neke druge ekipe na Zapadu koje su bile lošije od njih, napravile dobar posao. Grizliji su mirno proveli ove dve sedmice, dali novi ugovor Dientoniju Meltonu i još par manje važnih igrača i čekaju da Dža Morant i Džeren Džekson nastave sa svojim razvojem i napredovanjem. Samo se nadamo da ti mladići neće biti previše razočarani ako ove sezone ne budu imali previše dobre rezultate.

NJU ORLEANS

Novi ugovori:Brendon Ingram (pet godina/158.000.000 dolara), Stiven Adams (dve godine/35.000.000 dolara)

Draft:Kajra Luis (13. pik)

Došli/free agency:Venjen Gebrijel (dve godine/3.600.000 dolara), Bili Ernangomez (jedna godina/1.700.000 dolara), Sindarius Tornvel (jedna godina/1.700.000 dolara)

Došli/trejd:ErikBledso (Milvoki), Stiven Adams (Oklahoma)

Otišli:Džru Holidej (Milvoki), Derik Fejvors (Juta) EtvanMur (Finiks), Džalil Okafor (Detroit), Darijus Miler (Oklahoma), Frenk Džekson (Oklahoma)

Nju Orleans je iskoristio paniku u redovima Milvokija i izveo pravu 'oružanu pljačku' u trejdu za Džrua Holideja. Osim što su dobili tri pika prve runde i mogućnost zamene još dva pika, dobili su solidne igrače u likovima Erika Bledsoa i Džordža Hila kojeg su iskoristili u novom trejdu kojim su doveli Stivena Adamsa. Koliko njemu veruju pokazali su tako šta su mu odmah dali dodatne dve godine u ugovoru, baš kao šta je i Brendon Ingram dobio zasluženi maksimalni ugovor. Rotacija Pelikansa sada stvarno izgleda odlično, uprava je odradila sve kako treba, a sada je na novom treneru Stenu Van Gandiju da oko Zajona Vilijamsona i ostatka ove ekipe napravi tim koji bi za početak mogao do plej-ofa. Za početak.

OKLAHOMA SITI

Draft:Aleksej Pokuševski (17. pik), Teo Mejledon (34. pik), Vit Krejci (37. pik)

Došli/free agency: Frenk Džekson (nepoznat ugovor)

Došli/trejd: Al Horford (Filadelfija), Džordž Hil (Milvoki), Trevor Ariza (Portland), Džastin Džekson (Dalas), Darijus Miler (Nju Orleans), Vensen Poarje (Boston), Taj Džerom (Finiks), Ti-Džej Lif (Indijana)

Otišli: Kris Pol (Finiks), Stiven Adams (Nju Orleans), Denis Šreder (LA Lejkers), Danilo Galinari (Alanta), Abdel Nejder (Finiks), Terans Ferguson (Filadelfija), Nerlens Noel (Njujork)

Valjda nema ekipe u NBA ligi s kojom Oklahoma ovog leta nije napravila neki trejd, a nije sigurno da bilo ko zna koliko Tander ima pikova prve i druge runde sledećih godina. Nakon odlične prošle sezone u kojoj su sve iznenadili igrom nakon što su klub napustili Rasel Vestbruk i Pol Džordž, Tander se odlučio na potpuni 'ribilding' i slaganje nove ekipe oko Šeja Gildžes-Aleksandera. Odmah je iz kluba otišao trener Bili Donovan, a zatim i svi važni igrači osim Šeja, a usledio je neverovatan niz trejdova u kojima su se gomilali pikovi, a igrači selili kao na traci. Trenutno Oklahoma ima još nekoliko kandidata za trejd, poput Ala Horforda, Džodrža Hila i Trevora Arize, pa treba da se očekuje da će tekom sezone, a posebno pre 'trejd dedlajna' doći do novih poslova u kojima će se Tander obogatiti novim pikovima. Njihov je cilj da u sledeće dve sezone budu šta lošiji i na dve potencijalno odlične draft klase izgrade tim za budućnost.

FINIKS SANS

Novi ugovori:Dario Šarić (tri godine/27.000.000 dolara), Dževon Karter (tri godine/11.500.000 dolara)

Draft:Džejlen Smit (10. pik), Si-Džej Elebaj (46. pik)

Došli/free agency:Džej Krauder (tri godine/30.000.000 dolara), Dejmien Džons (dve godine/nepoznat iznos), Etvan Mur (jedna godina/2.400.000 dolara), Lengston Gelovej (nepoznat ugovor)

Došli/trejd:Kris Pol (Oklahoma), Abdel Nejder (Oklahoma)

Otišli:Riki Rubio (Minesota), Keli Ubre (Golden Stejt), Eron Bejns (Toronto), Frenk Kaminski (Sakramento), Taj Džerom (Oklahoma), Džejlen Lekve (Indijana)

Još jedna ekipa koja je odradila odličan posao ove dve sedmice. Kris Pol ima veliki ugovor i 35 godina, ali on je baš vrsta igrača koja je potrebna Devinu Bukeru i Deandreu Ejtonu ako njih dvojica žele da urade nešto više nego do sada. Pola ne vole igrači protivničkih ekipa, ali za svoju uvek da maksimum, a prošle sezone je u Oklahomi dokazao da nije za staro gvožđe. Doveo je Finiks i Džeja Kraudera koji je imao jako dobru sezonu i odličan plej-of u Majamiju, ispravno se odlučili za Darija Šarića umesto za Erona Bejnsa jer Hrvat može više da pomogne u ulozi 'petice' s klupe, a može i da igra na 'četvorci', a i Dejmien Džons, Etvan Mur, Legston Gelovej i Abdel Nejder mogu da pomognu u rotaciji. U kombinaciji s Bukerom i Ejtonom te mladim krilima Majkelom Bridžesom i Kameronom Džonsonom, ova ekipa izgleda prilično zaokruženo. Dobro bi im došao bolji rezervni plejmejker od Kamerona Pejna, ali i to može da se reši.

PORTLAND TREJL BLEJZERS

Novi ugovori: Rodni Hud (dve godine/21.000.000 dolara), Karmelo Entoni (jedna godina/2.600.000 dolara)

Došli/free agency: Derik Džons (dve godine/19.000.000 dolara), Heri Džajls (jedna godina/1.700.000 dolara)

Došli/trejd: Robert Kovington (Hjuston), Enes Kanter (Boston)

Otišli:Trevor Ariza (Oklahoma), Mario Hezonja (Memfis), Hasan Vajtsajd (Sakramento), Venjen Gebriel (Nju Orleans)

Kako poboljšati ekipu, a da pri tom praktično ništa ne izgubiš? Pitajte Portland. Prvo su doveli Roberta Kovingtona koji je zamenio Trevora Arizu koji nije ni igrao u plej-ofu. Pa su onda popravili rotaciju na krilima s Derikom Džonsom, pa vratili Enesa Kantera koji će biti dobra zamena za Jusufa Nurkića i koji je već jednom dobro igrao u Portlandu te zna sistem igre. Novi ugovori Rodniju Hudu i Karmelu Entoniju nisu preveliki, a odlučili su da daju i novu šansu Heriju Džajlsu kojeg su povrede sprečile da do sada napravi nešto više ako je to u Sakramentu uopšte moguće. Sve u svemu, Portland je zaslužio veliki aplauz.

SAKRAMENTO KINGS

Novi ugovori:Daeron Foks (pet godina/163.000.000 dolara), Dakuan Džefris (dve godine/3.000.000 dolara)

Draft:Tajris Helibarton (12. pik), Robert Vudard (40. pik), DžamajasRemsi (43. pik)

Došli/free agency:Hasan Vajtsajd (jedna godina/2.300.000 dolara), Frenk Kaminski (jedna godina/nepoznat iznos)

Otišli:Bogdan Bogdanović (Atlanta), Heri Džajls (Portland), KentBejzmur (Golden Stejt)

Sakramento je uradio ono što Sakramento radi - izgubio je Bogdana Bogdanovića, a da nije dobio ništa. Fijasko u pregovorima s Milvokijem više ne treba prepričavati, a Atlanta je Bogdanu dala takav ugovor da ga Kingsima nije bilo lako da to 'izjednače', a to se uopšte i ne radi kada igrač više ne želi igrati za tvoj klub. Osim toga nisu povukli baš previše poteza. Dali su maksimalni ugovor Daeronu Foksu, nadaju se da će ruki Tajris Helibarton odmah u prvoj sezoni postati koristan igrač, a popravili su rotaciju pod košem dovođenjem Hasana Vajtsajda i Franka Kaminskog. Ništa previše važno.

SAN ANTONIO SPARS

Novi ugovori: Jakob Poeltl (tri godine/27.000.000 dolara), Dru Jubenks (tri godine/5.290.000 dolara)

Draft:Divajn Vesel (11. pik), Tre Džons (41. pik)

Otišli:Brin Forbs (Milvoki)

San Antonio nije bio previše aktivan ovih dana. Dali su nove ugovore svojim centrima koji su u 'balonu' pokazali da vrede ovih para, a treba istaći i da bi Divajn Vesel mogao da bude krađa drafta. Nije se jednom dogodilo da su Sparsi na draftu pronašli odličnog mladog igrača, obratite pažnju na ovog šutera.

JUTA DŽEZ

Novi ugovori:Donovan Mičel (pet godina/163.000.000 dolara), Džordan Klerkson (četiri godine/52.000.000 dolara)

Draft:Udoka Azubuike (27. pik), Elajdža Hjuz (39. pik)

Došli/free agency:DerikFejvors (tri godine/30.000.000 dolara)

Otišli:Toni Bredli (Filadelfija), Ed Dejvis (Minesota), Rajdžon Taker (Klivlend)

Ni Juta nije bila previše aktivna, a ovo šta su učinili su učinili dobro. Maksimalni ugovor Donovanu Mičelu bio je za očekivati, a i Džordan Klarkson se pokazao kao dobra opcija s klupe. Sviđa nam se i potez povratka Derika Fejvorsa koji će biti dobra zamena Rudiju Goberu, ali će sigurno igrati i zajedno s francuskim centrom. Od Fejvorsovog odlaska Juta nije našla dobrog partnera/zamenu za Gobera i sada bi to trebalo da bude rešeno. Ako će Mičel biti onakav kakav je bio u 'balonu', a Bojan Bogdanović se vrati potpuno zdrav, uz Gobera, Majka Konlija, Džoa Inglsa i Rojsa O'Nila, Džez stvarno ima dobre instrumente za svirku.

PIŠE: Emir Fulurija

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.