Zapad listom osuđuje hapšenje Navaljnog, Moskva poručuje: Bavite se svojim problemima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2021, 03:01

Zapad listom osuđuje hapšenje Navaljnog, Moskva poručuje: Bavite se svojim problemima

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je stranim političarima, koji kritikuju hapšenje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima.

Ona se oglasila nakon što je Džejk Saliven, kojeg novoizabrani Džo Bajden namerava da imenuje za pomoćnika za nacionalnu bezbednost, pozvao da se hitno oslobodi Navaljni, koji je uhapšen na aerodromu u Moskvi.

"Što se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tiče Salivena (i drugih inostranih zvaničnika koji objavljuju unapred pripremljene komentare): poštujte međunarodno pravo, ne zadirite u nacionalno zakonodavstvo suverene države i bavite se problemima u svojoj zemlji", napisala je Zaharova na Fejsbuku, a prenosi Sputnjik.

Na vest o hapšenju Navaljnog reagovali su i drugi svetski zvaničnici, uključujući predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je ocenio da je hapšenje ruskog opozicionara nedopustivo i pozvao ruske vlasti da ga oslobode.

Visoki čelnici EU: Pozivamo Rusiju da oslobodi Navaljnog

Vodeći politički lideri Evropske unije izrazili su zabrinutost povodom hapšenja Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionera i blogera, koji je pritvoren juče odmah po sletanju na moskovski aerdrom kada se vraćao iz Berlina, javila je agencija TASS.

"Pritvaranje Alekseja Navaljnog prilikom dolaska u Moskvu je neprihvatljivo. Pozivamo ruske vlasti da ga odmah puste", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Lavrov: Pričom o Navaljnom, zapad krije svoje probleme

Izjave zapadnih političara o povratku ruskog opozicionara Alekseja Navaljnoga u Rusiju za cilj imaju da odvrate pažnju od činjenice da je Zapad u velikoj ekonomskoj krizi, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Videli smo kako su se uhvatili za jučerašnje vesti za povratak Navaljnog u Rusiju. Prosto, možete osetiti koliko im je drago da kopiraju jedni drugima izjave", rekao je Lavrov, a preneo TAS S.

Šef ruske diplomatije je izjavio i da je zapadnjacima takođe drago jer misle da će raznim saopštenjima skrenuti pažnju sa najdublje krize "u kojoj se nalazi njihov liberalni model".

Lavrov smatra da zapadna elita pokušava da reši svoja unutrašnja pitanja tako što traži neprijatelje u Rusiji, Kini, Iranu i drugim državama.

"Naravno, nismo zadovoljni ovim trendom koji vidimo na Zapadu, kada ta elita pokušava da reši svoje probleme i ispuni ciljeve preko nesuglasica sa Rusijom, Kinom, Iranom, Severnom Korejom, Kubom, Venecuelom. Te zemlje su im vrlo dobro poznate", dodao je Lavrov.

Predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli je imao sličnu poruku.

"Tražimo od ruskih vlasti da se Navaljani momentalno pusti na slobodu. Spremni smo da ga pozovemo u Evropski parlament", napisao je Sasoli na Tviteru.

Oglasio se i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

"Ruske vlasti moraju da poštuju prava Alekseja Navaljnog i da ga puste na slobodu", naglasio je Borelj.

Lajen: Ruske vlasti da osiguraju bezbednost Navaljnom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, osudila je hapšenje Navaljnog i pozvala na njegovo hitno puštanje na slobodu.

"Osuđujem pritvor Alekseja Navaljnog od strane ruskih vlasti juče, po njegovom povratku u Rusiju. Ruske vlasti moraju ga odmah pustiti i osigurati njegovu sigurnost”, navodi fon der Lajen u pisanom saopštenju.

Ursula fon der Lajen dodaje da se pritvaranje političkih protivnika ”protivi međunarodnim obavezama Rusije” i naglašva da EU očekuje ”temeljnu i nezavisnu istragu povodom napada na život Alekseja Navaljnog”.

Pored predsednice Evropske komisije, protiv hapšenja Navaljnog oglasili su se i predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, i šef diplomatije EU, Žospe Borelj.

Iz EU poručuju da će pažljivo pratiti situaciju povodom hapšenja Navaljnog koji je pritvoren juče odmah po sletanju na moskovski aerodrom po povratku iz Berlina sa lečenja od trovanja.

Mas: Rusija da poštuje međunarodno pravo i pusti Navaljnog

"Kritičar politike Rusije i opozicioni ruski lider Aleksej Navaljni bi trebalo da bude pušten odmah iz pritvora u Moskvi", izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

"Rusija je u obavezi da poštuje svoj Ustav, ali i međunarodno pravo. Ljudska prava moraju da se zaštite. Ovi principi moraju da budu primenjeni i na Navaljnog takođe. Odmah mora biti pušten iz pritvora", naglasio je Mas, prenosi Rojters.

Situacija oko Navaljnog biće i tema sastanka EU 25. januara i u Evropskom parlamentu, čije zasedanje počinje danas, rekao je diplomatski izvor iz Brisela za TASS.

Kancelarija UN za ljudska prava traži oslobađanje

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas na hitno puštanje na slobodu Navaljnog, koji je zadržan u policijskoj stanici dan nakon povratka u Rusiju iz Nemačke, gde je lečen nakon navodnog trovanja prošle godine.

Duboko nas pogađa hapšenje Alekseja Navaljnog i pozivamo na njegovo trenutno puštanje i poštovanje njegovih prava u skladu sa vladavinom zakona, navela je Kancelarija za ljudska prava UN sa sedištem u Ženevi.

Saslušanje Navaljnog počelo je danas u gradu Himkiju, u blizini Moskve, objavila je portparolka suda Kira Jarmuš.

Sud je zatražio od ruske zatvorske službe da Navaljni ostane u pritvoru, preneo je Rojters pozivajući se na izvore Interfaksa.

Navaljni je pre izlaska pred sudiju rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin "bacio krivični zakon kroz prozor", preneela je agencija.

Navaljni je nazvao saslušanje "najvećim stepenom bezakonja", u prvim komentarima otkako je zatvoren, a obratio se video snimkom koji je postavila njegova portparolka.

Baltičke zemlje za sankcije EU Rusiji zbog Navaljnog

Litvanija, Letonija i Estonija žele da ministri Evropske unije razgovaraju sledećeg ponedeljka o uvođenju novih sankcija Rusiji, nakon hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, poručio je danas ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis.

"Naš cilj je da imamo konkretnu diskusiju o mogućim sankcijama, koje EU može da uvedu zbog pritvora Navaljnom. Očigledno je da Moskva nastavlja da napada opozicionog lidera i EU mora da bude spremna da reaguje čvrsto", izjavio je Landsbergis, a preneo Rojters.

Navaljani je danas izveden iz policijske stanice, gde je noć proveo u pritvoru, dan nakon što je uhapšen na moskovskom aerodromu prilikom povratka iz Berlina, gde se od letos lečio od trovanja nervnim agensom "novičok".

Iste večeri kada je Navaljni uhapšen, ove tri baltičke zemlje su pozvale na "uvođenje restriktivnih mera" Rusiji.

"Zahtevamo da Navaljni hitno bude pušten", poručio je sinoć Landsbergis i ocenio da je zadržavanje Navaljnog u pritvoru "potpuno neprihvatljivo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ZAHAROVA KRITIČARIMA HAPŠENJA NAVALJNOG PORUČILA: Poštujte međunarodno pravo i bavite se problemima u svojoj zemlji

Izvor: Kurir, 18.Jan.2021

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je stranim stranim političarima, koji kritikuju hapšenje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.