Izvor: Blic, 08.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad će biti kao zabranjena zona!

Zapad će biti kao zabranjena zona!

Najava Sepa Blatera, predsednika FIFA, da će raditi na ideji da se preglomazni nacionalni šampionati svedu na broj od 16 klubova zbog preopterećenosti igrača, naročito reprezentativaca, kao i zbog slabijeg kvaliteta takmičenja, može da se posmatra iz više uglova. Zoran Stojadinović, naš priznati menadžer, govori o tome kako će se ova odluka, ako bude donesena, odraziti na naše igrače i njihove transfere u inostranstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Fudbaleri sa prostora SCG već su u problemu jer naša zemlja nije članica Evropske unije, pa se oni ne tretiraju kao domaći igrači - počinje priču Zoran Stojadinović.

- Što se tiče nacionalnih šampionata, u slučaju da se donese takva odluka, najviše muka imaće Španija, Italija, Nemačka, možda i Engleska. U Francuskoj će to biti manji problem jer oni imaju tek osam-devet klubova koji igraju u eliti, a takav status i zaslužuju. Šampionati sa po 20 klubova bi automatski ostali bez osam stranaca na godišnjem nivou, a kako naši igrači i u ovim uslovima teško dolaze do transfera, može samo da se zamisli kako će biti u budućnosti. Koji su to igrači iz naše lige trenutno interesantni?

- Žigić je van konkurencije. Ako njega izostavimo, po mom mišljenju, Janković je broj jedan, a zatim sledi Luković. Mnogo se priča o Basti, svuda ga ima, ali ništa konkretno. U Partizanu, izuzimajući povratnike Vukića i Lazovića, verujem da Radonjić može da napravi dobru cenu. Brnović je bio interesantan, sada se negde izgubio. Rnić je pravi, nažalost, dugo je bio povređen. Babović kao veliki potencijal mora još mnogo da radi, dok od Nenada Marinkovića očekujem da jednog dana postane interesantan koliko je danas Boško Janković. U našoj ligi uvek ima četiri-pet igrača koji mogu da odu negde na Zapad. Problem je u tome što se pojavi klub iz zapadne Evrope i ponudi dva miliona evra, a onda stigne dva puta veća ponuda, recimo, iz Rusije. Tada se naši klubovi koji žive isključivo od transfera, normalno, odlučuju za bogatiju. Opet, Nemanja Vidić je dokaz da se može ići i u kontrasmeru.

Sve više naših igrača odlazi u Ukrajinu i Rusiju?

- Naši igrači su po kvalitetu osuđeni na Istok, međutim, i tamo će u budućnosti biti problem. Rusi već imaju uslov po kojem u ekipi mogu da igraju petorica stranaca, ali samo sa određenim brojem mečeva u reprezentaciji, a u Ukrajini će to biti na snazi od sledeće godine. Izvlači se zaključak da će u inostranstvo odlaziti samo oni pravi, a videćemo kako će preživljavati naši klubovi i igrači u tim uslovima - završio je Stojadinović. D. Radović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.