Zaostajemo 30 godina

Izvor: Politika, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaostajemo 30 godina

... a već smo 15 van svetskog fudbala, istakao Milorad Kosanović

U prostorijama Tanjugovog međunarodnog pres centra juče je održan drugi "okrugli sto" Fudbalskog saveza Srbije na temu "Povratak publike na stadione". Uz domaćina Zvezdana Terzića, predsednika nacionalnog saveza, učestvovali su ponajbolji domaći treneri. Prvi čovek srpskog fudbala je najpre podsetio na zaključke s prethodnog sastanka na kojem su učestvovali predstavnici medija, a to su: loša infrastruktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i bezbednost, slab kvalitet, regularnost, edukacija kroz medije, nesportsko ponašanje klupskih rukovodstava, TV prenosi stranih liga i nedostatak bogatije privrede i društva u celini.

– Za slabu posetu na našim stadionima ključna su tri faktora. Prvo, nedostatak Zakona o sportu, jer bi klubovi bili bolje organizovani. Drugo, nije rešeno finansiranje klubova, pa su oni prisiljeni na prodaju igrača. Mladi prerano odlaze, zato i nije realno očekivati da će neko od naših timova uskoro zaigrati u Ligi šampiona, a da podsetim samo da je Levski ove godine zaradio 12 miliona evra iako nije osvojio ni jedan bod. Evo, sada čitam hoće da prodaju Jovetića, a on je veći fudbalski biser nego što je bio Šuker. I treće, raspad Jugoslavije, koji je uticao na kvalitet fudbala. Naša liga je postala beogradska sa okolinom. Nestali su nekadašnji fudbalski centri Niš, Kragujevac, Kruševac... – kazao je Ljupko Petrović, predsednik Stručnog odbora FSS i trener sa kojim je Crvena zvezda osvojila Kup Šampiona.

Milorad Kosanović, predavač u Školi za trenere, je rekao:

– Sve što pričamo su samo posledice. Naš fudbal je u strahovito teškom stanju. Njegovo razbijanje traje dugo, pa je neophodan i dug oporavak. Potrebni su novi: ljudi, programi, sistemi i sportski moral. Zatim , moramo da pričamo istinu i promenimo način razmišljanja. Radimo kao pre 30 godina, a već smo 15 van svetskog fudbala. Ne znamo koja su nova saznanja i programi rada. Potreban je i nov model fudbalske organizacije. Sa improvizacijom nemamo perspektivu.

Milovan Đorić, direktor Škole za trenere, je izjavio:

– Osnovni razlozi su: slab kvalitet fudbala, regularnost takmičenja, odnos medija prema fudbalu, nedostatak kodeksa ponašanja i zakona o sportu.

Ljubiša Tumbaković, naš najtrofejniji trener i najbolji za 2006. godinu po izboru FSS, je sledećeg mišljenja:

– Neophodno je da budemo u evropskom i svetskom trendu i napravimo programsku aktivnost povratka. Najznačajniji za to su: popularizacija fudbala i odgovornost čelnika saveza i medija, kao i bolja marketinška delatnost.

Slobodan Santrač, direktor Omladinskog sektora FSS, je kazao:

– Mi smo tek sada dobili svoj savez. Otvorili smo novu knjigu. Jedini smo bez sportskog centra. Mora i država da pomogne. Privreda to nije u stanju. Materijalna situacija je veoma loša. Ipak, najgora stvar je gašenje klubova, poput Proletera. Moramo podržavati mlađe, koji razmišljaju na drugačiji način, ali i da imamo plan i program rada. Ako počnemo sada, boljitak će se osetiti tek za dve godine.

Mihailo Ivanović, trener Smedereva i najbolji za ovu godinu po izboru Zajednice superligaša je kazao:

– Najvažniji je povratak istinskih ljubitelja fudbala na stadione, jer ovi što dolaze nisu pravi. Danas na stadione dolaze ljudi drugačijih pobuda. Oni odmažu i igračima, trenerima, fudbalskoj organizaciji, a i onima koji bi sa sobom poveli i porodicu. Problem je i nedostatak pravih fudbalskih radnika. Mnogo je lakše Radničkom iz Niša, ili Napretku da uđu u superligu nego Voždovcu, ili Čukaričkom.

Na kraju Terzić je sublimirao ono što je rečeno:

– Fudbal je uvek bio i biće refleksija društva. Želimo da budemo na višem nivou nego što smo sada. Ne treba pričati o prošlosti, moramo se okrenuti onom što je ispred nas i prilagođavati se današnjem vremenu. Priča o povratku publike nije od ove sezone. Problem je očigledno dublji. Sve što ste govorili svodi se na odlazak igrača u inostranstvo. Zato pored ranije poznatog moramo da ubrzamo proces stvaranja igrača.

--------------------------------------------------------------------------

SPISAK FUDBALSKIH REPREZENTATIVACA SRBIJE ZA PUT U BASKIJU

Bez Stankovića, Krstajića i Vidića

Havijer Klemente, selektor najbolje fudbalske reprezentacije Srbije, objavio je spisak od 18 igrača na koje računa za prijateljsku utakmicu sa selekcijom Baskije, koja će se odigrati 27. decembra na stadionu "San Mames" s početkom u 20,30 časova.

Na spisku su: golmani: Vladimir Stojković (Nant, 6 utakmica, 2 primljena gola), Vlada Avramov (Trevizo, debitant), odbrambeni igrači: Marjan Marković (Dinamo, Kijev 13), Milan Stepanov (Trabzon, 4), Branislav Ivanović (Lokomotiva, Moskva, 3), Duško Tošić (Sošo, 1), Aleksandar Luković (Askoli, 7), igrači sredine terena: Igor Duljaj (Šahtjor, 41), Nenad Kovačević (Lans, 13), Ivan Ergić (Bazel, 8), Aleksandar Trišović (Crvena zvezda, 5, 1 gol), Miloš Krasić (CSKA, Moskva, 1), Boško Janković (Majorka, 1), Ognjen Koroman (Portsmut, 33, 1), napadači: Marko Pantelić (Herta, 8, 1), Nikola Žigić (Rasing, 19, 7), Danko Lazović (Vitese, 10, 3), Danijel Ljuboja (Hamburger, 19, 1).

Kako je saopštio Aleksandar Bošković, sekretar stručnog štaba reprezentacije i portparol FSS, Klemente je odlučio da zbog prevelikog broja odigranih utakmica u novoj sezoni odmori najiskusnije kapitena Dejana Stankovića (Inter) i Mladena Krstajića (Šalke), dok Nemanja Vidić (Mančester junajted) nije pozvan zbog klupskih obaveza.

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 13.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.