Zanardi ponovo u Formuli 1 !

Izvor: B92, 31.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanardi ponovo u Formuli 1 !



Italijanski vozač Aleks Zanardi testiraće sledećeg meseca u Španiji bolid ekipe BMW i tako zaokružiti neverovatan povratak u motosport posle nesreće u kojoj je umalo izgubio život.

Zanardi je pre pet godina izgubio obe noge u udesu na stazi Lausitzring u Nemačkoj, koja je vožena u okviru američkog CART šampionata. Italijan je tada imao sreće što je preživeo kada se Aleks Taljani zakucao u njega pri brzini od oko 320 km/h i potpuno uništio njegov bolid. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

BMW je u ponedeljak saopštio da će 40-godišnji Zanardi na stazi u Valensiji od 24. fo 26. novembra voziti prilagodjeni automobil, kojim će se u potpunosti upravljati pomoću kontrola na volanu. On će tako postati prvi invalid koji je seo u bolid Formule 1.

"Naravno, znam da neću dobiti priliku da potpišem ugovor sa timom Formule jedan. Medjutim, zaista je neverovatno što sam dobio šansu da još jednom budem vozač F1... Još osećam kako vatra gori u meni", rekao je Zanardi.

Zanardi je prvobitno vozio u F1 šampionatu od 1991. godine za ekipe Džordan, Minardi i Lotus, ali bez zapažene uloge. Medjutim, 1999. godine se vratio u F1 kao dvostruki šampion CART serije, kada je potpisao za Vilijams, ali ponovo bez većeg uspeha.

Posle nesreće u Nemačkoj, Zanardi se spektakularno vratio motosportu i to u World Touring Car šampionat, gde vozi upravo za BMW. Do sada je zabeležio dve pobede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.