Zakon o inspekcijskom nadzoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o inspekcijskom nadzoru

Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru nad neregistrovanim subjektima počinje od 30. jula, kao i prema poslodavcima koji zapošljavaju radnike „na crno".

Zakonom o inspekcijskom nadzoru, usvojen u aprilu ove godine, predviđa se i ovlašćenje i dužnost svake inspekcije da u svojoj oblasti nadzora vrši nadzor nad neregistrovanim subjektima i primenjuje prinudne (korektivne i represivne) inspekcijske upravne mere prema njima.

Zakonom su poslovi inspekcijskog nadzora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nad neregistrovanim subjektima propisani kao obavezni za sve inspekcije, a postupak uređen i razrađen. Na ovaj način, daje se jasan i precizan zakonski osnov i izričita obaveza za sve inspekcije da sprovode nadzor prema neregistrovanim subjektima u svojoj oblasti.

Time se povećava nivo zakonitosti i bezbednosti poslovanja i postupanja u svim oblastima. Za neregistrovane subjekte važi pravilo i pretpostavka da time što posluju bez dozvole ili drugog vida saglasnosti ili prijave nadležnom organu, posluju u „senci" (sivoj ekonomiji) i nisu „vidljivi" za državu, spadaju u visokorizičnu kategoriju.

Aktivnosti neregistrovanih subjekata mogu da budu veoma rizične po zdravlje i bezbednost ljudi, životnu sredinu i dobrobit životinja.

Kod neregistrovanih subjekata postoji potpuno nelegalno izbegavanje plaćanja poreza, što nanosi neposrednu štetu za budžet, nepoštovanje prava potrošača i radnika i time oni direktno predstavljaju nepoštenu (nelojalnu) konkurenciju registrovanim i legalnim privrednim subjektima.

O ovom zakonu za RTV je govorio državni sekretar u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Željko Ožegović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Udovički:Početak primene Zakona o inspekcijskom nadzoru

Izvor: NTV.rs, 30.Jul.2015, 11:49

BEOGRAD – Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru nad neregistrovanim subjektima, kao i poslodavcima kod kojih radnici rade „na crno“ počinje od danas, najavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.. Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da su...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.