Zafranović: Crkva se do danas nije ogradila od zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2017, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zafranović: Crkva se do danas nije ogradila od zločina

Rimokatolička crkva se do dan danas nije ogradila od zločina počinjenih u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata i to je strašno, kazao je Lordan Zafranović sinoć u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu u okviru programa književnog festivala Krokodil.

Jedan od najznačajnijih filmskih reditelja sa prostora nekadašnje Jugoslavije bio je gost "Sofa intervjua" prve večeri festivala Krokodil.

Slavni filmski reditelj je govorio o nastajanju svojh remek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dela "Pad Italije" i "Okupacija u 26 slika", Katoličkoj crkvi, cenzuri, Dalmaciji, Italiji, Mirku Kovaču...

Zafranović je naglasio da je istorija Rimokatoličke crkve vezana za Drugi svetski rat u Hrvatskoj, zapravo istorija zla.

"Nije lako poverovati da se do danas niko iz crkve nije ogradio od tog zla. To je jedno opterećenje za narod u Hrvatskoj.

Kada sam otišao u Jasenovac suočio sam se sa strašnim slikama i činjenicama o nastajanju zla.

Kada sam se sa prijateljima u jednom kombiju vraćao kući iz obilaska tog stratišta, pevao sam na sav glas operske arije ne bi li izbacio iz sebe tu strahotu koju sam video. Do današnjeg dana nema prave katarze i nadam se da će se i to uskoro desiti", kazao je Zafranović.

"Čini mi se da su ovde neki ljudi koji su izabrani da odu na neku drugu, bolju planetu, šamo treba da se ukrcamo na taj svemirski brod. Prijatno mi je ovde među vama jer osećam dobru energiju koju imate", kazao je Zafranović.

On je naglasio da je bio privilegovan da mesecima radi na svom filmu u rodnom mestu na dalmatinskom ostrvu Šolta.

Njegov film "Pad Italije " bio je mesecima pod cenzurom jer u pripremi tog ostvarenja neke istorijske činjenice nisu valjano proverene.

.

Za njega su divota Mediterana i zlo fašizma uvek bili velika inspiracija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.