Zabrana nošenja hidžaba u fudbalu ostaje na snazi

Izvor: B92, 29.Jun.2023, 23:13

Zabrana nošenja hidžaba u fudbalu ostaje na snazi

Proces koji je pokrenut od strane udruženja igračica muslimanske veroispovesti završio se u korist Francuskog fudbalskog saveza.

Neće biti promene u francuskom fudbalu po jednom pitanju. Grupa žena koja je insistirala na slobodi nošenja hidžaba tokom utakmica, čak je inicijativu podnela Sudu - neće ni ubuduće smeti da na teren sa maramama oko glave.

Vrhovni sud Francuske doneo je u četvrtak presudu na štetu fudbalerki muslimanske veroispovesti koje su kolektivno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušale da izdejstvuju svoj naum, međutim spor je završen u korist Fudbalskog saveza Francuske.

Državni savet (Conseil d’Etat) presudio je da je "zabrana koju je doneo FS Francuske prikladna i adekvatna", navodi se u saopštenju suda.

"Sportski savezi, zaduženi za pravilno funkcionisanje javnog servisa koje im je na upravljanje povereno, mogu da nametnu svojim igračima obavezu neutralnosti odeće tokom takmičenja", rečeno je se u saopštenju.

Advokat muslimanskog kolektiva, zvani "Hidžabeusi", nije bio dostupan za komentar, prenosi Rojters.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) je na primer ukinula sličnu zabranu nošenja hidžaba fudbalerkama pre više od jedne decenije pa se one mogu takmičiti sa maramama oko glave.

Francuska je dom jedne od najvećih muslimanskih manjina u Evropi, a primenila je zakone osmišljene da zaštiti svoj strogi oblik sekularizma, poznat kao "laicite", za koji je predsednik Emanuel Makron rekao da je ugrožen islamizmom.

Neka muslimanska udruženja i grupe za ljudska prava navode da su ti zakoni ciljani protiv muslimana, da su umanjili demokratsku zaštitu i učinili ih podložnim zlostavljanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.