Izvor: Politika, 17.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za svaki minut trčanja 10.080 dolara

Danas u rano jutro u sedam časova po lokalnom, a u četiri po našem vremenu počeće „Standard čarterd Dubai maraton”, maratonska trka sa dosad najvećim nagradnim fondom (milion dolara za premije, milion za svetski rekord), a možda i najbrža trka u istoriji.

Etiopljanin Haile Gebreselasije, zajedno sa menadžerom Holanđaninom Josom Hermensom odabrao je Dubai kao pozornicu napada na sopstveni svetski rekord. Za mnoge to je bilo sasvim neočekivano, jer je od trke u Berlinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kojoj je sa 2:04,26 časa svrgunuo sa trona Kenijca Pola Tergata prošlo tek nešto više od tri meseca, ali i zato što uz uobičajena predstava o zalivskim emiratima podrazumeva visoku temperaturu ili bar veliku vlagu, a i jedno i drugo je pogubno za maratonce.

Međutim, to nije baš tako. U vreme starta očekuje se temperatura oko 13 stepeni. Dva časa kasnije, u vreme dolaska na cilj, trebalo bi da bude samo stepen ili dva viša, a vlažnost vazduha samo oko 50 odsto. Takvi uslovi bili su i u Berlinu kada je Gebreselasije postavio svetski rekord.

Pored toga organizatori maratona u Dubaiju su, da bi privoleli Gebreselasija da dođe, „ispeglali” stazu, novim asfaltom izbegli sve postojeće krivine, a tim pesmejkera ili zečeva predvodiće Tanzanijac Džozef Fabijano, bivši svetski prvak u polumaratonu, koji bi i sam na većini maratonskih trka mogao da bude favorit.

Pesmejkeri bi trebalo da pomognu Gebreselasiju da do 30. kilometra stigne što brže, a onda bi ostao sam (kao u Berlinu), ili u duelu sa najupornijim pratiocima. Za tu titulu kandidat je Sami Korir (Kenija), čovek koji je prethodnom svetskom rekorderu Polu Tergatu bio zec u napadu na svetski rekord i koji nije odustao na polovini staze kada je ispunio svoj zadatak, već ga je napadao do poslednjeg metra. Time je „prisilio” Tergata da postavi svetski rekord (2:04,55), on je bio samo sekundu sporiji. Od njegovih 2:04,56 č brži je bio još samo Gebreselasije.

Uz sve to veliki Gebreselasije ima i dodatnih milion razloga za uspeh. Uz premiju od 250 dolara koliko dobijaju pobednik i pobednica „Standard čarterd Dubai maratona” tu je i premija od milion dolara za svetski rekord, pa je lako izračunati da bi za svaki minut trčanja Etiopljanin mogao da zaradi 10.080 dolara...

Ali ne ide sve u prilog svetskom rekorderu, ako recimo maratonska istorija.

Dosad, od 1908. kada je maraton prvi put održan na stazi od 42.195 metara, samo trojica od 29 svetskih rekordera uspeli su da poprave sopstveni svetski rekord.

Prvi je to učinio Britanac Džems Henri Piters koji je 1952. u Čizviku najbolji svetski rezultat popravio za gotovo pet minuta pretrčavši maraton za 2:20,42. Sledeće godine dva puta je popravljao svoj rekord – na 2:18:40 ponovo u Čizviku i posle samo 113 dana na 2:18,34 u Turkuu (Gebereselasije napada svoj rekord posle 110 dana). Piters je svoj četvrti uzastopni rekord postavio iduće godine, ponovo na stazi u Čizviku (2:17,39).

Drugi je bio Australijanac Derek Klejton, prvi čovek koji je maraton pretrčao za manje od dva časa i 10 minuta. Svetski rekorder postao je 1967. u Fukuoki sa 2:09,36, a popravio ga je 1969. u Antverpenu na 2:08,33.

Treći je i danas aktivni Halid Hanuči koji je u dresu Maroka 1999. u Čikagu postao svetski rekorder sa 2:05,42, a 2002. godine u Londonu kao Amerikanac popravio je svoj rezultat na 2:05,38.

----------------------------------------------------------------------

Jevtićeva spremna za izazov

U Dubaiju maratonke ne osećaju pritisak pod kakvim je svetski rekorder Gebreselasije i svi oni koji bi trebalo da učestvuju u svetski rekord i u toj senci za start se pripremala i vicešampionka Evrope Olivera Jevtić koja se posle gotovo devet meseci i pobede na „Beogradskom Banka inteza maratona” vraća na maratonsku stazu.

– Iznenađena sam prijatno vremenom. Danas sam čak trenirala sa kapom i rukavicama jer je sveže i duva hladan vetar. Konačno, saznala sam i ko su mi rivalke. Tu je osam Etiopljanki koje predvodi Berane Adere, pet Kenijki računajući i Lornu Kiplagat koja sada trči za Holandiju, ima i takmičarki iz ostalih „maratronskih zemalja” Rusije, Rumunije, Japana.... Nas devet imamo bolje rezultate od dva časa i 27 minuta i to nagoveštava brzu trku. Moj cilj nije pobeda već da vidim koliko sam spremna u ovom trenutku. Očekujem trku bržu od 2:30, ali – iskreno rečeno – osećam da mogu i mnogo brže. Ipak, osećaj je jedno, a trka nešto sasvim drugo, – javila se telefonom Olivera Jevtić iz luksuznog Hotela „Rafles” u Dubaiju.

Trener Slavko Kuzmanović bio je, kao i uvek, odmeren u izjavama:

– Planirali smo da u Dubai dođemo direktno sa visinskih priprema u Keniji. Nažalost, zbog nemira u Keniji, bili smo primorani da prekinemo pripreme i vratimo se kući. Maraton u Dubaiju je jak, jači nego mnoge trke od kojih smo jesenas odustali, ali moramo da vidimo dokle smo stigli u prvoj fazi priprema za Olimpisjke igre. U Dubaiju stavićemo tačku na ovaj deo priprema i bio bih zadovoljan ako Olivera bude među najboljima, da osvoji pristojnu nagradu i – što je najvažnije – da ne mora da odboluje trku kao što je to bilo posle maratona u Beogradu. Peking je sve bliži i nema vremena za odmor i bolovanja.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.