Za plave i Poljaci preslabi

Izvor: Politika, 25.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za "plave" i Poljaci preslabi

Srbija – Poljska 100:68 (35:14, 22: 23, 20:15, 23: 16). – Labović isključen zbog udaranja poljskog igrača Kicingera krajem druge četvrtine

Od našeg specijalnog izveštača
Izmir, 24. avgusta – Srbija je ubedljivo zauzela prvo mesto u grupi na Evfesovom kupu za košarkaše. Posle Kine preslišala je i Poljsku ubedljivim rezultatom 100 – 68.

Ipak, jači protivnici tek dolaze u finišu turnira.

Selektor Slavnić je i danas mogao da "meša karte" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i proverava ko je spreman za Evropski šampionat u Španiji početkom narednog meseca. Posle turnira u Izmiru odlučiće koja dvojica će otpasti od 14 igrača koje sada ima na raspolaganju.

Posle samo pet minuta Srbija je povela sa 23:9. Ovog puta je, čini se, selektor Slavnić počeo meč sa postavom na koju ozbiljno računa za Evropski šampionat: Jarić, Teodosić, Labović, Gurović i Miličić.

Upravo je centar Miličić dominirao pod oba koša, a i ostali igrači su bili raspoloženi pa su osvajali neuporedivo više lopti u skoku od Poljaka.

Sredinom četvrtine naš tim je prešao na zonsku odbranu koja je takođe paralisala poljski napad pa je ubrzo vođstvo povećano na 30:11.

U drugoj četvrtini kada više nije igrala "osovina" Jarić, Gurović i Miličić nije bilo ideje u napadu pa je više od tri minuta stajao rezultat 37:16 za Srbiju. Nisu ni Poljaci bili bolji.

Srbija je držala isto odstojanje, a da meč ne postane potpuno monoton potrudile su se sudije. Poljaci su igrali malo grublje, nisu ni naši košarkaši ostali dužni, ali su zato izvukli deblji kraj – Ilić i Cvetković su zaradili nesportske lične greške, a tehničku u međuvremenu i klupa Srbije.

Od tada su i počele varnice. Dva minuta potom posle uspešne kontre Srbije koju je završio Veličković, sa leđa ga je posle šuta bez razloga odgurnuo Kicinger. Tu se blizu našao Labović i uzvratio Kicingeru istom merom posle čega se duel njih dvojice rasplamsao. Kraći fitilj je imao Labović i pesnicom je udario Kicingera. Skočili su igrači sa obe klupe, jedan od sudija je jedva obuzdao Kicingera da ne skoči ka klupi Srbije gde se Labović povukao. Srećom, poluvreme je isteklo nekoliko sekundi posle kontranapada Srbije i strasti su se primirile pošto su igrači polako otišli u svlačionicu. Sudije su u poluvremenu odlučile da Labović bude isključen sa meča.

Najbolji i najefikasniji igrač Poljske Vojčik nije mogao da dođe do izražaja. U prvom poluvremenu dao je samo dva poena. I ostalim Poljacima, kao da su se "ruke odsekle". Srbija je imala znatno bolji procenat šuta – iznad 65 odsto iz polja.

U trećoj četvrtini Slavnić se poigrao sa Poljacima "naredivši" svojim igračima potpuni presing. To je donelo Srbiji nekoliko oduzetih lopti, ali ne i povećanje prednosti. Naš tim je isprobavao mnogo kombinacija u napadu, igrači su često menjali pozicije i efikasnost nije bila zadovoljavajuća.

Tek krajem treće četvrtine Srbija je tri minuta zadržala Poljsku na 45 postignutih poena, a u međuvremenu odigrala nekoliko školskih akcija sa stvaranjem viška igrača pod obručem pa je povela sa 71:45. Srbija je agresivno igrala i poslednjoj četvrtini. Svi igrači su ulazili u igru, a ovog puta za meč nisu bili prijavljeni Aleksandrov i Rašić.

DVORANA: Halkapinar. Gledalaca: 500. Sudije: Bašar (Izrael), Emlek (Turska) i Ergular (Turska).

SRBIJA: Tedosić 15 (4 trojke), Cvetković 4, Radivojević 10 (1), Erceg 18 (2), Labović 8, Ilić 4, Jarić 4, Miličić 15, Tepić 2, Gurović 10 (2), Marković 3 (1), Veličković 7. Selektor: Slavnić.

POLJSKA: Voložin, Pluta 7 (1), Skibnjevski 3 (1), Dilevič 8 (1), Huzi 6, Vojčik 7, Frasunkijevič 7 (1), Ševžik 11 (1), Kozarek 9 (1), Kicinger 7, Pjetras, Vitka 3 (1). Selektor: Urlep.

--------------------------------------------------------------------------

Labović: Poljaci su krivi

Od našeg specijalnog izveštala
Izmir, 24. avgusta – Posle ubedljive pobede nad Poljskom najinteresantniji detalj je bio incident na kraju druge četvrtine. Glavni vinovnik Dragan Labović je situaciju opisao na sledeći način:

- Nebitan trenutak. Poljaci su nerazumljivo počeli da igraju grubo iako su gubili sa 20 poena razlike. Jednostavno, video sam da je nesportski i vrlo grubo Kicinger gurnuo Veličkovića, posle smo se sporečkali, i kraj priče. Selektor nije reagovao na moj potez.

Slavnićevo viđenje je sledeće:

- Nema veze. Nisu Poljaci imali razloga, vodili smo 20 razlike a oni provociraju. To je njihov problem. Naš igrač je samo vratio. Broj 24 je udario laktom Novicu i naleteo na pesnicu Labovića.

Tepić je zadovoljan napustio dvoranu i naglasio da očekuje u polufinalu i u nedelju mnogo jače protivnike što će biti pravi izazov:

- Igralo je svih 12 igrača što nam je bila prednost. I Kina i Poljska nisu na našem nivou. Zato su padali kako se meč bližio kraju. U Španiji nas očekuju mnogo ozbiljnije ekipe, Ali smatram da ćemo se i tada pokazati uspešni.

--------------------------------------------------------------------------

Igrači zadovoljni zbog tečnog napada

Od našeg specijalnog izveštača
Izmir, 24. avgusta – Utakmica protiv Kine bila je prva našoj košarkaškoj reprezentaciji posle 12. avgusta kada su na kraju turnira u Francuskoj savladali evropskog prvaka Grčku sa 93:62. Igrači su odreda kao prvi utisak naveli da je napad mnogo bolji:

– Očigledno igramo bolje kako vreme odmiče. Mora još bolje. Posebno mi je drago kako lopta tečno i brzo ide u napadu, – objasnio je Darko Miličić, od naredne sezone centar Memfisa.

Ipak, glavna stvar je, što je i selektor Slavnić naglasio posle Francuske, bila da najviše prostora za popravke ima u odbrani. To igrači nisu pomenuli ovde u Izmiru. Ruku na srce, protiv nejake Kine nisu možda ni mogli da procene svoj učinak:

– Bez obzira što Kina nije pružila jak otpor, možemo i moramo da budemo zadovoljni. Inače, pored odluke koja će dva igrača ispasti uoči Evropskog prvenstva, na ovom turniru će se pokazati i kojih će sedam-osam igrača podneti najveći teret u Španiji, – tvrdi Marko Jarić (Minesota).

Vuk Radivojević, koji je ove godine prešao iz Zvezde u Fuenlabradu, sa dve trojke je preokrenuo rezultat na početku protiv Kine i od tada je Srbija držala konce igre u svojim rukama:

– Tim je sve sigurniji. Dobro smo se upoznali i bolje se snalazimo u važnim momenima meča.

Nemanja Aleksndrov, Zvezdina "četvorka", potpuno je spreman za jak šampionat. Čak je malo odskočio na turniru u Francuskoj u skokovima i procentu šuta. Ukazuje prvo na manjak visokih igrača u reprezentaciji:

– Zato ćemo našu igru prilagođavati trenutnoj situaciji. Na ovom turniru su uglavnom brze ekipe koje nemaju jake centre i više idu na šut spolja. To nam odgovara, jer i u našem timu Miličić, Labović i ja kao visoki igrači volimo da se izvlačimo i šutiramo iz daljine. Kada u Španiji dođu na red ekipe s jačim centrima, opet imamo naš recept za to. Miličić može da se nadigrava s bilo kojim centrom u Evropi. Spremni smo za žestoke duele jedan na jedan.

Vladimir Petković

[objavljeno: 25.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.