Za ornitologe  u Srbiji 13 je srećan broj: Simbol nacionalnog grba, orao krstaš se vraća u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 11:46

Za ornitologe u Srbiji 13 je srećan broj: Simbol nacionalnog grba, orao krstaš se vraća u Srbiju

U Srbiji su tokom januara i februara na više lokacija zabeleženi mladi orlovi krstaši, kritično ugrožena vrsta koja krasi nacionalni grb. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na prostoru Vojvodine i Beograda boravilo je čak 13 mladih orlova krstaša. Ornitolozi kažu da je ovo dobar znak, ali da smo još daleko od oporavka populacije krstaša u Srbiji.

Orao krstaš (lat. Aquila heliaca) doveden je na ivicu opstanka u Srbiji, toliko da nam je 2016. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine preostao svega jedan gnezdeći par. Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, pre svega članova i volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija danas broji tri gnezdeća para orlova krstaša.

"Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima na kojima su u Srbiji istorijski bili prisutni, a danas su iščezli, daju nam novi podaci sa terena“, kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, osim nama dobro poznatih gnezdećih parova, zabeležili smo sedam mladih krstaša, dok je jedan od njih viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori“.

Ornitolozi su razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima. Još 4 mlada krstaša nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Dodatno, dve mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara.

"Iako je porast broja ovih ptica u našoj zemlji dobar znak, stanje populacije krstaša veoma je daleko od povoljnog. Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi kroz trovanje, ilegalno ubijanje, hvatanje, slučajeve elektrokucije i kolizije, uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji stradaju desetine orlova. Ipak, podaci o brojnosti i kretanju nas ohrabruju i daju nadu da će uz aktivne mere zaštite doći i do porasta brojnosti naših krstaša“, izjavio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Svedoci smo sve češćih i masovnijih neplanskih i ilegalnih seča šuma širom Vojvodine, pa i u zaštićenim područjima. Takođe, pojava novih trendova neregulisane vandrumske vožnje motornih vozila u okviru zaštićenih područja sve je učestalija.

Orlovi krstašiizuzetno su osetljivi na uznemiravanje, pre svega od strane ljudi.

Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, mogu da dovedu do uginuća mladunaca, kao i da nateraju ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Društvo za zaštitu ptica: Orlovi krstaši se vraćaju u Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2021

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su tokom januara i februara na više lokacija u Vojvodini i Beogradu zabeleženi mladi orlovi krstaši, koji predstavljaju kritično ugroženu vrstu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Društvo za zaštitu ptica: Orlovi krstaši se vraćaju u Srbiju

Izvor: Beta, 03.Mar.2021

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su tokom januara i februara na više lokacija u Vojvodini i Beogradu zabeleženi mladi orlovi krstaši, koji predstavljaju kritično ugroženu vrstu.Ornitolozi su istakli da tih 13 mladih orlova krstaša predstavlja dobar znak, ali...

Nastavak na Beta...

VELIKI POVRATAK ORLA KRSTAŠA: Na prostoru Vojvodine i Beograda prethodna dva meseca boravilo 13 mladih ptica

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021

Orao krstaš (Aquila heliaca) doveden je na ivicu opstanka u Srbiji, toliko da nam je 2016. preostao svega jedan gnezdeći par...Zahvaljujući dugogodišnjim i upornim aktivnostima na zaštiti ove vrste, pre svega članova i volontera DZPPS u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, Srbija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.