Za izbeglice u Kikindi 25 stanova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za izbeglice u Kikindi 25 stanova

U Kikindi je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju 25 stanova namenjenih izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada Kikinde.

Vrednost radova, za koje je kamen temeljac položio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, iznosi oko 600.000 evra, a završetak objekta predviđen je u martu sledeće godine.

Zahvaljujući projektu Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, na proleće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sledeće godine biće izgrađen stambeni objekat sa 25 jedinica, a u planu je da se u što skorije vreme stambeno zbrine više od sto porodica u Kikindi.

Kamen temeljac položio je prvi potpredsednik Vlade, podsećajući da je u Regionalni stambeni program do sada uloženo 13 miliona evra za stanove u još sedam gradova u Srbiji.

''Uspešna primena programa pokazuje da oni koji se nalaze u teškoj situaciji dugotrajnog izbeglištva već više od 20 godina, nisu zaboravljeni posebno bih zahvalio na razumevanju svim porodicama i ujedno preneo poruku onima koji još uvek čekaju da neće biti zaboravljeni'', rekao je Dačić.

Kroz program je do sada dodeljeno 120 montažnih kuća, 330 paketa građevinskog materijala i 250 seoskih domaćinstava.

''Iskreno se nadam da će ovaj pozitivni trend u sprovođenju programa u Srbiji biti nastvaljen u realizaciji ovog vida stambenog zbrinjavanja u korist onih koji još uvek čekaju'', rekao je Žozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

U Kikindu je devedesetih godina pristiglo više od 7.000 izbeglih, dok ih danas izbeglički status ima svega 120, a niko iz grada nije odlazio.

''To je živi dokaz da je celoj Srbiji stalo. Da je ovim ljudima koji vode ovaj grad stalo, i da je svakome stalo da se ta muka reši'', rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice.

''Nema boljeg načina nego da svim onim najsiromašnijim izbegličkim porodicama obezbedimo novi dom i novi život. Što se tiče Kikinde, ona je od samog početka u ovom programu'', rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji projekat Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a cilj je da se obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.