Za bod više u Novom Sadu

Izvor: Sportski Žurnal, 16.Jun.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bod više u Novom Sadu

Ekipno prvenstvo Evrope za reprezentacije Druge lige održaće se tokom vikenda u Novom Sadu. Takmičenje je jedinstveno, jer se za isti cilj od pre dve godine bore zajedno muškarci i žene. Pobednik u svakoj disciplini donosi osam poena, a svaki sledeći jedan manje. Orlovi bi da uzlete u viši rang, a pravo na to steći će dve prvoplasirane ekipe.
Na papiru Bugari su bolji od nas, mogu da dođu do skora od 179, mi do 178, Estonci 176, a Litvanci 170. U toj mrtvoj trci zaista je >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << sama suština da svako od takmičara mora da ima u vidu kako je neophodno da minimum bude na planiranom nivou i pruži sve od sebe ne bi li prebacio plan! Ne sme da se dogodi da u velikoj želji, kao prošle godine, naprave katastrofalne greške zbog kojih smo u tri navrata ostajali potpuno bez poena. Neka postignu ono što im realno pripada na osnovu ovogodišnjih dostignuća i ako se ukaže šansa zgrabe još poen, dva – što mogu više. Ovo je suština onoga što ću preneti na sastanku u četvrtak, kada se okupimo u Novom Sadu – kaže prvi stručnjak naše atletike Dragiša Kuzmanović.
A evo šta je selektor zadao za domaći svakom od svojih izabranika. Miloš Savić sada ima 6. rezultat na kraćoj deonici (10,61), čime može do tri poena. Nedavno je u Moskvi na mitingu trčao 10,65. Na 200 se od njega očekuje bod manje, baš kao od Jelene Subotić na 100, dok Katarina Sirmić na 200 ide u borbu za 5. poziciju. Na 400 m lični rekord 55,55 doneće Jeleni Anđelković borbu za 4. mesto, dok bi Tomislav Todorović na 400 sa 48,21 trebalo da bude pretposlednji.
Marini Munćan na 1.500 neće niko pretiti, jer će sa 4:15,72 iz Venecuele ove sezone ubedljivo pobediti, a na 800 će se boriti za jedno od prva tri mesta.
Na istim distancama, od junaka ovog takmičenja održanog 2010. u Beogradu, Gorana Nave, valja očekivati svih 16 poena, baš kao od Mirka Petrovića na 3.000 i 5.000 metara – najavljuje Kuzmanović. – Kod žena, ako Olivera Jevtić bude startovala na 5.000, osam bodova je sigurno. Ni njena zamena, Ana Subotić, ne bi trebalo da bude ispod drugog mesta. Među 3 bi trebalo da uđe i Amela Terzić na 3.000 metara.
Stiplaši su oduševili prošle sezone, pa selektor očekuje od Ane Subotić i Darka Živanovića da 3.000 s preprekama prođu kao najbolji, eventualno na drugom mestu. Na 110 i 100 prepone od Milana Ristića i Mile Andrić planirana su 2, odnosno 4 boda. Na 400 prepone Emir Bekrić bi i sa bezmalo pola sekunde slabijim rezultatom od svojih ovogodišnjih 51,01 došao do maksimum poena, a Mila Andrić ima protiv sebe Bugarku Stambolovu, jednu od najvećih zvezda (53,68), dok joj je dostupno 58,29 drugoplasirane na papiru.
U skoku udalj Ivana Španović će svakako trijumfovati, dok će Mihail Dudaš pokupiti više od jednog boda ukoliko skoči blizu ličnog rekorda od 7,63 m. Zorana Bukvić će na visu imati dve rivalke sličnih mogućnost svojim (1,71 m). Miloš Todosijević je sa 2,17 na papiru 4, ali bi mogao da dođe do svih 8 bodova, jer prva dvojica imaju 2,24 i 2,20, a on je na KEŠ pokazao da ume da pobedi i one sa 2,28. U skoku motkom Jelena Radinović Vasić će među 3, dok će Igor Šarčević sa 4,80 preleteti iznad 4 boda. Ukoliko u troskoku ne bude povređene Biljane Topić, čijih 13,73 vredi 6 poena, skor će nam biti daleko slabiji i tu razliku valja posebno nadoknađivati. Selektor nije za to da se rizikuje i da troskok skače Ivana Španović. Lazar Anić bi sve obradovao bodom više od jedinog planiranog.
Miloš Marković bi disk trebalo da zavitla do svoji 53,61 i 5. mesta. Dijani Šefčić nisu daleke ni 3. i 4. pozicija, mada je sigurna 5. Vedran Samac bi u koplju trebalo da ponovi lični rekord 77,72 m da bi bio 4. Tatjane Jelače nema zbog povrede šake, ali će zato Marija Vučenović pokušati da opet prebaci 51 metar i bude 5. U kladivu perspektivni Miloš Čović pokušaće da osvoji bod više (i uspeće verovatno ako sa 56,60 pređe ne nivo od 58 metara).
Njegova koleginica po disciplini Sara Savatović je srušila nacionalni rekord za juniorke, pa u pravoj formi ide ka mimimum petom mestu.


ASMIR I DRAGANA NA MOĆNE STRANCE
Bacanja su jaka i nama i rivalima. Kuglaš Asmir Kolašinac (20,50) će imati u krugu Letonca Marisa Urtansa, koji je 2010. sa 21,63 bio najbolji u celom takmičenju, ne samo u Drugoj već i od onih u Superligi, Prvoj i Trećoj. Iz ove države stiže i Zinada Sendruit, koja u disku ima 62,00 i jedina je bolja od naše rekorderke Dragane Tomašević (60,91 u 2011).


POZIV PUBLICI
Selektor Dragiša Kuzmanović poziva publiku da dođe u što većem broju.
Ulaz je besplatan, a ne moram da govorim koliko znači podrška u borbi za svaki poen. Znam koliko Novosađani poznaju atletiku, video sam to na Prvenstvu Evrope za juniore i zato bi nam njihova podrška bila neophodna.





Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.