Za Mesija je najbolji - vreme je da se priča o Maneu

Izvor: B92, 18.Jan.2020, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Mesija je najbolji - vreme je da se priča o Maneu

Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2019. godini otišla u ruke Lionela Mesija, rekordni šesti put.

Postoje razna mišljenja, zasluženo ili nezasluženo, da li je nagrada možda trebalo da pripadne Virdžilu van Dajku, kičmi aktuelnog prvaka Evrope Liverpula i verovatno budućeg šampiona Engleske, zbog osvajanja najbitnijeg trofeja.

Glasovi su odlučili i tu nema dileme - Mesi je najbolji sa sedam bodova više od van Dajka, Kristijano Ronaldo je treći, a Mesijev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbor Sadio Mane četvrti.

I tu dolazimo do onoga što upada u oči...

Da, tačno je da se relativno malo priča o igrama, formi i svemu što je uradio Mane u sjajnoj godini/sezoni “crvenih”.

Snažni i hitri Senegalac nema “hajp” kao što je slučaj sa Mesijem i Ronaldom, ali ima ono što nemaju njih dvojica - konstantno visoku formu ove i prošle sezone.

Statistika mu je skoro pa identična u obe, gol daje na svakih 130 minuta (sakupio ih je 13 ove sezone), s tim da u ovoj ima znatno više asistencija, ali i još veći uticaj na tim Jirgena Klopa koji se ne vidi samo u odeljku “stats”.

To mogu da potvrde i jedni od ofanzivnijih desnih bekova današnjice poput Kajla Vokera, Bena Čilvela i Đibrila Sidibea, koji su bili direktni čuvari nezgodnom Senegalcu i nisu mogli da se konstantno ponavljaju, pre svega jer se Mane troši mnogo i u defanzivnim zadacima.

Po desnoj, levoj strani, između linija, kretnje Manea su nepredvidive. Verovatno je meč protiv Lestera (jedan od ključnih u sezoni) personifikacija svega što predstavlja.

Bio je 13. mart prošle godine, Liverpul je išao na Alijanc arenu minhenskom Bajernu na revanš osmine finala Lige šampiona nakon remija bez golova u prvom duelu.

Situacija je takva da je velikan sa Enfilda jedva prošao D grupu, sa sva tri poraza na gostovanjima, među kojima i od Crvene zvezde 2:0, i da Bajern nije “za vađenje” i izlaz iz krize u koju je upao vezanim kiksevima i kulminacijom prepuštanja prvog mesta Mančester Sitiju.

Tada je scenu stupio Mane - okrenuo je na “ringišpilu” golmana Manuela Nojera iz jednog dodira za 0:1, a potom stavio tačku na prolaz za 1:3 i tada su “crveni” dobili dodatno samopouzdanje za finiš sezone, bez obzira što se ispostavilo da je kasno za Premijer ligu (niz Sitija od 14 pobeda), ali ne i Ligu šampiona.

Kasnije je Liverpul preko Porta, čuvenog preokreta protiv Barselone i u finalu Totenhema prigrabio “ušati” pehar i udario podlogu za novu trku za trofejom Premijer lige, koji dugo čeka. I ove sezone mu neće izmaći sa ovakvim Maneom....

Ne dolazi iz toliko fudbalske zemlje, nije ni elegantan fudbaler, ali radi stvari koje bi poželeo svaki trener. Zato ga i menadžer Jirgen Klop retko, baš retko, odmara.

Najbolji se izjasnio ko je najbolji, ne računajući sebe, logično... A to mora da se poštuje, zar ne?

Miloš Simanović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.