ZVEZDA NA SKENERU: Bojan Popović

Izvor: MVP.rs, 14.Okt.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVEZDA NA SKENERU: Bojan Popović

Treba biti strpljiv i tražiti priliku za pobedu u svakoj utakmici.

Iskreno, ovo mi je bila prva Zvezdina utakmica ove sezone koju sam celu pogledao (ne računam mali deo u treće četvrtini kada mi je pukao signal). Zvezda je startovala u Evroligi posle sjajnih rezultata u prvih nekoliko kola regionalnog takmičenja. Međutim, kao što svi znaju, elitno evropsko takmičenje je nešto potpuno drugo. Pogotovo ove godine, u novom formatu.

Posle prve utakmice možemo samo >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << da kažemo "šteta". Imala je Zvezda sve u svojim rukama dobrih 38-39 minuta, ali nije izdržala do kraja. Na 31 sekundu pre kraja Darušafaka je došla u vođstvo posle dugo, dugo vremena. Ali, krenimo redom. Prvi mi je put da radim nešto ovako, pa nemojte da mi zamerite ako nije baš najbolje.

Nakon dobrog početka obe ekipe, pre svega u napadu, Zvezda je stegla u odbrani i odmah stekla nešto veću prednost (devet poena). U tim momentima Zvezda je igrala svoju prepoznatljivu igru - čvrsto u odbrani, strpljivo u napadu. Stefan Jović je, kao i mnogo puta do sada, odlično dirigovao igrom, što je rezultiralo da se četiri igrača upišu u listu strelaca nakog prvih pet minuta igre. Napomenuo bih da je protok lopte bio odličan. Do kraja četvrtine sigurna igra, osim penala (0/4) i sigurno vođstvo. Igrom Darušafake u ovom periodu nisam bio oduševljen. Osim prvih poena na utakmici posle lepe akcije, leđnog bloka i laganih poena Dairisa Bertansa, nisam video ništo posebno osim pokušaja da se individualno, u akcijama "jedan na jedan" dođe do poena.

U drugoj četvrtini igrači Darušafake su se malo rastrčali i postigli par lakih poena. Međutim, Zvezda je odbila taj napad svojom prepoznatljivom odbranom, a Nemanja Dangubić trojkom i Jović iz kontre uz faul su primorali Dejvida Blata na tajmaut. Posle njega, nažalost, opet promašeno slobodno bacanje. Zvezda nije stala, a Jović i ovoga puta Ognjen Kuzmić su doneli svome timu velikih 14 poena na poluvremenu. Inače, siguran sam da su svi, pa i ja, u tom periodu bili oduševljeni igrom Kuzmića. Kako u napadu, tako i u odbrani.

Milsim da sam pre neki dan pročitao izvaju, čini mi se Vase Micića, "pazite ih se u trećoj četvrtini". Nisu ga baš poslušali. Darušafaka je u ovom periodu po prvi put bila bolja od Zvezde. Posle poena Kuzmića na startu ovog perioda crveno-beli su stekli najveću prednost na meču (16 poena). Kada su mnogi pomislili da je Darušafaka u "knock down"-u i da uskoro sledi završni udarac Zvezda je posustala, a iskusni Darušafakini legionari su to iskoristili. U tim momentima do izražaja je došao njihov individualni kvalitet. Preuzeli su stvari u svoje ruke, zaigrali bolju, mnogo agresivniju odbranu, gde lopta nije mogla da se spusti u dribling, a kamoli nešto drugo. Uprkos tome što su gubili velikom razlikom nisu gubili glavu, a Zvezdu su uterali u nervozu i greške u napadu. Bilo je očigledno da je posle izlaska Jovića, zbog problema sa faulovima, pala Zvezdina igra i to su "Turci" znali da iskoriste. Jako su pritiskali Nikolu Rebića na prenosu lopte i tako osujetili napad domaćih. Zvezdu je u tim momentima, koliko toliko, držao odlični Kuzmić sa šest postignutih poena, od osam Zvezdinih u tom periodu. Kod Darušafake potpuni rezultatski "come back" su najavili Edrian MoermanVil Klajburn.

U istom ritmu Klajburn je sa svojim prodorima nastavio i u četvrtoj četvrtini, s tim što mu se pridružili Bertans i Bred Vonamejker. Probala je Darušafaka u tom periodu kratko i sa zonom, ali su odmah odustali posle prvog napada i trojke Marka Gudurića iz teške situacije, na koje nas je već navikao tokom prošle sezone. Pala je koncentracija igračima Zvezde, što su pomenuta trojica igrača Darušafake spremno dočekala. U tim momentima na parketu nije bilo najefikasnijeg Zvezdinog igrača Kuzmića. Pošto će sigurno biti komentara na tu temu dolazimo do onog "šta bi bilo kad bi bilo" i "generala posle bitke".

Trener Dejan Radonjić je niskom postavom odgovorio na identičnu postavku kolege sa suprotne strane. Gudurić i Luka Mitrović nisu uspeli u svojim individualnim akcijama, posle kojih smo stigli do do onih poslednjih tridesetak sekundi sa početka teksta i vođstva Darušafake poenima Klajburna. Prvo vođstvo posle početnih 2:4 i 4:6. To je odlika iskusne i, bez sumnje, kvalitetne ekipe, da se vrati i prelomi meč u pravom trenutku. Bili su strpljivi tokom čitave utakmice, igrali bez nervoze čak i na minus 16 i na kraju dočekali svojih pet minuta ili, bolje rečeno, svoj minut. Zbog toga možemo da kažemo da su zasluženo slavili.

Naravno da ne bi bilo nezasluženo ni da je Zvezda slavila. Ovako, u statistici domaćina pomalo bode oči procenat realizacije slobodnih bacanja (6/13), broj izgubljenih lopti visokih igrača (10) i, naravno, broj poena u drugom poluvremenu (26). Odlična odbrana Zvezde donela bi joj gro poena iz kontre u ABA ligi, ali rekli smo na početku da je ovo drugačije takmičenje, mnogo jače, zahtevniije. Tako su i košarkaši Darušafake uspevali da stignu da se vrate u odbranu, a u drugom poluvremenu su oborili ritam kako im odgovara i na kraju dobili meč na suvi kvalitet.

Imala je Zvezda svoju šansu i prava je šteta što novu sezonu Evrolige nije počela pobedom na svom parketu, ali, kao što je trener Blat rekao posle meča, treba biti strpljiv i tražiti priliku za pobedu u svakoj utakmici. Prva sledeća je već narednog petka u Istanbulu, protiv Galate.

(foto: ABA League)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.