Ne tražite dalje, OVO je najlakši način: Mnogi muku muče da ženama, pa i muškarcima objasne šta je OFSAJD - evo kako to da uradite

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 11:52

Ne tražite dalje, OVO je najlakši način: Mnogi muku muče da ženama, pa i muškarcima objasne šta je OFSAJD - evo kako to da uradite

Nedoumica ili ne...

Naredne, 2025. godine obeležiće se sto godina od uvođenja pravila ofsajda, a i posle veka igranja fudbala svakodnevno smo svedoci rasprava o tome da li je odluka o nedozvoljenoj poziciji ispravna ili ne. Predrasuda je da za razliku od muškaraca, ženama pravilo ofsajda stvara problem u razumevanju i to ne samo što "slabiji" pol manje prati "najvažniju sporednu stvar na svetu".

Gotovo svaki ljubitelj fudbala će vam reći da zna šta je ofsajd >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da tu za njega nema nepoznanica, ali malo je onih koji znaju baš sve pojedinosti, a te pojedinosti su sledeće:

Igrač je u ofsajdu ako je bliži gol-liniji od suparnika i lopte, osim kada je u svom delu igrališta. Ako je igrač u liniji, tj. u ravnini sa protivnikom, tada ofsajda nema. Trenutak u kojem pomoćni sudija mora odrediti ima li ofsajda je trenutak upućivanja lopte prema igraču.

Ako u tom trenutku ofsajda nije bilo, igrač slobodno može doći do gol-linije.

Kada je lopta upućena igraču koji je u ofsajdu, a on očito pokazuje da ne namerava igrati loptom ili ometati beka u dobijanju poseda lopte nazad, tada se ne dosuđuje, a neki drugi igrač slobodno može igrati loptom.

Pravo (izvorno pravilo) je da napadač u trenutku upućivanja lopte mora imati minimum dva protivnička igrača bliže protivničkom golu gdje je uglavnom jedan golman a drugi odbrambeni igrač.

Retka je situacija da golman istrči i interveniše, a protivnik odmah vrati loptu ka golu gde se nalaze napadač i odbrambeni igrač, tada je nedozvoljena pozicija ali to pravilo retko ko od igrača zna.

Postoje i situacije kada nema ofsajda, a to su:

1. Kada se izvodi aut

2. Kada se izvodi korner

3. Kada se izvodi gol-aut

Kada se dosudi ofsajd prekršaj sudija dosuđuje indirektan slobodan udarac (izvođenjem ovog udarca ne može se postići direktan pogodak- loptu moramo nekome odigrati).

Pravilo o ofsajdu se menjalo tokom vremena. Tako je 2005. godine rešeno pravilo da se ruke ne gledaju prilikom dosuđivanja ofsajda. Dakle, gledaju se svi položaji nogu, tela ili glave, dok su ruke izuzete iz ovog pravila.

Poslednja promena dogodila se 2013. godine, kada su definisana pravila u situacijama odbitaka, odnosno konfuzije u 16 metara, kada je pomoćnim sudijama i najteže da odreaguju ispravno. Svaki naredni dodir bilo kog fudbalera znači novu akciju.

Sve je jasno... a opet donosi toliko prepirke i razmimoilaženja među ljubiteljima fudbala. Možda je to ono što i jeste čar ovog pravila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.