ZAVIDE NAM ZBOG SPORTA

Izvor: Kurir, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVIDE NAM ZBOG SPORTA

Gradski sekretar za sport i omladinu tvrdi da je Beograd u godini za nama najveće domete ostvario u organizaciji velikih takmičenja

Beograd će 2007. pamtiti po rekordu u broju održanih velikih sportskih takmičenja. Među najzaslužnijima za ovakav uspeh je Gradski sekretarijat za sport i omladinu, na čijem čelu je ambiciozni Goran Kreclović. Šef jednog od najuspešnijih timova u gradu kaže da je ova godina bila samo osnov za akcije koje ovaj sekretarijat planira u budućnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Imali smo više od 20 velikih svetskih takmičenja, počevši od marta i SP u stonom tenisu, preko EYOF, do EP u fitnesu i aerobiku. Beograd je bio domaćin događajima kakvi do sada nisu bili organizovani na ovim prostorima, poput haj-dajvinga, bejs-džampa, vejk-borda, a podržavali smo i podvige naših sugrađana u inostranstvu, pre svih alpinista, koji su osvojili sve značajnije svetske vrhove.

Šta je po vama najveći uspeh u godini na izmaku?

- Najveći uspeh u 2007. bilo je organizovanje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), kada je Beograd ugostio najveći broj sportista u istoriji ovog takmičenja. Uspeli smo da pripremimo sve objekte, organizujemo ne samo takmičenja već i kulturno-zabavni program. Predsednik MOK Žak Rog odao nam je priznanje, a lepe reči stigle su i u Valensiji na godišnjoj skupštini MOK od predstavnika svih međunarodnih federacija koje su slale sportiste u Beograd ove godine.

Po čemu ćete još pamtiti 2007?

- Godina za nama je važna po tome što je obnovljena pomoć beogradskim sportskim društvima, klubovima i sportistima. Za klubove prve i druge kategorije izdvojeno je 40 miliona dinara za zakup termina u sportskim centrima. Obezbeđen je novac za pripreme sportista koji su ispunili normu za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Pekingu, a povećana su sredstva za sportiste sa invaliditetom. Oko 200 mladih Beograđana dobilo je pomoć za stručno usavršavanje. Omogućili smo odlazak sportista na sva važna takmičenja, ali i dolazak zvezda poput Asafe Pauela, Kolina Džeksona, Edvina Mozesa, Boba Bimona...

Koliko je teško bilo realizovati zacrtane planove?

- Prijatno smo iznenadili mnoge svojim aktivnostima. Primera radi, klubovi nisu verovali kada smo obezbedili sredstva za zakup termina, čak je i delegacija MOK bila skeptična povodom organizacije EYOF. Kada smo realizovali obećano, stizale su samo čestitke.

Tražite li nešto zauzvrat?

- Tražimo samo jedno, da nam sportisti vrate uloženo kroz rezultate. Naravno da bismo želeli još više velikih takmičenja u Beogradu.

Kako sada održati nivo koji ste sami sebi postavili?

- Pokušaćemo da ne idemo ispod ovogodišnjeg nivoa i uspećemo u tome. Najvažnije je da nismo sami u ovoj priči, pre svega zahvaljujući podršci medija. Mislim da sam jedini političar koji nema problem ni sa jednom redakcijom i njenim uređivačkim konceptom. Svega ovog ne bi bilo da nismo imali pomoć gradske uprave, sportista i prijatelja sporta koji žele da svaka naredna godina bude poput ove.

Kakvi su planovi za sledeću godinu?

- Za sledeću godinu planiramo šahovski meč Evrope protiv ostatka sveta pod okriljem FIDE, još bolji atletski miting Artur Takač, veliki broj dešavanja na ulicama Beograda, ali i nastavak borbe protiv nasilja na sportskim takmičenjima. Želim da sport bude privilegija svih Beograđana i da nam zavide što živimo u ovom gradu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.