Vulin: Srbija neće dozvoliti menjanje istine o Drugom svetskom ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 19:34

Vulin: Srbija neće dozvoliti menjanje istine o Drugom svetskom ratu

Srbija će nastaviti da se opire naporima da se prekroji istorija Drugog svetskog rata, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za TAS S.

"Hitler i Staljin nisu bili isti. Vermaht i Crvena armija nije isto. Staljin je za mene pobednik Drugog svetskog rata, najveći državnik 20. veka, dok je Hitler bio najveći kriminalac veka. Niko nikada neće moći da promeni ovu istinu", ocenio je Vulin.

On je dodao da neki narodi možda osećaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gorčinu što njihovi preci nisu bili na pravoj strani tokom rata.

"Mi imamo razloga da osećamo samo ponos. Mora biti vrlo jasno - nismo svi u jednakoj poziciji. Dobro je poznato ko je bio agresor u Drugom svetskom ratu, a ko je bio žrtva. Pokušaj da se promeni ishod rata neće doneti ništa dobro", dodao je Vulin.

On se prisetio da su, kada je Crvena armija ušla u Jugoslaviju 1944. godine, brojne gerilske grupe koje su se borile protiv nacista, stale rame uz rame sa sovjetskom vojskom.

"To objašnjava zbog čega Rusi i Srbi slave Dan pobede zajedno. U stvarnosti, mi smo pobednici. Oni koji slave Dan Evrope ustvari slave predaju, jer su izgubili", izjavio je srpski ministar.

Vulin kaže da će Srbija uvek imati prijateljske odnose sa Rusijom, dokle god je Aleksandar Vučić predsednik.

"Rusija i Srbija uvek imaju teme za razgovor. Mi smo iskreni, bliski partneri. Podsetiću vas da je Srbija jedina evropska zemlja koja nikada nije uvela nikakve sankcije Rusiji. Nije ni Bosna i Hercegovina, ali to je zato što Srbi žive tamo. Dok je Vučić predsednik, Rusija će imati uvek dobrog i pouzdanog prijatelja u Srbiji", kazao je Vulin.

Vulin je zahvalio partnerima iz Rusije za organizovanje posete Moskvi na visokom nivou.

"Razgovaramo o temama koje se tiču bezbednosti naših zemalja - borbi protiv terorizma, trgovini droge, pitanju sajber bezbednosti. Pričamo o tome kako bismo obezbedili sigurnost za naše građane", dodao je ministar.

Ministar policije je Rusima prepričao kako je MUP pronašao inostrane konekcije povodom istrage o prisluškivanju predsednika, kao i pokušaja organizacije atentata na njega.

"MUP je skroz rešio pitanje prisluškivanja. Predali smo materijal sudstvu, nadam se da će formirati krivični slučaj i početi da se bave time. Tačno je da je strani faktor bio deo pokušaja da se destabilizuje Srbija", kazao je Vulin.

Vulin ne misli da predsednik Srbije više nije u opasnosti.

"Dokle god su tu desničarski lideri i narko-grupe koje smo razotkrili, i dokle god strani faktor želi destabilizaciju, ne mogu da kažem da je predsednik potpuno bezbedan", poručio je Vulin.

Kada je reč o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, Vulin kaže da se nada da će Srbija moći da organizuje posetu na pravi način.

"Zavisiće i od epidemiološke situacije i još nekih okolnosti. Ali mogu da kažem samouvereno da ne postoji druga država na svetu koja bi dočekala Putina srdačnije od Srbije i na to smo ponosni", naglasio je Vulin.

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je rekao polovinom aprila da Moskva i Beograd razmatraju organizaciju Putinovog dolaska u 2021. godini, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će poseta moći da se dogovori brzo čim se popravi epidemiološka situacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Ne mogu da kažem da je Vučić potpuno bezbedan

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2021

MOSKVA - Dokle god su tu desničarski lideri i narko-grupe koje smo razotkrili, i dokle god strani faktor želi destabilizaciju, ne mogu da kažem da je predsjednik potpuno bezbjedan, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za TAS S.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.