Izvor: Politika, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukadinović "pao" zbog Kralja

Glavni arbitar meča petog kola Partizan – OFK Beograd oštetio goste, a prvi pomoćnik Borović domaće Milenko Vukadinović, glavni arbitar utakmice petog kola fudbalske Meridijan superlige između Partizana i OFK Beograda (0:1), je kao što smo i najavili dobio slabu ocenu 6,1 (loše suđenje – veoma nezadovoljavajuće), dok je njegov prvi pomoćnik Jovan Borović "zaradio" 5,2 (vrlo loše). Tako ih je ocenio posmatrač Milojko Simić, a to je potvrdio i Odbor za sudijska pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << FSS, pa će obojica propustiti najmanje četiri naredna kola.

Glavne zamerke Vukdinoviću su da nije imao dovoljno hrabrosti u primeni disciplinskih mera (dodeli kartona). Tu se prvenstveno misli na nekažnjen nedozvoljeni klizeći start Rnića (34. minut) i "gledanje kroz prste" golmanu i kapitenu Partizana Ivici Kralju u dva navrata (78. i 89).

"Na dušu" pomoćnika Borovića stavljen je poništeni gol crno-belih u 51. minutu. On je signalizirao nedozvoljenu poziciju, koje nije bilo, pa je Vukadinović prihvatio njegovu intervenciju.

– Vukadinović je dobio veću ocenu, jer su njegove greške uticale na rezultat, dok je Borović direktno uticao na rezultat, – kazao je Simić.

Pobedonosni pogodak OFK Beograda je regularan, dok je za sporni prekršaj u 78. minutu (posle kojeg su isključeni Rnić i Đorđević) rečeno da najverovatnije nije bio. Drugi pomoćnik Vladimir Jovanović je ocenjen s 8,3 (dobar).

Odbor je prihvatio ocene koje su dobili Dejan Delević 8,3 (Hajduk – Smederevo 1:0), Boško Jovanetić 8,3 (Bežanija – Mladost 2:0) i Goran Kovačić 8,3 (Zemun – Voždovac 0:0) i ujedno odbacili prigovore klubova kao neosnovane.

Miroslav Radoman je pročitao dopis FK Mladenovac u kome se članovi našeg najvišeg sudijskog organa nazivaju lopovima i dodao:

– Sudija Matović nije oštetio Mladenovčane, pošto je iskusno dozvolio prednost u spornoj situaciji koju oni navode, dok je u drugoj opravdano im poništio pogodak jer je pomoćnik izvanredno i ispravno procenio. Interesuje me šta znače ovakve prozivke i da li će neko snositi sankcije za ovakve stvari, a gde nema grešaka abitara?

Zbog obilja materijala članovi nisu uspeli da pogledaju meč Mladost (L) – Sevojno, pa će idući put izneti svoj sud.

Iako je predviđeno da Odbor posle svakog drugog kola Meridijan superlige i četvrtog Prve lige "Telekom Srbija" informiše javnost o deljenju pravde u našem saveznom rangu takmičenja, okolnosti su iziskivale vanredno obraćanje.

– U situaciji koja nas je zadesila, zatražili smo od FSS vanrednu konferenciju za štampu, – počeo je izlaganje Bogoljub Stepanović, predsednik Odbora i predsednik Udruženja naših fudbalskih sudija. – Do sada nismo imali pritiske ni od jednog kluba, a ni funkcionera saveza. Delujemo kao samostalan organ FSS. Odbor nosi deo odgovornosti za selekciju sudija, koji je izvršio među 5.680 arbitara. Nemamo prava, a ni mogućnosti, da se pravdamo za učinjenu selekciju. Učesnici u njihovom stvaranju i edukovanju smo mi iz Odbora. Sve njihove greške su i naše i mi nemamo prava, a ni želje da ih prikrijemo. Nažalost, greške su sastavni deo sporta, pa i fudbala. Tvrdim da sudije nisu ničija "produžena ruka".

Stepanović je istakao da je održan seminar u Kragujevcu od 1. do 11. avgusta, na kome su sudije upoznate sa najnovijim instrukcijama Fife (posle Svetskog prvenstva), da su liste arbitara podmlađene, da ima 40 novih sudija.

– Imamo nameru i želju da prvo prvenstvo Srbije bude bolje od prethodnog državnog šampionata, a da arbitri budu samo demonstratori Pravila fudbalske igre, pa da naš predlog za internacionalnu listu koju treba da usvojimo do 25. septembra bio prihvaćen, – naglasio je predsednik Odbora.

On je dodao da su sudije kažnjavane i biće, bez obzira na to da li su klubovi stavili primedbe ili ne.

--------------------------------------------------------------------------

Odbijena žalba Partizana

Branislav Delić, komesar za takmičenje fudbalske Meridijan superlige, odbacio je žalbu Partizana na meč sa OFK Beogradom, kao neosnovanu.

– Razmotrio sam žalbu Partizana i zahtev za poništavanje utakmice. Crno-beli su naveli 13 pogrešnih odluka na njihovu štetu i da se radilo o namernom i smišljenom kršenju Pravila fudbalske igre i kreiranju rezultata. Izvršili smo uvid u žalbu i na osnovu svih dokumenata utvrdili da se radi o slobodnom sudijskom uverenju, a ne o bitnim povredama PFI. Zato smo i doneli ovakvu odluku, – rekao je Delić.

Disciplinski sudija Nikola Latinović je poveo postupak protiv trenera Partizana Ješića. Na osnovu TV snimka poveden je postupak protiv golmana crno-belih Ivice Kralja.

– Danas smo čuli mišljenje Odbora za sudijska pitanja, pa se tokom sledeće nedelje očekuje izricanje disciplinskih mera, – zaključio je komesar.
Đ. S.

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 16.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.