Izvor: MozzartSport.com, 14.Jun.2021, 08:37

Vukadin Vukadinović skenira Čehe: Hložek veći talenat od Rosickog, ako padnu Škoti sve je moguće

Osmina finala bi predstavalja najveći uspeh od generacije Nedveda, Kolera, Baroša, Rosickog...

Nema više reprezentacija Češke kao ranijih godina u svom sastavu legende poput Pavela Nedveda, Vladimira Šmicera, Karela Poborskog, Jana Kolera, Milana Baroša - plejade fudbalera koja ju je dovela do finala Eura 1996.,odnosno polufinala 2004. godine. Karijere su okončali i velikani poput Tomaša Rosickog i Petera Čeha, ali su se u međuvremenu pojavili neki >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << novi lideri i talenti.

(2,80) Škotska (2,85) Češka Republika (2,90)

Naravno, Češkoj u grupi D sa Engleskom, Hrvartskom i Škotskom pripada zvanje tek trećeg favorita, ali niko Lokomotivi ne može da uskrati pravo da se nada nokaut fazi koju je poslednji put dosegla 2012. godine na prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

Nadmetanje u pomenutoj grupi juče su otvorili Gordi albion i vicešampion sveta i na zadovoljstvo Češke, Vatreni koje vide kao nešto lakši izazov od Engleza ostali su bez bodova. Sada je na njima da trijumfalno otvore takmičenje i dobiju ključni argumet na kojem će bazirati dalji optimizam.

O tome koliko su im šanse za osminu finala realne, kolika je zapravo snaga igračkog kadra koji se zaputio na Euro, koji fudbaleri bi trebalo da budu lideri, a koji džokeri kao i o još detalja vezanih za Češku razgovarali smo sa Vukadinom Vukadinovićem, fudbalerom koji se pre više od decenije, kao golobradi mladić zaputio u ovu državu i uspeo da u CV upiše dva najveća tamošnja kluba - Spartu i Slaviju. Krenuo je od drugog ranga, promenio popriličan broj klubova (Zlin, Jablonec, Teplice...) na putu ka praškim velikanima.

Kako kaže, gde god da igra, prati zbivanja i rezultate bivših klubova, saigrača, trenera, ali i ponekih rivala. Zato teško da smo mogli da nađemo boljeg čoveka za skeniranje popularne Lokomotive.

Prvo zapažanje bilo je da je raspored utakmica u grupi išao Česima na ruku.

“Česi imaju sreće da prvu utakmicu igraju sa Škotima. Ako pobede, mislim da će imati dobre šanse za prolaz. Hrvatska nije ono što je bila, a Englezi su favoriti, mislim da će biti prvi u grupi. Mada ne bih otpisivao Hrvate. Mislim da je Češka na konju ako pobedi Škotsku. Onda mogu da razmišljaju o tome da ne izgube od Hrvatske. U poslednjoj rundi igraju protiv Engleza koji bi mogli da budu rasterećeni ukoliko zabeleže dve pobede do tada.“

Seća se dobro i kvalifikacija za aktuelni Euro i veruje u timsku igru Lokomotive.

“Češka jeste primila pet komada na Vembliju u kvalifikacijama za ovo Evropsko prvenstvo, ali je par meseci kasnije tukla Englesku u Pragu 2:1. To je ekipa koja ima izraženu timsku igru. Dosta igrača, njih sedam, osam, dolazi iz Slavije koja je napravila bum u Evropi, uspostavila kvalitetan sistem... Fizički su spremni, igraju sa dosta trčanja. Nemaju mnogo zvezda, ali to im je na neki način i prednost, imaju mlad tim u kojem su svi željni dokazivanja. Mislim da mogu da iznenade i prođu grupu.“

Posle sezone koju je imao u Vest Hemu, teško je ne istaći Tomaša Součeka kao motor ekipe.

“Souček je, videlo se u Premijer ligi, igrač velikog kvaliteta. Coufal takođe. Nije se mnogo očekivalo od njih, a napravili su senzaciju... Maltene su uveli Vest Hem u Ligu šampiona. Jakub Jankto iz Sampdorije je zanimljiv igrač, levonog, dobra sezona je iza njega. Njih trojicu bih mogao da izdvojim, svi igraju odlično u svojim klubovima. “

Nije Vukadinović zaboravio da istakne ni Spartino čudo od deteta, Adama Hložeka. Reč je o momku koji slovi za češkog Kristijana Ronalda i najvećeg talenta ove države od Tomaša Rosickog.

“On je po meni možda i veći talenat od Rosickog. Naravno, Rosicki je bio strašan igrač, da su ga zaobišle povrede napravio bi još veću karijeru. Ali ovaj momak, neverovatno kako izgleda za svoje godine... Fizički jak, brz, ima sve atribute, prijem, pas, završnica perfektna. Milsim da će ga neko uzeti posle Eura, naročito ako se i tu pokaže, mogao bi da završi u nekom od evropskih top klubova. Hložek ima samo 18 godina i bio je najbolji strelac češke lige minule sezone. Kao tinejdžer je postao lider Sparte iz Praga. Ne verujem da će igrati u prvoj postavi, ali mogao bi da bude džoker iz rukava. Zaslužuje šansu u reprezentaciji. U poslednjoj utakmici protiv Brna je dao četiri komada za poluvreme. Tada je izašao zbog povrede, ali je doktor potvrdio da će biti spreman za evropsko.

Aktuelni selektor Jaroslav Šilavi je 2018. od Pavela Vrbe preuzeo kormilo reprezentacije u kojoj je radio ka pomoćnih od 2001. do 2009. godine. Forsira isključivo postavku 4-2-3-1, a otkako je preuzeo Češku na 26 utakmica ima skor od 15 poeba, jednog remija i deset poraza.

“Šilavi mi je bio trener u Jablonecu. Veliki fokus usmerava na disciplinu tima, radi na fizičkoj bazi, pa su mu ekipe spremne i dosta trče. Taktički segment mu je možda najslabija strana. Dobar je motivator, ume da podigne ekipu. Česi će igrati tvrdo i mislim da će svako imati probleme sa njima, čak i Englezi.“

Pretposlednja pripremna utakmica za Euro je od starne čeških medija okarakterisana kao najlošija od kako je Šilavi preuzeo A selekciju. Italija se poigrala sa Lokomotivom i slavila 4:0 ne dozvolivši joj udarac na gol. Znatno bolji utisak Česi su ostavili u generalnoj probi protiv Albanije.

“Ta utakmica nije merodavna, jer je Šilavi kombinovao sastav i počeo sa drugim timom. Souček i Coufal nisu igrali u prvom poluvremenu, nije igrao Masopust, falilo je dosta standardnih igrača. Vidim da su ih Italijani nadigrali i da mogu da budu srećni što su primili samo četiri gola. Ali nije to postava koja će igrati na prvenstvu. Protiv Albanije je bila druga priča, sa startnih 11 koji bi trebalo da igraju na prvenstvu.”

Na generalci je sa golom i asistencijom zablistao Lukas Masopust.

“Šilavi je Masopusta doveo u Slaviju. Pre toga ga je trenirao i u Jablonecu. Poznaje ga vrlo dobro. To je fudbaler koji može da trči tri dana, fizički je jako spreman, snalazi se na više pozicija. U osnovi je desno krilo, ali može da igra i na levom, isto tako i beka, half beka... Mislim da će imati prednost u odnosu na Baraka iako je Barak imao kvalitetnu sezonu u Italiji.“

Česima već imponuje što su se našli na evropskoj smotri, a svaki gol, bod i pobedu najveće pivopije na svetu umeće da proslave kako dolikuje. Zašto ne i da se podsete prethodnih slavnih generacija.

"Pritisak im naravno nije kao Engleskoj. Uspeh je što su se uopšte plsirali. Tamo je hokej glavni sport, fudbal je malo ispod hokeja. Mediji su ih dosta izvređali nakon debakla od Italije, čak niko od fudbalera nije dobio prelaznu ocenu. Možda su na vreme dobili šamar od Italijana. Milsim da će pristupiti totalno drugačije. Ljudi će navijati, pabovi će biti puni, piće se čuveno češko pivo. Ako prođu grupu, to će biti najveći uspeh posle generacije Rosickog, Nedveda, Kolera", zaključio je Vukadinović.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.