Vujoševićev komad sreće

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujoševićev komad sreće

Trener Partizanovih košarkaša kaže da nije ni stigao da traži „tajm aut” 0,6 sekundi pre kraja, koliko je bilo dovoljno Kecmanu za spektakularni koš koji je sačuvao trofej NLB lige

Nikad veći niz pogođenih šuteva u poslednjim sekundima u jednoj Partizanovoj sezoni, „crno-beli” su nastavili najvećim do sada: Kecmanovim pogotkom sa dvadesetak metara u poslednjim stotinkama, osvojen je trofej NLB lige protiv Cibone, pred 16.200 gledalaca u novoj zagrebačkoj „Areni” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (75:74).

Naša igra pod obručima ima poduži spisak spektakularnih koševa na isteku vremena u mečevima za dragocen trofej, ali još nije viđen ovakav: ovoga puta ostalo je samo 0,6 sekundi za igru, posle „trojke” Bogdanovića, kojom je hrvatski tim stigao do vođstva od 74:72. Kecman je bio gotovo kod linije za tri poena na svojoj polovini...

- Kada je Bogdanović pogodio pogledao sam i video da je ostalo 0,6 sekundi. Pravila su takva da se u poslednja dva minuta svaki prekid štopuje. Nisam verovao da ćemo pobediti, imali smo pravo na „tajmaut” a nisam stigao ni da ga pozovem. Ovaj koš je proizvod sreće. Od 20 puta samo se jednom pogodi. Ne bi bilo ni najmanje nezasluženo da je Cibona dobila. Ali, najlogičnije da smo mi pobedili pre ove završnice. Da im nismo dali u ruke loptu kada je najvažnije, da smo šutirali „penale” bolje – rekao je Duško Vujošević, trener „crno-belih”.

Strateg četvrtog uzastopnog trijumfa u regionalnom takmičenju, kao retko kad je slavio uspeh svog tima:

-Najiskrenije sam presrećan, upravo zbog načina na koji smo pobedili. Pred ovaj „fajnal-for”sam rekao da je ovo za mene veliki trofej, a ne posredno sredstvopredzavršni turnir Evrolige. Ovo je za mene komad sreće. U sjajnoj atmosferi smo pobedili velikog protivnika. Znali smo da ćemo igrati protiv njih, publike, svega onoga što donosi domaći teren, odnosno blagenaklonosti sudija. Za sve postoji količina radosti i tuge. Mi smo prihvatili radost, šta da radimo? Nadam se da će se Cibonidrugde vratiti.

Vujoševićje o utakmici rekao sledeće:

- Prvo poluvreme smo igrali dosta dobro, imali prednost, ali igrači sa klupe, posebno ovi mlađi, nisu se najbolje snalazili u ovako teškoj utakmici. Nismo uspeli da uspostavimo dominaciju pod košem. Dvojica igrača su nam postigla 29 od 31 poen. To jeste i proizvod timske igre, ali govori o našoj odbrani. Gordon se „penjao” preko naših centara, i uz mali otpor davao sigurne koševe. U drugom poluvremenu nismo funkcionisali u napadu. U trećoj četvrtini, kada smo poveli sa pet poena razlike došlo je do prekida. Važnije od svega je da incident nije poprimio veće razmere i da je ostalo sve mirno ida je utakmica mogla da se nastavi. Cibona se konsolidovala tog momenta. Mi smo napravili greške u najvažnijim trenucima. Nismo mogli da ubacimo loptu iz auta, tri smo izgubili na takav način. Osetilo se to što je Mekejleb imao pet faulova, posle i Marić i Božić. Došli smo u problem protiv agresivne odbrane, nismo imali pokretljivog centra niti beka da probije odbranu.Ali, sada sam presrećan – istakao je Vujošević.

Vezano za organizaciju završnog turnira, imao je sledeći komentar:

- NLB liga postaje kvalitetno takmičenje sa svim rizicima u uslovima. Veoma je važno da određivanje domaćina „fajnal fora”ne bude privatna odluka. Mene raduje što,čini mi se,kod vlasnika preovladava mišljenje da bi najbolji klubtrebalo da bude organizator, dase ekipebore i za prvo mestoi za organizaciju „fajnal fora”, što nije malaprednost. NLB liga mora da dobijeozbiljne organizacione principe i strukture jer samo na taj način se usavršava.

Do odlaska na finalni turnir Evrolige (7-9. maj), Partizan očekuju još dve utakmice, obe u „Pioniru”. Sutra je „večiti” derbi čiji je domaćin Crvena zvezda, a u subotu duel sa Borcem.

S. R.

----------------------------------------------

Cibona slavila, Partizan pobedio

Dva naslova su najupečatljivija: Večernjakov – „Ekstaza, Kecman, pa očaj” i Indeksov - „Šok i nevjerica: Cibonaši slavili pobjedu, Partizan pobijedio!”

Zajedničko za sve medije je da konstatuju da je trojka sporna, uglavnom prenose izjavu Tomasa kako taj šut nije bio tehnički moguć i konstatacija da su navijači iz Beograda isprovocirali incident.

„Večernji” donosi vrlo naglašen okvir rekord i konstatuje – 15,6 hiljada gledalaca, rekordan na jednoj košarkaškoj utakmici u Hrvatskoj ikada. Dušan Kecman utišao ih je tricom. Iste novine daju sjajno poređenje Kecmana sa Aleksandrom Belovim koji je u finalu Olimpijskih igara, 1972. godine uradio sličnu stvar – u trenutku kada su Amerikanci slavili pobedu, a ruska komentatorka odjavljivala prenos, niotkuda izronio, pogodio za zlato. Amerikanci nikada nisu priznali taj poraz, da li će cibosi?

Kakav je šok nastao u Ciboni posle Kecmanovog šuta, najbolje je dočarao Džejmont Gordon, koji je prokomentarisao „Smijao sam se od jada.“

Perasović ne uči na tuđim greškama

U Večernjem listu objavljen je zanimljiv komentar Igora Flaka pod naslovom Prokletih 0,6, Peras nije naišta naučio od Bilića:

- Bio je petak, vruća letnja noć, Hrvatska na milimetar od polufinala nogometnog Eura. Izbornik Slaven Bilić završio je u kaznenom prostoru Turaka, želio je ljubiti strelca Ivana Klasnića. Nije smirio momčad. Šenturk je oživeo židovsku poslovicu „dabogda imao, pa nemao“.

Mislio sam, nikad više. No nemam sreće. Nedelja je, kraj aprila, dve godine kasnije. Do tada impresionirani Bogdanović, pogodio je tricu, 74:72, otrčao u buket ekstaze saigrača i trenera. Velimir Perasović raskrilio je ruke, slavio je, misleći da je kraj. Kada je video 0,6, kada je video da Kecman prima loptu od suca vikao je i skakao, no nitko ga nije čuo. Svi su mislili, eto, napokon, nakon 23 godine vredan regionalni trofej, ostaje podno Sljemena. Lopta je otišla pod krov dvorane, još je bilo civila na parketu, a lopta je propala mrežicu. Jednom u životu. Ako imate sreće, ja je nisam imao.

- Ne može ovo biti, vreme je isteklo, sad će sve poništiti – vikala je nepoznata žena u VIP-u, nadajući se da je ipak sanjala.

Trofej ostaje Partizanov. Šteta što Peras nije ništa naučio od svog Splićanina Bilića. Muk i suze, šokantni porazi, slika su naše košarke. Koja se, eto, ipak vratila u Zagreb. Trideset hiljada u dve večeri, kao zalog sponzorima da ožive Cibonu. Vukovi, bili ste veliki, ostalo je prokletih 0,6 sekundi da budete najveći.     

Šampioni šest desetinki

Posle polufinalne utakmice protiv Olimpije, Velimir Perasović, trener Cibone, za teško izvojevanu pobedu krivio je „strpljenje“ Ljubljančana koji su često poentirali u istecima napada.

- Šutevi u poslednjim sekunadama ubijaju samopouzdanje igrača – rekao je tada Perasović.

Kako li je onda tek na cibose uticao Kecmanov šut?!

Najviše od svih sigurno je pogodio Bojana Bogdanovića, za malo junaka Cibone, Zagreba i Hrvatske:

- Nemam reči, ovako nešto se događa jednom u sto godina – rekao je Bogdanović. - Nisam ni video da je ostalo šest desetinki, mislio sam da je kraj. Video sam da su svi ušli na teren, a Rozić je bio kraj mene. Bili smo zagrljeni. I - odjednom vidim da lopta ulazi u koš. Mislim da je koš neregularan, trebalo je da pregledaju snimak za zapisničkim stolom.

Marin Rozić zbog povrede nije igrao, već je u civilu sedeo na kraju klupe Cibone i veoma emotivno je proživeo dramu:

- Prvi put posle povrede sam potrčao posle Bojanove trojke, mislio sam da je pobednička. Ovo mi je najteža utakmica u životu.

Jedan od iskusnijih u redovima „vukova sa Tuškanca“, Dalibor Bagarić je priznao da je u jednom trenutku sam bio najsrećniji čovek na svetu. A, onda:

- Samo sam se okrenuo i video kako lopta ulazi od table. Jedina nada je bila da će možda poništiti koš, jer je nas nekoliko bilo na terenu. Bili smo prvaci šest desetinki. Izuzetno je teško izgubiti na ovakav način.

----------------------------------------------

Kako izgubiti titulu

Finale između Cibone i Partizana donelo je jedan od najneverovanijih raspleta u košarci uopšte – ocenila je španska Marka. Madridski list je u tekstu pod naslovom, „Kako izgubiti titulu, slaveći je“, detaljno je opisao završnicu meča u Zagrebu.

Francuski sportski dnevnik „Lekip“ nazvao je Kecmanov koš ostvarenjem najluđih snova. Plasmanom na fajnal for Evrolige, Partizan je već ostvario jedan od svojih najluđih snova, a ova epizoda u Zagrebu ga je začinila u vrhunskom fazonu, kaže se u tekstu francuskog lista. Bio je to antologijski koš, istakli su Francuzi.

----------------------------------------------

Veseli odustao od „drafta”

Partizanov Čeh Jan Veseli izdao je juče saopštenje za američki Internet portal „Draftekspres” koji se bavi svime što ide uz tradicionalnu „berzu” igrača za NBA ligu. Krilni igrač koji je u subotu proslavio 20. rođendan naveo je:

„Posle konsultacija s trenerom Vujoševićem, mojim menadžerom i porodicom, doneo sam odluku da ove godine ne izlazim na `draft`. Odlučio sam da ostanem u Partizanu i sledeće sezone. Košarka je moj život i želim da nastavim da je učim. Trener Vujošević i ceo Partizan su bili sjajni prema meni otkako sam došao. Zbog mojih trenera, saigrača, najboljih navijača na svetu, Beograd ću uvek smatrati kućom. Igranje u NBA je moj san od kada igram košarku, ali da bih bio spreman za tu ligu, moram da nastavim da radim i taj cilj realizujem u skoroj budućnosti”.

Veseliju, koji s Partizanom ima ugovor do 2013. godine, bio je predviđen plasman oko 11. pozicije, kao najbolje kotiranom Evropljaninu u ovogodišnjoj klasi.

[objavljeno: 27/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.