Vučić danas sa Čovićem, sutra sa Plenkovićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2017, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić danas sa Čovićem, sutra sa Plenkovićem

Najuticaniji hrvatski i BiH mediji pišu danas da će srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je nadmoćno pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji, već danas doputovati u Mostar, gde će prisustvovati svečanom otvaranju Međunarodnog sajma privrede i imati odvojene susrete sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Hrvatski mediji poseban akcenat stavljaju na susret dvojice premijera, Vučića i Plenkovića, uz podsećanje da je srpski premijer na sinoćnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferenciji za novinare, nakon proglašenja pobede na predsedničkim izborima, rekao da ga već danas očekuje put u Mostar, te da će to biti važan dan za, kako je rekao, sve u regionu.

Vučić, Plenković i crnogorski predsednik Fili Vujanović će odvojeno danas razgovarati sa Čovićem i biće gosti na 20. jubilarnom Mostarskom sajmu privrede, koji će sutra biti svečano otvoren, piše sarajevski Dnevni avaz.

Osim privrednog centra gde će se okupiti brojni regionalni i evropski privrednici, Mostar će biti i mesto gde će lideri pričati o odnosima u regionu koji su, kako se ocenjuje, daleko od skladnih u poslednje vreme, te će pokušati da otvore razgovore o teškim temama.

Ovaj sarajevski dnevnik ocenjuje da su odnosi na relaciji Sarajevo - Beograd narušeni nakon, kako navode, neustavnog referenduma o Danu RS, ali i nakon odluke bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Ni odnosi Sarajeva i Zagreba nisu najbolji, a dokaz su, navodi Avaz, sve češće optužbe iz BiH da se hrvatski zvaničnici mešaju u unutrašnje stvari, dok odnosi s Crnom Gorom funkcionišu najbolje, naročito nakon potpisivanja sporazuma o granici i rešenja pitanja Sutorine.

Sastanak u Mostaru, navodi Avaz, biće nova prilika da se razgovara i ponovo pokuša da uspostavi regionalni dijalog, koji je nužan.

Hrvatski portal Indeks podseća da je srpski premijer najavio da će sa Plenkovićem razgovarati i o slučaju Agrokor.

"Razgovaraćemo, između ostalog i o Agrokoru, jer se pokazalo da tu ima više problema nego što se očekivalo", rekao je Vučić sinoć novinarima u izbornom štabu SNS nakon proglašenja pobede na predsedničkim izborima, prenosi ovaj zagrebački portal i dodaje da je srpski premijer još rekao da je "politika da imate mir u regionu", te da zato putuje u Mostar.

I zagrebački Večernji list piše o najavljenom susretu Vučića i Plenkovića u Mostaru.

List navodi da je premijer Vučić, govoreći o svojim budućim potezima, rekao da će još dva meseca biti premijer, te da ga u Mostaru očekuje razgovor sa hrvatskim kolegom Plenkovićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.