Vrtoglavi uzlet posle odlaska iz Zvezde

Izvor: Politika, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtoglavi uzlet posle odlaska iz Zvezde

Fudbalski reprezentativac Boško Janković priželjkuje trijumfe protiv Finske i Portugalije. – Povreda selektora Klementea neće negativno uticati na igrače. – Budućnost fudbala igra sa jednim napadačem i dva krila

Za manje od godinu dana Boško Janković je igrao u kvalifikacijama za fudbalsku Ligu šampiona, dva puta menjao klub, okitio se srebrnom medaljom na Evropskom prvenstvu mladih u Holandiji i postao značajna karika u najboljem nacionalnom timu Srbije. Vrtoglavom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << brzinom prešao je kilometre po Starom kontinentu i od naše lige zaigrao u dve od pet najjačih i najcenjenijih evropskih. Posle Crvene zvezde i španske Majorke, ovog leta preselio se na Apeninsko poluostrvo, u Palermo.

Minulog vikenda debitovao je u čuvenoj "Seriji A" protiv Rome. Debi nije bio "iz snova", jer je njegov tim izgubio s 2:0, a srpski internacionalaca je već posle 45 minuta morao u svlačionicu zbog povrede ruke.

– Posle jednog duela nezgodno sam pao na ruku. Osetio sam strahovit bol u predelu lakta. Svi smo pomislili da je u pitanju prelom. Trener me je zamenio, a lekarske analize su utvrdile da se radi o uganuću. Sada je već mnogo bolje, – objašnjava Janković.

Rimljani su u svemu nadvisili Sicilijance.

– Ovako nas je nadigrala još samo Barselone kada je pobedila 4:1 na Palma de Majorki. Rimljani igraju isti fudbal. Zato su i doveli Žulija, koji je na "Kamp Nou" sedeo na klupi. Imaju po jednog napadača i dva krila i lako stvaraju višak na sredini terena. Zato je Toti uvek neometan primao loptu. Siguran sam da će ovakav način igre vladati Evropom u narednih četiri-pet godina, – uverava mlađani srpski reprezentativac.

O prvim utiscima iz Italije priča:

– Svakako nisu lepi, jer smo već na startu pretrpeli neuspeh, a uz to sam i zaradio povredu. Međutim, prvenstvo je tek počelo. Hoćemo da pokažemo da imamo kvalitetnu ekipu sposobnu da bude među pet najboljih. Biće to veoma teško, jer je ove sezone liga neuporedivo jača i zanimljivija nego prethodne. Vratio se Juventus, a i nema više klubova sa negativnim bodovima.

Da ne teku u inostranstvu samo med i mleko potvrđuju i reči Jankovića:

– Nije sve savršeno. Koliko je lepo kada menjate lige, toliko je i teško. Tek sam godinu dana u inostranstvu, a već sam promenio dva kluba. Nije lako privići se. Okrenuo mi se život. Uz to, neophodno je da se stalno dokazuješ. Taman sam se navikao na Majorku i grad i klub. Narod me je zavoleo, a evo već sam promenio sredinu. Stalno je nešto novo. U Palermu me je dočekao jedan trener, a sada je već drugi. Ovaj novi me i ne poznaje.

U pripremnom periodu igrali ste dobro, postizali golove?

– Upravo tako. Ma, nije sada ništa strašno, a neće biti ni ako budem sedeo na klupi. Uostalom i Dejan Stanković je na početku sedeo u Laciju, kao i Nemanja Vidić u Mančester junajtedu. Klupa nije bauk.

Za nacionalni tim je debitovao 15. novembra prošle godine u Beogradu protiv Norveške (1:1). Do sada je pet puta oblačio dres državnog tima i za 374 minuta postigao dva značajna pogotka protiv Portugalije i Finske. Na spisku je selektora Klementea za duele sa Fincima i Portugalcima.

– Nama je svaka naredna utakmica najznačajnija. Tako je bilo i u Helsinkiju i Briselu. Tako je i sada, a biće i pred ostale susrete. Protiv Belgije smo zasluženo poraženi. Svi smo igrali loše. Neophodno je da sledeće subote ponovimo igru iz Helsinkija i savladamo Finsku, pa da odemo u Lisabon i pokušamo da nadigramo i izvanrednu Portugaliju.

Da niste preveliki optimista?

– Nisam. Ne treba zaboraviti da nas očekuju i takozvane "male" utakmice s Jermenijom i Azerbejdžanom u gostima. A upravo su Jermeni i Kazahstanci uneli dodatnu neizvesnost u našu izjednačenu grupu. U Jerevanu su bodove ostavili Poljaci, a nisu se proslavili ni Portugalci, ni Finci. Kazshstan je iznenadio Belgiju u Briselu i pobedio nas u Alma Ati. Samo u našoj grupi četiri selekcije konkurišu za dva mesta.

Rekli ste da srpska reprezentacija može da pobedi u Lisabonu?

– Portugalci će imati veliki pritisak, kao i mi s Fincima u Beogradu. Ako izgube biće u teškoj situaciji. Velika su ekipa i moraće da zaigraju otvoreno. Mi ćemo biti nešto manje opterećeni, pa je to naša šansa. Osećam da ćemo u Lisabonu ponoviti igru iz Helsinkija i radovati se.

Može li peh koji je zadesio selektora Klementea da utiče na rezultate Srbije u narednim susretima?

– Pročitao sam na internetu šta mu se dogodilo. Bilo bi mi krivo da ne bude sa nama, ali mi znamo šta treba da uradimo. Igramo za Srbiju, za narod, za nas. Učinićemo sve da savladamo Finsku na našem stadionu. Povreda selektora biće nam samo još jedan motiv. Ne zaboravite da se u Beogradu retko ko naigrao i slavio.

--------------------------------------------------------------------------

Dve srebrne medalje

Boško Janković je rođen 1. marta 1984. Od osme godine trenirao je u Crvenoj zvezdi, a bio je na "kaljenju" u Jedinstvu iz Uba. U crveno-belom dresu je odigrao 74 prvenstvene utakmice i postigao 24 pogotka. Osvojio je dve titule prvaka i dva Kupa (2004. i 2006). Prošle sezone je za Majorku na 28 utakmica dao devet golova. Četiri godine je igrao za mladu reprezentaciju i osvojio dve srebrne medalje (2004. i 2007) na Evropskim prvenstvima i jedanput bio polufinalista (2006). U 29 mečeva je postigao 11 pogodaka. Poslednjih pet utakmica najboljeg srpskog nacionalnog tima je standardan, a dao je i dva gola.

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 02.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.