Izvor: MozzartSport.com, 10.Apr.2021, 09:44

Vreme je za nikad atraktivniji Alsvenskan

Pred vama je detaljan pregled prvenstva Švedske, koje je ove sezone jače za Mareka Hamšika, Veljka Birmančevića, Aleksandera Jeremejefa, uskoro i Markusa Berga. Malme brani krunu, ima dostojne protivkandidate, a novajlija Degerfors igra za trenera kome je dijagnostifikovan tumor

Vreme je za, verovatno, nikad atraktivniji Alsvenskan. Barem u 21. veku. Nekoliko povratnika i jedna planetarno poznata zvezda bili su dovoljan podstrek i ujedno zamajac ushićenja među Vikinzima. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Ne dolazi Marek Hamšik svaki dan u Švedsku.

Danas startuje 98. izdanje najjače divizije zemlje Hogara Strašnog, grupe ABBA i Zlatana Ibrahimovića, koja će posle 30 rundi da definiše šampiona. Najbolji u kampanji obezbediće učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona iduće godine, dok će drugoplasirani i trećeplasirani da izbore mesto u kvalifikacijama za UEFA Ligu konferencije. Preostala karta za kontinentalno nadmetanje ide u ruke osvajača Kupa koji će biti kompletiran sledećeg proleća, osim ako osvajač najmasovnijeg takmičenja u zemlji ne bude pozicioniran među tri najuspešnija tima na tabeli, kada karta ide u ruke četvrtoplasiranog na tabeli šampionata. Iz lige će ispasti dve najslabije rangirane ekipe, dok će sastav koji završi na 14. mestu da igra baraž za trećeplasiranim iz drugog ranga.

Titulu brani Malme, Elfsborg i Heken su obezbedili svoje evropsko učešće, a upravo Heken i Hamarbi stigli su do finala Kupa za 2021. godinu, koje je na programu 30. maja. Ako Heken osvoji trofej, u UEFA Ligu konferencije ide četvrtoplasirani Jurgorden. Falkenberg i Helsingborg su ispali u Superetan, Kalmar je preživeo u baražu pobedivši Jenćeping, dok su novi članovi najkvalitetnijeg društva Halmstad i Degerfors.

15.00: (1,72) Malme (3,70) Hamarbi (5,00)

Najveće šanse za krunisanje daju se braniocu titule Malmeu. Glavni protivkanditi trebalo bi da budu Jurgorden, Hamarbi i Geteborg. Stokholmski rivali su u vrhu već nekoliko sezona, dok je kod Geteborga prisutan znak pitanja. Anđeli sa Gamla Ulevi stadiona završili su niz impresivnih akvizicija, ali će izvesni biti neophodno vreme da se transformišu u "đavole". Ujedno, glavni favoriti za ispadanje su Varberg i Estersund, potom Kalmar, pa tek onda novajlije Degerfors i Halmstad. No, predviđanja su jedno, a teren - sa prirodnom ili veštačkom podlogom - možda pokaže nešto drugo.

MALME I TRI IZAZIVAČA

Malme

Malme je i prošle godine bio veliki favorit za titulu i brzo je potvrdio epitet stvorivši pristojnu bodovnu zalihu, koju je bez mnogo muke zadržao do kraja i vratio se na vrh švedskog fudbala. Trener Jon Dal Tomason je dobio priliku da nastavi gde je stao i kroz kontinuitet "poraste" zajedno sa timo. Danski kormilar, sa zavidnom igračkom karijerom u Fajenordu i Milanu, kalio se ranije kao asistent nekoliko holandskih timova, dok je od 2016. godine bio i pomoćnik na klupi danske reprezentacije. Njegova prva sezona na kormilu ekipe sa velikim ambicijama bila je potpun uspeh.

Nebesko-plavi nisu napravili bombastične promene. Najvažniji dodaci su srpski krilni fudbaler Veljko Birmančević, koji je za milion evra stigao iz Čukaričkog i Hrvat Antonio Čolak, napadač PAOK-a koji je na pozajmici. Iskusni strelac Ola Toivonen trebalo bi da ima značajnu pomoć u liku pomenutog balkanskog tandema. Kao gubici se tretiraju odlasci veziste Anrnora Ingvija Traustasona i najboljeg strelca ekipe prošle sezone sa 14 pogodaka Isaka Telina, kome je istekla pozajmica iz Anderlehta.

Tim sa Eleda stadiona učestvovao je u grupnoj fazi švedskog Kupa, gde je imao razočaravajući nastup, doživeo je i poraze od Mjelbija i Elfsborga u prijateljskim utakmicama, dok je pobedio Falkenberg i Elfsborg.

Nesumnjivo je da je Malme i ove godine veliki favorit za titulu. Ima skockan tim, finansijsku udobnost, što mu daje mogućnost da se na leto ojača ako bude potrebe. Delikatna stvar su njegove obaveze u Ligi šampiona, koje bi mogle da mu odvuku fokus.

17.30: (2,70) Elfsborg (3,25) Jurgorden (2,65)

Jurgorden

Jurgorden u minuloj sezoni nije uspeo da se izbori sa ogromnim očekivanjima. Branio je titulu, sanjao velike snove, ali se brzo pokazalo da nije u stanju da ih ostvari. Poboljšao je performanse na kraju, uspeo da završi na 4. mestu, ali još čeka na potencijalni izlaz na evroscenu i zato navija da Heken osvoji Kup. Mada, svakako bi se radovao porazu Hamarbija.

Trenerski tandem ostaje na svojim pozicijama. Kim Bergstrand i Tomas Lagerlef već tri godine su glavni, a nedavno su obnovili ugovor do 2023. godine. Radi se o apsolutno uspešnom dvojcu, koji je od Sirijusa za šest godina od trećeligaša promovisao u stabilnog člana najjačeg ranga. Ujedno, vratio je Jurgorden u vrh. Metodični su i vrlo pedantni, imaju različite uloge. Ljubitelji su discipline, i akcenat im je na odbrani.

Tokom pauze je bilo mnogo promena. Angažovane su zamene, ali odlazak defanzivca Jonatana Augustinsona u Rozenborg i veziste Jespera Karlstrema u Leh iz Poznanja se možda osete. Uprkos tome, očekuje se da Plave pruge budu među glavnim junacima.

ČETVORKA BRANI ČAST SRBIJE

Fudbalera sa srpskim poreklom u najjačem rangu Švedske ima mnogo,

ali samo njih četvorica igraju pod zastavom Srbije.

To su golman Budimir Janošević i napadač Bojan Radulović (AIK),

krilo Veljko Birmančević (Malme) i defanzivac Ivan Kričak (Mjelbi).

Hamarbi

Hamarbi je minule kampanje razočarao svoje pristalice zauzevši 8. mesto na tabeli. Imao je visoke ciljeve, važio je za jednog od dva favorita za titulu, ali izgleda da je odsustvo navijača na tribinama značajno uticalo na njegove partije. I pored slabog rezultata trener Stefan Bilborn je dobio priliku da nastavi sa poslom. Očigledno u klubu, u kome je jedan od suvlasnika i Zlatan Ibrahimović, cene njegovu posvećenost taktici i tome što je, prema svedočenjima, ljubitelj čvrste discipline.

Tokom predsezone zeleno-bele je napustilo nekoli igrača, među kojima su najveći gubici odlasci najboljeg strelca ekipe Arona Johansona koji je prešao u Leh iz Poznanja, kao i transfer Aleksandera Kačaniklića u Hajduk iz Splita. Stigli su islandski defanzivac Jon Fjoluson iz Brana i napadači Dejvid Akam iz Nešvila, odnosno Astrit Selmani iz Varberga, drugi najbolji golgeter Alsvenskana u prošloj sezoni sa 15 golova.

Nedavno je Hamarbi imao obaveze u završnici Kupa za prethodnu sezonu, i uspeo je da stigne do finala, koje igra krajem maja protiv Hekena. Sve to je postigao i pored toga što je imao problema tokom priprema zbog zaraze nekolicine igrača COVID-19 virusom. Otuda se očekuje da će biti među timovima koji će igrati vodeću ulogu u ligi. Mnogo toga će, ponovo da zavisi od prisustva gledalaca na tribinama, a šuška se da će u nekoj meri ubrzo biti dozvoljeni.

Geteborg

Iza Geteborga je jedna od najgorih sezona u poslednjih 20 godina. Istorijski tim, jedinstven u Švedskoj sa kontinntalnom titulom, preselio se u drugu polovinu tabele, zauzevši 12. mesto, jedva izbegavajući najgore. Strateg Roland Nilson nije smenjen. Prošle godine je preuzeo ekipu u sredini sezone i izvukao "kolica iz blata". Iza njega je sjajna igračka karijera, u kojoj je bio član Geteborga koji je 1987. osvojio Kup UEFA. Trensersku karijeru započeo je u Koventriju, sedeo je na klupama Malmea i Kopenhagena, kao i mlađih selekcija Švedske. Uživa poštovanje svih.

Bila je ovo vrela zima na Gamla Ulevi stadionu. Anđeli su ukrali šou svim ostalim timovima u ligi sa dva velika potpisa. Iskusni Slovak Marek Hamšik stigao je iz kineskog Dalijana i biće u Geteborgu do avgusta, a od jula opremu zadužuje ubitačni golgeter Markus Berg, trenutno na radu u ruskom Krasnodaru. Odlazak ofanzivca Giorgija Karaišvilija u Ferencvaroš trebalo bi da bude nadomešćen angađovanjem Kolbejna Sigtorsona iz AIK-a, nekadašnjeg špica Ajaksa. Dodajmo i da vezni red upotpunjava Pontus Vernblum, bivši as moskovskog CSKA, ali i da Hamšik neće igrati na otvaranju protiv Erebra.

Ima težak dres, ime, sposobnog trenera, i sa transferima koje je napravio lako može da se vrati u prvi plan švedskog fudbala.

DRUGI PLAN REZERVISAN ZA HEKEN, AIK, NORĆEPING I ELFSBORG

Heken

Heken je bio jedno od najprijatnijih iznenađenja prošlogodišnjeg izdanja Alsvenskana. Iako nije startovao dobro, uspeo je brzo da se popravi i sa vrlo dobrim finišom završi na 3. mestu, obezbedivši evropsko učešće. Kormilar Andreas Alm od 2017. godine sedi na klupi popularnih Osa i njegove "akcije" rastu iz godine u godinu.

Ekipa iz Geteborga je imala nekoliko, ali značajnih promena na spisku. Žuto-crni dres su zadužili levi bek Martin Olson iz Helsingborga, nekada je branio boje Blekburna, Noriča i Svonsija, vezista Tobijas Hejnc iz Sarpsborga i napadač Džek Lane, koji je stigao na pozajmicu iz Amijena. U timu su već iskusni defanzivci Rasmus Lindgren, Jona Toivio, a verovatno najviše nade polažu se u Aleksandera Jeremejefa, koji se vratio u redove Osa posle epizoda u Dinamu iz Drezdena i Tventeu. Od ovog napadača očekuje se da isporuči dvocifren broj golova, a možda i donese klubu predstojeći pehar Kupa.

AIK

AIK se prošle sezone suočavao sa verovatno najlošijom kapmanjom u poslednjih 15 godina. Od početka se činilo da godina neće biti dobra, međutim pad je kulminirao na 14. mesto na kraju prve runde. Promena trenera i neki transferi doneli su relativan oporavak i na kraju 9. poziciju.

Šef struke Bartoš Grzelak preuzeo je palicu sredinom 2020. i pokazao dobre rezultate, izvodeći tim iz teške pozicije. Neiskusan je kao trener, ali vreme očigledno radi za njega. Ipak, Grzelak i uprava tima iz Solne nisu se najbolje snašli na transfer tržištu, pošto su izgubili više igrača nego što je trebalo. Naravno, ustupci su se ticali više alternativnih igrača, ali za napad navrh neophodna je duža klupa. Sigtorson je pojčao Geteborg, Abraham je otišao u Groningen i Granli u Olborg. Najvažniji dodatak je argentinski napadač Nikolas Stefaneli iz čileanske Union La Kalere, koji je nedavno već nosio dres AIK-a. Veruje se da bi mogao da bude odličan partner u špicu iskusnom Henoku Goitomu, a pomenimo da dres ekipe iz Solne nosi još i Sebastijan Larson, bivši as Arsenala, Birmingema i Sanderlenda.

Sve u svemu, AIK je tradicionalna sila, međutim to nije dovoljno. Tim se nije naročito pojačao, iako ima 11 igrača koji mogu da pobede sve timove.

Norćeping

Norćeping je odlično startovao prošle godine i do 12. kola je bio lider, ali je od tog trenutka postepeno padao, da bi završio na 6. mestu, na tri boda od evropske karte. U novi pohod popularni Peking kreće sa novim kormilarom. Rikard Nurling je trener sa iskustvom i titulama u svojoj imovini sa AIK-om i Malmeom.

U klub je stiglo više igrača nego što ih je otišlo, ali i uprkos promenama na klupi i u spisku aduta, to je jedna od predvidljivijih ekipa. Ako bude mogla brzo da usvoji Nurlingovu filozofiju, može da se nada izlasku na međunarodnu scenu.

Elfsborg

Iza Elfsborga je bolja sezona nego što joj se nadao. Završio je na vicešampionskoj poziciji, suprotno svim zloslutnim predviđanjima. Ključna komponenta njegovog uspeha bio je odličan učinak kod kuće, gde je imao najbolji bodovni saldo u ligi.

Džimi Telin je zadržan na kormilu i ima punu podršku čelnika. Radi se o stručnjaku koji je godinama bio na čelu Jenćepinga, kojeg je doveo u Alsvenskan. Predstoji mu četvrta sezona u klubu i njegov ugovor je do 2022. Posle prošlogodišnjeg 2. mesta ojačao je svoju poziciju.

Elfsborg se na tržištu kretao prilično konzervativno, ali isključivo zbog ograničenih finansija. Izgubio je vezistu Siverta Heltnea Nilsena, koji je pojačao Beveren i defanzivca Gustava Henriksona, novog člana Volfzbergera. Međutim, pojačao je sredinu sa Andreom Remerom iz Randersa i Maudom Žarzueom iz bečke Austrije.

Veruje se da nije na približno istom nivou kao prošle godine, ali se očekuje u gornjoj polovini. U napadu je i dalje prilično dobar, a ako uspe da poboljša defanzivni učinak, može blizu evropskih mesta. Međutim, prošlogodišnje dostignuće izuzetno je teško ponoviti.

TRIO IZMEĐU DVE VATRE

Mjelbi

Mjelbi, Sirijus i Erebro spadaju u red timova koji bi trebalo da budu između dve vatre. Mjelbi je prošle godine iznenadio plasmanom na 5. mesto. Bio je stabilan većim delom sezone i u detaljima izgubio poziciju u mešunarodnom takmičenju. Trener Kristijan Jerdler je sada akcenat bacio na odbranu, u koju je doveden i doskorašnji as Radnika iz Surdulice Ivan Kričak.

Posle odlične prošlogodišnje sezone, letvica je znatno porasla, ali je teško ostati na istom nivou. Neiskustvo na klupi, ali i mnoštvo novih lica u odbrani, kojima će biti neophodno vreme da se prilagode, verovatno će značajno uticati na učinak ekipe iz Helevika.

Sirijus

Umesto da se proslavi, Sirijus je završio na 10. mestu u minuloj kampanji. Tokom većeg dela sezone kretao se između 4. i 6. mesta i smatralo se da može da se zadrži pri vrhu. Sada plavo-crni u boj ulaze sa novim šefom struke Danijelom Bekstremom, kome je ovo prvi krupni zalogaj. Ima samo 33 godine i do sada je uglavnom bio pomoćnik. Prošle godine je asistirao u Malmeu, ranije u Erebru, i poznato je da forsira ofanzivni sistem 4-3-3.

Situacija deluje mračno kod Sirijusa. S jedne strane, potpuno neiskusan trener, s druge strane, oslabljen i već umereno dinamičan sastav ne ostavlja prostor za optimizam. Rezultati u prijateljskim utakmicama i u Kupu pokazali su problem u postizanju golova.

17.30: (3,50) Erebro (3,35) Geteborg (2,15)

Erebro

Erebro je imao visoke aspiracije, ali je na kraju bio zadovoljan osvajanjem 7. mesta. Ipak, posle četiri sezone na klupi smatra se da strateg Aksel Kjel nije ispunio svoju svrhu. Tim se kreće između sjaja i očaja, a odnos koji Kjel ima s navijačima nije sjajan. Nije bilo značajnijih akvizicija, pa se ekipa očekuje najviše u sredini tabele.

NOVAJLIJE OPSTAJU: DEGERFORS IGRA ZA OBOLELOG TRENERA, ESTERSUND BEZ PRAVA NA POJAČANJA

Degerfors

Degerfors je imao izuzetno stabilan kurs prošle sezone u Superetanu i uspeo je da se vrati u Alsvenskan posle 24 godine. Ipak, bajku i radost u taboru ekipe sa Stora Vale prekinulo je saznanje da je treneru Andreasu Holmbergu, koji ima 36 godina, sredinom februara dijagnostifikovan tumor i da će se podvrgnuti lečenju. Holmberg će ostati na funkciji šefs tručnog štaba, ali će ga privremeno menjati Tobijas Solberg.

"Biće to težak tretman za mene, ali radi se blažem obliku raka i prognoza izgleda dobro. Nadam se da ću biti zdrav i spreman kako bih vodio Degerfors u Alsvenskanu", istakao je Andreas Holmberg u na klupskoj veb stranici.

Sastav Degerforsa ima igrače koji imaju iskustva iz najjačeg ranga, ali posle 24 godine u Superetanu, biće potrebno da prilagode povećanim zahtevima Alsvenskana. Situacija sa trenerom je problem, međutim, kako su se crveno-beli pokazali u Kupu gde je stigli do četvrtfinala, u stanju su da se izbore sa mnogobrojnim preprekama.

Halmstad

Halmstad je protekle sezone opravdao ulogu velikog favorita za promociju u najjače društvo Švedske. Na kormilu ekipe je Magnus Haglund, koji je vodio Elfsborg do titule 2006. godine, a na klupi Halmstada je od maja 2019. Njegov ugovor traje do kraja 2022. i važi za stručnjaka sa jakim naglaskom na defanzivu.

Klub je zadržao svoje jezgro i napravio nekoliko pojačanja. Cilj je stabilizacija, a imajući u vidu kakva je struktura ovogodišnje divizije, može da uspe u toj nameri.

Kalmar

Kalmar je drugu sezonu zaredom sačuvao prvoligaški status u baražnom procesu. Bio je bolji od Jenćepinga, pobedivši 3:1 u gostima i 1:0 kod kuće. Sada u kampanju kreće sa novim trenerom, Henrikom Ridstremom, koji je proveo dve godine na Sirijusovoj klupi. Sada je preuzeo ulogu reformatora Crvene braće. Godina neće biti laka, ali materijal nije loš. Uprkos negativnim rezultatima u prijateljskim utakmicama i u Kupu, Kalmar ima potencijal da izbegne ispadanje.

Varberg

Premijerni nastup Varberga u Alsvenskanu bio je pun pogodak. Zeleno-crni su završili na 11. poziciji, ali bez ugrožavanja u bilo kom trenutku. Kormilar Joahim Person je ostao na čelu, i uprkos tome što nema naročitog isksutva kraj aut linije u najvišem rangu, niko ne može da mu ospori da je od 2018. godine kada je preuzeo tim, uspeo da ga nadogradi i dovede u najjači rang.

Ekipa je oslabljena u odnosu na prošli šampionat, pre svega odlaskom najboljeg golgetera Astrita Selmanija u Hamarbi, ali mnogo se očekuje od šveđanina hrvatskog porekla Robina Simovića, gorostasa od skoro dva metra, koji je pre par godina bio strah i trepet u Japanu noseći dresove Nagoje i Omije. Ako Simović ne odgovori kao zamena, problem će biti veliki.

19.00: (2,45) Kalmar (3,20) Estersund (3,00)

Estersund

Ne tako davno Estersund je bio hit prvenstva i Lige Evrope, a sada se suočava sa turbulentnim periodom. Prošle sezone je morao da igra sa mnogo novih igrača i do kraja prvog dela se nalazio na pozicijama za ispadanje, neprestano imajući problem finansijske neadekvatnosti. Ipak, uspeo je da se spasi i završi na 13. mestu.

Strateg Amir Azrafshan je dobio poverenje da nastavi sa radom. Iako se radi o potpuno neiskusnom treneru od 33 godine, bez potrebne diplome UEFA, momak iranskog porekla se sasvim dobro držao, zadržavajući tim u ligi. Taj rezultat omogućio mu je da obnovi ugovora do kraja 2023.

Upravo zbog finansijskih poteškoća najseverniji član Alsvenskana ima zabranu dovođenja igrača u dva prelazna roka, i jedino što mu je dozvoljeno je da obnovi ugovore sa igračima koje ima na raspolaganju. Iz tog razloga se Estersundu predviđa teška godina.

TRAVA - VEŠTAK 9:7

Ove sezone u prvenstvu Švedske više ekipa će koristiti travnatu podlogu. To su Malme, Geteborg, AIK, Mjelbi, Sirijus, Degerfors, Halmstad, Varberg i Kalmar. Sa druge strane, na veštačkoj podlozi igraju Heken, Estersund, Elfsborg, Hamarbi, Jurgorden, Norćeping i Erebro.

ŠVEDSKA 1 - 1. KOLO

Subota

15.00: (1,72) Malme (3,70) Hamarbi (5,00)

17.30: (3,50) Erebro (3,35) Geteborg (2,15)

Nedelja

15.00: (3,80) Halmstad (3,45) Heken (2,00)

15.00: (2,20) Mjelbi (3,40) Varberg (3,30)

17.30: (2,70) Elfsborg (3,25) Jurgorden (2,65)

17.30: (1,55) Norćeping (4,20) Sirijus (6,00)

Ponedeljak

19.00: (1,95) AIK (3,45) Degerfors (4,00)

19.00: (2,45) Kalmar (3,20) Estersund (3,00)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PRETHODNE SEZONE

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.