Vreme je – Superboul u Gradu greha

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 14:22

Vreme je – Superboul u "Gradu greha"

Borba za Lombardijev pehar, 58. po redu, pa još i u "Gradu greha" – kud ćete više?

Superboul, nezvanični nacionalni praznik u Sjedinjenim Državama, će ove godine svojim duelom upriličiti Kanzas Siti Čifsi i San Francisko Fortinajners.

Po prvi put će se igrati u Las Vegasu koji se u poslednjoj deceniji transformisao i u sportski grad, pa ćemo tako najbolje igrače gledati od 00:30 po našem vremenu u popularnoj "Sferi".

Aktuelni šampion Kanzas će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se po drugi put u poslednjih nekoliko godina za titulu boriti protiv San Franciska, petostrukog šampiona, koji na podizanje trofeja čeka 29 godina, a koje su pobedili na Superboulu 2020. godine.

Čifsi imaju priliku da postanu prvi tim još od Nju Ingland Pejtriotsa (2003, 2004) koji je u dve uzastopne sezone bio šampion, dok bi u slučaju pobede Frotinajnersa takođe bio izjednačen rekord tima iz Foksboroa (koji dele sa Stilersima) po ukupnom broju titula (6).

Veče bi moglo da bude posebno i za kvoterbeka Kanzasa Patrika Mahomsa koji ne samo da može da postane peti igrač koji je sa te pozicije osvojio tri Superboula. nego bi bio jedini pored Toma Brejdija i Troja Ejkmana koji je osvojio tri Superboula pre 30. rođendana.

Njegov prvi trijumf u ovim mečevima je bio onaj pomenuti pre četiri godine baš protiv San Franciska, a u četiri dosadašnja nastupa nadigrali su ga samo Bakanirsi.

Njegov rival na drugoj strani će biti Brok Pardi koji ima sličnu priču kao i Brejdi, barem za sada u pogledu toga što je biran sa poslednjeg mesta na draftu.

Brejdi je oduvek maštao da nosi drest Fortinajnersa i nasledi legendarnog Džoa Montanu, ali izgleda da je ta privilegija pripala Pardiju.

Igrač kojeg biraju sa poslednjeg mesta drafta u SAD zovu "Gospodin nebitni", a Pardi bi mogao da postane treći sa tim epitetom u istoriji NFL-a koji je osvojio Superboul.

Blaga prednost u ovom duelu se daje San Francisku, pa su opcije za Pardija beskonačne. Prvi kvoterbek koji je biran sa poslednjeg mesta drafta i startovao na Superbolu, pa osvojio titulu i MVP priznanje? Ko zna... Pogotovo što će morati preko Mahomsa ukoliko želi da ostvari veliki uspeh.

Na svojoj strani ima pomoć najboljeg ofanzivca lige Kristijana Mekefrija, dok će se Mahoms osloniti na Trevisa Kelsija, ali ovo će biti sudar i elitnih defanziva.

Kanzas Siti je dozvolio samo 17,3 primljenih poena po utakmici, i u tom segmentu je drugi u ligi iza Baltimora, dok je odbrana San Franciska zauzela treće mesto (17,5).

Odavno je poznato da je NFL daleko više od samo sporta u SAD. Da je ubedljivo najpopularniji govori podatak da je od 10 najgledanijih sporstkih prenosa u istoriji te zemlje, osam pripalo Superboulu.

Prošlogodišnje finale je gledalo oko 113 miliona ljudi, a prognoze su da će i taj rekord biti lako oboren.

Velika popularnost donosi i velike prihode, pa će tako oglašivače samo pola minuta na CBS-u, koji prenosi ovaj meč, koštati sedam miliona dolara. Termini su rasprodati još u novembru.

Najjeftinije karte su, posle pada, trenutno oko 7.000 dolara, ali je prosečna cena karte skoro 10.000 dolara što je rekord i povećanje od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Cena avio karata na relaciji Kanzas–Las Vegas je skočila za 350 odsto i iznosi 670 dolara, ali je veći problem to što na aerodromima više nema mesta za parking.

Na sve to dodajte cene smeštaja i propratne troškove i doći ćete do paprenog iznosa koji treba izdvojiti za zadovoljstvo da ovakav meč gledate uživo.

Zanimljiva je i podela lokacija za beze učesnike finala.

Svake godine se kao domaćini smenjuju AFC i NFC tim – NFL smešta službenog domaćina u bazu lokalnog NFL tima, a gosta u kampus obližnjeg univerziteta, osim kada je Superboul u gradu koji ima dva tima (Njujork i Los Anđeles).

Ove godine su Najnersi su izvukli deblji kraj pa će biti "gosti", zbog čega će njihova baza biti na Univerzitetu Las Vegas. S druge strane, "domaćini" Čifsi će se spremati u objektima NFL rivala Las Vegas Rejdersa.

U pitanju je 75 miliona dolara vredan kompleks sa četiri terena i salom za sastanke sa 150 mesta.

NFL je posebno spremio i podlogu za Superboul. U Las Vegas je iz Kalofirnije dopremljena posebna trava koja je nedeljama testirana.

Instalirana je na otvorenom kako bi se tokom dana hranila sunčevom svetlošću, a u stadion će biti prebačena na dan utakmice u pomoć mobilne podloge.

Aktuelni šampioni su u potpunosti u centru pažnje, ali zbog šoubiz zvezde Tejlor Svift, koja je u epicentru pažnje otkako je obelodanjeno da se zabavlja sa zvezdom Čifsa Trevisom Kelsijem.

Tako su "poglavice" dobile novu armiju navijača, takozvane "Sviftise", obožavaoce najpopularnije američke muzičarke.

Međutim, ona neće nastupati na poluvremenu, u tradicionalnom muzičkom programu kojem se neki raduju više nego samom meču.

Ta čast je ove godine pripala Ašeru, kojem će se pridružiti reper Poust Meloun, Andra Dej i Tiesto, koji će postati prvi di-džej koji će nastupati uživo tokom utakmice. Vu Teng Klan, Adel i Luk Kombs će takođe nastupiti tokom vikenda u Las Vegasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.