Vratiti ugled Socijalno-ekonomskom savetu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 12:13

Vratiti ugled Socijalno-ekonomskom savetu (AUDIO)

Socijalno-ekonomski savet (SES) nema odgovarajući uticaj u procesu donošenja propisa, jer se mnogi ključni zakoni i odluke donose bez konsultacija sa socijalnim partnerima, ukazuju sindikalci. Pozicijom Saveta u pripremi zakona nisu zadovoljni ni poslodavci.

Predsednik ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stoijljković izrazio je nezadovoljstvo što se mnogi ključni zakoni i odluke ne razmatraju na socijalno-ekonomskom Savetu navodeći kao primer rebalans budžeta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"O tome SES nije bio ni obavešten a kamoli da je na neki način učestvovao" rekao je Stoiljković.To nije dobro za ovu državu ako želi da ima efektivan socijalni dijalog i stabilan socio-ekonomski razvoj.

Dobar primer saradnje socijalnih partnera je zakon o uslugama na koji je SES dao pozitivno mišljenje krajem aprila, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, ali takva praksa bi trebalo da se primenjuje i za druge zakone.

To je bitno, po njemu da bi se kasnije izbegli problemi u njihovim implementacijama.

Problem predstavlja nesporazum sa ministarstvom finansija u pogledu rešenja koje je ponudilo o elektronskom fakturisanju koje poslodavci smatraju neprimenjljivim u praksi.

Dok ministarka za rad i socijalnu politiku Darija Kisić Tepavčević smatra da nema nesporazuma sa SES, oni misle da treba vratiti ugled tom savetodavnom telu koji je imalo ranije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.