Vratićemo se ponosni iz Južne Afrike

Izvor: Politika, 25.Maj.2010, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratićemo se ponosni iz Južne Afrike

Jedan od najboljih odbrambenih igrača na svetu govori o sebi, saigračima i Mundijalu, istakavši kao prvi cilj prolazak u drugi krug

Od specijalnog izveštača „Sportskog žurnala” 

Leogang, 25. maja – Fudbaler Mančester junajteda i naše reprezentacije Nemanja Vidić, jedan od najboljih odbrambenih igrača na svetu, dao nam je intervju neposredno po dolasku na pripreme u Austriji.

Odbrojavate li dane do početka svog drugog Mundijala i koliko su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trenutno reprezentativci Srbije daleko od ambicija nacije?

– Period ispred nas moramo da iskoristimo da ispravimo nedostatke u igri i da se spremimo što bolje za prvu utakmicu koja je po mom mišljenju izuzetno važna. U slučaju dobrog rezultata ta utakmica mnogo će nam psihološki značiti. Što se mene tiče individualno, ovo prvenstvo gledam kao prvo svoje pošto sam na prošlo putovao, ali nisam igrao. Imam veliki motiv i želju da sebe predstavim u najboljem svetlu, a zajedno sa ekipom da napravim rezultat kome ćemo se svi radovati i biti ponosni u Srbiji.

Ove pripreme su počele znatno mirnije nego uoči Mundijala u Nemačkoj, stiče se utisak da nema tenzija u ekipi?

– Tek je drugi dan prošao, sigurno je da će vremenom tenzija rasti. Mislim da je izuzetno dobro što ćemo se pripremati u Austriji i imati jednu prijateljsku utakmicu u Beogradu. Imaćemo mir što je pred ovako važno takmičenje izuzetno važno. Možemo i psihički da budemo spremni za tu prvu utakmicu.

Četiri godine stariji ste i iskusniji, u međuvremenu ste nekoliko puta proglašeni za najboljeg odbrambenog igrača Premijer lige, najboljeg igrača Engleske, Srbija od Vas očekuje da budete i u reprezentaciji broj 1, jeste li spremni da očuvate lidersku poziciju i u nacionalnom timu?

– Dolaze neke iskusnije godine u kojima je i uloga drugačija,. U ovoj reprezentaciji sam jedan od iskusnijih igrača i to je prirodno. Iskreno, trudim se da ne razmišljam o tome,  da iz treninga u trening budem bolji, da igram što bolje i ponašanjem i igrom na terenu pomognem ekipi da budemo što bolji. Sigurno je da se od nas nekolicine iskusnijih očekuje da prenesu iskustvo sa prethodnih takmičenja i pomognu mlađima da se koliko-toliko pripreme za ovo takmičenje.

Debitovali ste 2002. u Napulju protiv Italije u kvalifikacijama za EP na briljantan način, opterećuje li Vas činjenica da se i danas očekuje da budete broj 1 u odbrani nacionalnog tima i da ponesete reprezentaciju kao tada?

– Ne razmišljam na taj način. Ne nabacujem sebi tako veliko opterećenje. U timu sam sa momcima koji igraju u velikim klubovima, imam poverenje u njih kao što i oni imaju u mene što je izuzetno važno. Na nama starijima je sigurno veća odgovornost i ne treba da bežimo od nje.

Nemačka je opet pred Srbijom, ovog puta možda bez Balaka?

– I bez Balaka Nemci su kolektivno uvek jaki. To je tim koji na svakom velikom takmičenju pokazuje zašto je tu gde jeste. Biće to sigurno najteža utakmica u našoj grupi, ali bože moj, najbitnije je prva utakmica. Ako pobedimo Ganu, sve će posle biti lakše.

Ne plaši Vas činjenica da smo protiv Nemaca često igrali dobro, a rezultatski loše prolazili?

– Ne bih se vraćao u prošlost. Kod Đukića smo igrali sa Nemačkom u Nemačkoj, ne mislim da smo bili loši, primili smo gol u finišu. Tad se tek formirala reprezentacija. Ovo će ipak biti nešto drugo...

Mnoge reprezentacije su uveliko u trenažnom procesu – Nemačka, Francuska, danima treniraju. Kako ćete ih stići...

– S neke strane nam je i prijao ovaj duži odmor, deset dana na pripremama u Austriji i posle toga do prve utakmice u Africi imamo isto desetak dana, tako da je tri nedelje dovoljno da se ekipa spremi. Nekad karantin može da utiče i negativno na igrače, da izgube voljni momenat, da budu opterećeniji psihički. Ima ovo pozitivnih stvari više nego negativnih po mom mišljenju.

Ko bi mogao da obeleži SP?

– Ne znam, stvarno i ne razmišljam o tome.

Ko bi od naših reprezentativaca mogao da bljesne?

– Igrači od kojih se očekuje da blistaju  već su nosioci naše igre. U prethodnim kvalifikacijama su već pokazali kvalitet. To zavisi i od povreda i od toga da li će neko dobiti šansu... Ti igrači su standardni u svojim klubovima i njihova dobra igra neće biti nepoznanica.

Šta može Srbija da napravi u Južnoj Africi?

– Pre svega da prođe grupu. Sve što napravimo preko toga, predstavljaće bonus. Ne treba biti previše optimističan i euforičan, ali ni pesimista. Treba biti realan, postaviti cilj – a to je u ovom trenutku prolazak grupe.

-------------------------------------------------------

Ostajem u Mančesteru

Gde će Nemanja Vidić posle Mundijala, u Real, Milano ili opet kući u Mančester?

– Već sam se dogovorio sa ljudima iz Mančestera kad treba da se javim na pripreme. Dobio sam petnaest dana posle Mundijala za odmor tako da kod mene u ovom trenutku dileme ne postoje, vraćam se u Mančester.

Bez porodice u Južnoj Africi

Pred svako veliko takmičenje vodi se polemika da li supruge i devojke treba da budu uz reprezentativce, kako Nemanja Vidić gleda na to?

– To je individualna odluka. Igrači su bili u mogućnosti da vode svoje porodice u Afriku. Neki jesu, drugi nisu hteli. Ja nisam želeo da vodim svoju familiju pre svega zbog dalekog puta. Nisu ni oni spremni za to...

Zoran Stojadinović

[objavljeno: 26.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.