Vraća se Liga šampiona!

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraća se Liga šampiona!

Dva i po meseca po okončanju grupne faze Lige šampiona, najjače evropsko takmičenje vraća se utakmicama osmine finale. Tačno 69 dana pošto je odigrano šesto kolo po grupama, duelima Atletiko Madrid – Liverpul, odnosno Borusija Dortmund – Pari Sen Žermen, počinje nokaut faza u jednoj od najzanimljivijih sezona ove decenije.
Pred nama su dva velika derbija i još nekoliko izuzetno interesantnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << utakmica.

Dva puta u osam dana Madrid će videti okršaje nekih od najboljih fudbalera sveta, a plavi deo Mančestera pokušaće da zaboravi košmar zvani "suspenzija".
Branilac titule Liverpul želi da dominaciju iz Premijer lige nastavi na međunarodnoj sceni, dok će na individualnom planu ponovo sva svetla biti usmerena na Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.
Pa, da vidimo šta nas čeka u osmini finala Lige šampiona...
Atletiko Madrid – LiverpulDva kluba dočekuju dvomeč u potpuno različitom raspoloženju – Liverpul je bez dileme najbolja ekipa u ovom trenutku u Evropi, dok je Atletiko u poprilično slaboj formi.

"Crveni", koje sa velikim uspehom predvodi Jirgen Klop, ne samo da su favoriti jer brane "ušati" trofej, nego ove sezone ne znaju za poraz u domaćem takmičenju.
Liverpul je poslednji poraz u Premijer ligi doživeo pre 43 utakmice od Manečester sitija, ima 25 bodova više od "građana" i izvesno je da će doći do prve titule otkad se na Ostrvu igra u ovakvom formatu, čime će razbiti prokletstvo staro 30 godina.
Klop je na klupi Liverpula od jeseni 2015, kada je u klub došao umesto Brendana Rodžersa. Pod vođstvom nemačkog trenera "Crveni" su prošle sezone osvojili Ligu šampiona, nakon čega su trijumfovali i u Uefa Superkupu i Klupskom prvenstvu sveta.
Sada će im protivnici biti "jorgandžije", na čelu sa još jednim harizmatičnim strategom – Dijegom Simeoneom. Čolo je napravio velike uspehe sa Atletikom, ali ove sezone ne uspeva da dovoljno motiviše tim, pa su tako ostvarili samo jedan trijumf u poslednjih sedam utakmica u svim takmičenjima.

"Oni su mnogo nalik nama – borci. Tim su manje-više kao mi, takođe ih je teško pobediti", rekao je o Atletiku Džordžino Vajnaldum, a slične reči je imao i Klop:
"Ako neko ume da igra na rezultat to je Atletiko. Mnogo poštujem Simeonea, on pokušava sve da dođe do rezultata. Nas dvojica imamo sličnu priču. Mnogo smo se trudili i nismo mnogo pobeđivali, ali smo se i dalje trudili. Imamo dobar odnos, ali sam prilično siguran da će se to zaboraviti na utakmici."
Iako je jasno da je engleski predstavnik veliki favorit u ovom trenutku, sa "Vande Metropolitano" najavljuju da imaju oružje da se suprotstave rivalu.
"Znamo kako da naudimo Liverpulu, poznajemo njihove prednosti i slabosti, a uvek se takmičimo protiv velikih timova. Moramo da izvučemo maksimum iz utakmice na našem stadionu, biće neverovatna atmosfera, bolja nego ikada ranije", rekao je vezista Saul Njiges.
Prva utakmica Atletika i Liverpula na programu je u utorak od 21 sat u Madridu.
Borusija Dortmund – Pari Sen Žermen
I najvećem laiku jasno je da će na utakmicama Borusije Dortmund i Pari Sen Žermena sve "prštati" od dobrih poteza, golova, i velikih prilika. Čak i bez statističkih podataka, zanimljivosti i formi igrača, poznato je da su nemački i francuski predstavnik među najatraktivnijim ekipama na "Starom kontinentu".
PSŽ je pobedio na 20 od poslednje 23 utakmice u svim takmičenjima, jedan su od napadački najpotentnijih sastava, dok ih na drugoj strani čeka čovek koji je zasenio sve golgetere u Evrope.
Korpulentni Erling Haland je odigrao šest utakmica za Borusiju od dolaska iz Salcburga i već postigao devet golova, a za samo 59 minuta zaradio je nagradu za igrača meseca u Bundesligi.
"On postiže mnogo golova. U šest utakmica je postigao devet golova, to je neverovatno. Nadam se da ćemo uspeti da ga zaustavimo, da nama neće dati gol. Mi volimo da igramo protiv takvih igrača. Znamo daje motivisan, ali mi smo PSŽ", rekao je štoper Tijago Silva.

Jasno je da će sve konce u igri nekadašnjih "milionera" vući fantastični Džejdon Sančo, koji blista od početka sezone.
"Borusija je sastavljena od brojnih kvalitetnih igrača. Imaju posebnog fudalera, koji je nov, ali je veoma dobar i zove se Sančo. Svi znamo da će nam biti teško u Dortmundu. Nadamo se da ćemo odigrati dobru utakmicu i ostvariti dobar rezultat pred revanš u Parizu", istakao je Nejmar koji se vratio posle povrede rebara.
Trener "Svetaca" Tomas Tuhel neće moći da računa Abdu Dijaloa i Kolina Dagbu, dok će njegov kolega Lusijan Favr imati većih problema jer ne može da računa na napadački dvojac – Marka Rojsa i Julijana Branta.
"Moramo da odigramo ekstremno dobro. Ključ uspeha često je taj koliko dobro možemo da se branimo. Ako možemo da vratimo loptu u svoj posed pošto je izgubimo, to će nam dati neophodnu smirenost", naveo je Favr.
Početak utakmice na stadionu "Signal Iduna park" zakazan je takođe za utorak od 21.00.
Atalanta – Valensija
Nesumnjivo najmanje atraktivan par od svih osam u nokaut fazi, ali to ne znači da ćemo gledati slabiji fudbal u Valensiji, odnosno Milanu, gde Atalanta na "San Siru" igra svoje mečeve kao domaćin.
Dokaz tome je i činjenica da su "Slepi miševi" u direktnom duelu izbacili prošlogodišnjeg polufinalistu Ajaks i, ne samo to, nego "Kopljanike" poslali u Ligu Evrope.
S druge strane, Atalanta je u poslednjem kolu grupne faze uspela da kao drugoplasirana prođe u grupi u kojoj su još bili Šahtjor iz Donjecka i zagrebački Dinamo. Siti je bio neprikosnoven, pa je tim Đan Pjera Gasperinija u debitantskoj sezoni u Ligi šampiona napravio veliki uspeh.
"Gledao sam nekoliko njihovih utakmica, posebno protiv Barselone i Atletiko Madrida. Biće težak test za nas. 'Mestalja' je poput kotla koji im pomaže da preokrenu. Neće biti lako, Valensija je veoma kvalitetna i sigurno je da će biti interesantno. Idemo na 'San Siro' da igramo pred 40.000 ljudi, moramo da uživamo", kazao je Gasperini.

U klubu svi sa nestrpljenjem čekaju nastavak takmičenja.
"U sredu bi trebalo da bude sjajno veče, nadamo se dobrom rezultatu, kako bismo mogli da se borimo za prolaz u Valensiji", istakao je Papu Gomes.
Valensija već tri utakmice ne zna za trijumf, ali je u poslednjoj uspela da izvuče remi protiv Atletika, sjajnim golom Žofrija Kondogbije.
"Kada igramo ovako, veoma je teško pobediti nas. U fudbalu je najvažnija stvar zadržati visok nivo, jak ritam i intenzitet. Trudićemo se da pobeđujemo. Navijači su uvek važni, kada su na našoj strani, kao da su nam 12. igrač. Moramo na terenu da uradimo sve i zbog njih, ne samo zbog nas", smatra Kondogbija.
Trener Albert Selades imaće glavobolju jer ne može da računa na Alesandra Florencija koji je dobio varičele.
Okršaj Atalante i Valensije igra se u sredu u isto vreme.
Totenhem – Lajpcig
Druga utakmica programa u sredu biće mnogo atraktivnija, sastaju se Totenhem i Lajpcig, a istu ćete u direktnom prenosu moći da pratite na Prvom programu RTS-a (21.00). Žoze Morinjo će ponovo biti u centru pažnje, a sada će njegov izazivač biti mnogo mlađi Julijan Nagelsman.
Nemački stručnjak, koji je postao hit dok je kao mladić vodio Hofenhajm, preporodio je klub iz Lajpciga i učinio ga pravim konkurentom za titulu.
Klub iza kojeg već dugo godina stoji kompanija "Red Bul", zauzima drugu poziciju na tabeli Bundeslige sa 45 bodova, jednim manje od vodećeg Bajerna.
Lajpcig je dugo bio na čelu, ali i pored sjajnih rezultata u domaćem takmičenju, ne želi da odustane od evropskog sna.
"U grupi smo pokazali da smo u najmanju ruku jednaki sa svakim protivnikom. Podatak da smo bili prvi u grupi u kojoj nije bilo glavnih favorita je izuzetan. Vraćali smo se u važnim trenucima i obezbedili čelnu poziciju", reči su napadača Tima Vernera.
Verner je najbolji pojedinac Lajpciga sa 25 golova i 10 asistencija u svim takmičenjima ove sezone.

"Totenhem je vrhunski tim i ima sjajnog trenera. Znamo da je njihov stadion izuzetno zdanje i to će biti dobra fudbalska utakmica. Takmičićemo se sa timom koji svima stvari otežava, ali smo puni samopouzdanja. Treba da odemo tamo i dobro se zabavljamo, to je pravi pristup ovakvoj utakmici."
Dok se njegovi igrači, ali i protivnici spremaju za važan susret, Morinjo na umu ima nešto drugo. Više se bavio suspenzijom Mančester sitija iz Evrope, nego protivnikom – barem u javnosti.
"Ako želite da analiziram, moram da pitam da li tim koji je završio kao drugoplasirani 2018. godine dobija šampionsku titulu? Da ili ne?", našalio se portugalski stručnjak povodom situacije u Sitiju.
Zbog suspenzije, "građanima" je pod znakom pitanja i šampionska titula iz prve Gvardioline godine, koju je Mančester junajted završio na drugoj poziciji. Tada je na klupi "crvenih đavola" sedeo upravo Morinjo.
Čelsi – Bajern Minhen
Svakako jedan od derbija osmine finala Lige šampiona, koji će, u svetlu nove situacije u evropskom fudbalu, kao i zbog nekih atraktivnijih utakmica, ostati pomalo ispod radara. Međutim, duel dva velikana bez dileme donosi nam neizvesnost i fantastičan fudbal.
Bajern je postao prvi učesnik u ovakvom formatu koji je grupu završio sa svih šest pobeda, među kojima su i dve nad Crvenom zvezdom.
Svi će pamtiti onu od 7:2 nad Totenhemom, ali se među Bavarcima više vrednuje situacija z koju je zaslužan trener Hansi Flik.
Nekadašnji fudbaler Bajerna na klupi je nasledio Nika Kovača u veoma delikatnom trenutku, činilo se da će biti samo prelazno rešenje, što je on preokrenuo u svoju korist. Stvorio je još jednom moćnu mašinu, vratio Bajern na čelo Bundeslige i sada klub iz Minhena može da se posveti Evropi.
"Flik je napravio sjajan ambijent u ekipi. A kad se zabavljate, onda vam je i posao lakši. Odlična atmosfera se vidi na svakom koraku, kako na treninzima tako i na utakmicama", poručuje Brazilac Kutinjo.

Nemački šampion je na poslednjih šest utakmica postigao 20 golova. Sada će im ipak posao biti mnogo teži.
"Neću ništa novo reći ako kažem da je uvek teško u nokaut fazi, protiv koga god da igrate. Čelsi je dobra ekipa, ali verujem da ćemo proći dalje. Zapravo, verujem da imamo kvalitet da ove godine idemo do samog kraja u borbi za trofej", ističe Kutinjo.
Na "Stamford Bridžu" su sezonu 2019-2020. označili kao onu u kojoj će fokus biti na reizgradnji tima. Na klupu je postavljen legendarni vezista Frenk Lampard, a on je šansu dao mnogim mladim igračima. Međutim, Čelsijeva deca su potvrdila da su dovoljno kvalitetna i zrela da se takmiče na više frontova.
"Dobili smo mnogo teškog protivnika, ali dobro. Znali smo da ćemo, ukoliko prođemo grupnu fazu, u nastavku takmičenja najverovatnije dobiti snažnu ekipu. Bajern je, bez dileme, snažan rival. Naravno, Čelsi i Bajern imaju istoriju duela, ali ovi susreti biće nam veliki test. Bićemo spremni za susrete sa nemačkim klubom," rekao je Lampard.
"Plavci" i Bavarci otvaraju program sledeće sedmice, duelom u utorak (25. februar) od 21.00.
Napoli – Barselona
Dve iste filozofije, generalno i slična situacija u kojoj se nalaze, samo na različitim nivoima – Napoli i Barselona su u padu, samo što individualni kvalitet katalonskog giganta ne dozvoljava situaciju u kojoj se nalazi Italijani.
Napoli je nakon nekoliko sezona u vrhu doživeo velike promene, Karla Ančelotija je zamenio Đenaro Gatuzo, ali tim tavori na sredini tabele Serije A.
"Puno respekta, 'nada' straha. Vidimo se na San Paolu", napisao je napadač Arkadijuš Milik na Instagramu pre dolaska velike Barselone.
Gatuzo je imao sličnu poruku.
"Očekuje nas duel sa sjajnim timom, pred nama je veliki izazov i dve fascinantne utakmice. Suočićemo se sa svim tim bez imalo straha."
S druge strane, Katalonci se bore sa svojim problemima koji su rezultat višegodišnje loše politike kluba, posebno kada su transferi u pitanju. Prošao je januarski prelazni rok, Barselona nije reagovala i posle povrede Usmana Dembelea ostala sa jednim pravim napadačem.

Povredu je zaradio i levi bek Đordi Alba, dok ni Lionel Mesi više nije u golgeterskoj formi u kakvoj je bio. Pet uzastopnih utakmica u La Ligi nije zatresao mrežu rivala, što mu je najduži niz utakmica na kojima nije bio strelac još od sezone 2007/08, kada ih je sakupio osam.
Od pogotka Granadi, omaleni Argentinac je ka protivničkim golmanima uputio 31 udarac, 15 ih je išlo u okvir, ali uzalud.
Manjak istih nadomešćuje asistencijama, već ih ima dvocifren broj, od čega u poslednje vreme "živi" ekipa "Blaugrane".
Ovo je defnitivno težak period za Barselonu i njenog kapitena. Od početka januara tešku povrede je doživeo Luis Suares  (Mesijev najbolji prijatelj), usledile su eliminacije iz Superkupa i španskog Kupa kralja, a zatim i verbalni sukob sa sportskim direktorom Erikom Abidalom.
Kike Setijen još pokušava da implementira svoje metode u jednu od najboljih ekipa na planeti, a nova provera ih očekuje sledećeg utorka na "San Paolu".
Olimpik Lion – Juventus
Jedna od dve utakmice zakazane za prvi dan u kojoj, za razliku od mnogih drugih parova, postoji izraženi favorit – Juventus. Šampion Italije imao je najviše sreće na žrebu u Nionu i igraće protiv Olimpika iz Liona.
Osim kvaliteta, na stranu "Stare dame" ide i loša forma protivnika, koji već četiri utakmice u Ligi 1 ne zna za trijumf.
"Bjankoneri" i trener Mauricio Sari duel sa Lionom verovatno vide kao priliku da ostvare dobar rezultat i malo smanje pritisak sa kojim se konstantno suočavaju. Juve davno nije imao konkurenciju u Seriji A kao ove sezone jer Inter i Lacio snažno pritiskaju.
Zbog toga ekipa ne igra na očekivanom nivou, a Sari je redovno na udaru medija i navijača.

Bez obzira na to, Kristijano Ronaldo igra još jednu vrhunsku sezonu u kojoj je postigao barem po gol na 10 poslednjih utakmica. S obzirom na to koliko voli igranje u Ligi šampiona, duel na "Grupama stadionu" će mu doći kao poslastica.
"Ronaldo je šampion i kada bude trebalo, biće tu za tim. Juventus može da se osloni na njega", rekao je potpredsednik Juventusa Pavel Nedved.
"Imao je problema sa povredom, ali sada je ponovo u dobroj formi. Lepo je bilo videti ga sa Dibalom i Iguainom u poslednjoj utakmici protiv Udinezea."
Olimpik će u Lionu dočekati Juventus 25. februara (sreda) od 21 sat.
Real Madrid – Mančester siti
Dok se ostali klubovi spremaju za nastavak Lige šampiona i završnice sezone, Mančester siti ima drugih briga. Dvostruki uzastopni šampion Engleske kažnjen je neigranjem u Evropi dve godine, što je snažan udarac na šampionske ambicije, a mora da plati i 30 miliona funti.
Međunarodna fudbalska unija (Uefa) oštro je sankcionisala Siti zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja i, uprkos tome što klub ima pravo žalbe, jasno je da "građane" nećemo gledati u najjačem takmičenju sledećih godina.
Postoji mogućnost da im budu oduzeti bodovi, da im se oduzme i nekoliko titula iz prethodnih perioda, spominje se čak i izbacivanje u niži rang, ali je veći problem šta će biti u budućnosti.
Menadžer Pep Gvardiola potvrdio je da će ostati u klubu, isto je i sa Rahimom Sterlingom, iako još ništa nije sigurno. Na sve to, dolazi im meč sa "kraljevskim klubom" u najvećem derbiju ove faze takmičenja.

Iako je Real prvi u Španiji, utisak je da je Siti blagi favorit, ali još nije poznato kako će se nositi sa novonastalom situacijom.
"Zbog svega što se desilo, njihova motivacija biće bezgranična", upozorio je Zinedin Zidan svoje igrače.
Čovek koji je sa Madriđanima tri puta zaredom trijumfovao u Ligi šampiona, pokušava da vrati tim na isti put.
"Ne želim da ulazim u ono što se desilo, šta će se desiti... To je ekipa koja će uvek biti težak protivnik, znajući takođe kako im ide u Premijer ligi. Imaće dodatnu motivaciju. Veliki tim, rival protiv kojeg će biti veoma, veoma teško", dodao je Francuz.
Zidana može da raduje povratak Edena Azara posle duge pauze zbog povrede, a najveću utakmicu osmine finala moći ćete naredne srede da gledate u direktnom prenosu na RTS-u.
Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ima li bar u Evropi neko jači od Liverpula?

Izvor: B92, 18.Feb.2020

Posle završetka grupne faze i dva meseca pauze u najelitnijem takmičenju, počinje nokaut faza Lige šampiona...Četiri španska tima – Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid i Valensija, četiri engleska tima – Mančester siti, Liverpul, Čelsi i Totenhem, tri italijanska – Juventus, Napoli...

Nastavak na B92...

Simeone spremio iznenađenje, Klop najjače, Favr i Tuhel - žestoko! (SASTAVI)

Izvor: Sportske.net, 18.Feb.2020

Nakon dva i po meseca pauze, vraća se Liga šampiona!..Mečevima Atletiko Madrid - Liverpul i Borusija Dortmund - PSŽ, počinje eliminaciona faza Lige šampiona...Liverpul se vraća na Vanda Metropolitano na kom je prošle sezone osvojio evropsku krunu, pobedom nad Totenhemom...Dijego Simeone je izveo...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.