Vrabac sa pet zvezdica

Izvor: S media, 28.Jun.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrabac sa pet zvezdica

Letnje Univerzitetske igre, koje će od 1. do 12. jula biti održane u Beogradu i još sedam srpskih gradova, najveće su sportsko takmičenje u svetu ove godine.

Ovogodišnje 25. Studentske igre, koje su posle Olimpijskih igara najmasovnija svetska sportska manifestacija, okupiće oko 9.000 takmičara iz 140 zemalja, čime će se naći medju tri najbrojnije Univerzijade održane do sada.

Pre dve godine u Bangkoku je učestvovalo 10.000 sportista iz 170 zemalja, dok se 2005. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Izmiru u Turskoj takmičilo 9.500 sportista iz 170 država.

Termin "Univerzijada" predstavlja spoj reči "univerzitet" i "olimpijada" i ukazuje na vezu izmedju akademskog obrazovanja i olimpijskih načela.

Amblem Univerzijade konkretizuje tu simbiozu - veliko latinično slovo "U" sa pet polukružno postavljenih zvezdica koje simbolišu pet kontinenta, a himna Univerzijade "Gaudeamus igitur" istovremeno je i simbol studentskog pokreta.

Ovo takmičenje, koje se svake druge neparne godine održava pod pokroviteljstvom Medjunarodne studentske sportske federacije (FISU) predstavlja važan stepenik u pripremama sportista za Olimpijske igre, a prema pravilima na Univerzijadi mogu da se takmiče studenti sportisti starosti od 17 do 28 godina.

Univerzijada je protkana filozofijom podsticanja prijateljstva i fer pleja medju mladim ljudima širom sveta, koji predstavljaju intelektualnu budućnost čovečanstva.

U osnovi Univerzijade nalazi se ideja da se studenti na sportskom borilištu nauče zajedničkom radu i da se istovremenu podstakne njihov istraživački i takmičarski duh.

Na prvoj Univerzijadi održanoj u italijanskom gradu Torinu 1959. godine učestvovalo je 985 sportista iz 45 zemalja.

Na poslednjih nekoliko izdanja Univerzitetskih igara najuspešniji su bili Kinezi, Rusi, Japanci, Amerikanci i Ukrajinci.

U Bangkoku 2007. Kina je osvojila ukupno 87 odličja, odnosno 32 zlatne medalje, ispred Rusije koja je sakupila 92 odličja, od kojih 28 zlatnih....

Vest u celini možete pročitati na sajtu Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.