Ima li Italija Megi Tačer? To nisu navijači, nego kriminalci

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 13:29

Ima li Italija Megi Tačer? "To nisu navijači, nego kriminalci"

Osim teškog poraza Napolija, meč u Napulju proteklog vikenda obeležili su neredi domaćih navijača, koji su se tukli između sebe na tribinama "Dijega Maradone".

Napoli je u nedelju na svom stadionu mogao da napravi još jedan korak prema osvajanju prve titule šampiona Italije od 1990, ali je lider Serije A neočekivano teško poražen od Milana 4:0.

Deo navijača okrenuo je leđa terenu i vređao predsednika kluba Aurelija de Laurentiisa. Drugi deo je odbio to da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uradi i pokušao je da pruži podršku timu.

Italijanski mediji navode da je to bio razlog tuče koja je usledila – više zapaljenih i bačenih baklji pred kraj utakmice oterale su mirnije navijače s tribina.

A vlasnik Napolija, De Laurentiis, u Rimu je prokomentarisao događaje s "Maradoninog" stadiona i pozvao je nadležne da usvoje ''zakon Margaret Tačer'', koji je zaustavio navijačke nerede u Engleskoj pre tridesetak godina.



"'Ne, nisam nimalo zabrinut zbog poraza. U fudbalu, baš kao i u životu, pobeđuješ i gubiš. Na kraju se broji samo konačan rezultat'
', rekao je prvi čovek Napolija pa se osvrnuo na nerede navijača.



"Tužilaštvo u Napulju je pokrenulo postupak i odgovorni će za to odgovarati. Ovo je priča koja traje 50 godina. Sve dok u Italiji ne napravimo ono što je napravila Tačer u Engleskoj, imaćemo probleme. To nisu navijači, nego kriminalci koji dolaze na stadion da mrcvare normalne navijače i porodice koje dolaze da gledaju fudbal".


"Sklonite mi tu stoku, taj ološ sa stadiona, da vam ne bih rušila stadione, ukinula klubove i ligu i da vas ne bih pohapsila", često se citira navodna izjava Margaret Tačer.

Međutim, čuvena britanska premijerka, poznata pod nadimkom "čelična lejdi", to nikad nije izjavila.

Ali, Tačer se ozbiljno bavila nasiljem na sportskim terenima i javno se oglasila nakon što je UEFA 1985. zabranila engleskim klubovima učešće u evropskim kupovima, zbog tragedije na briselskom Hejselu.



"Moramo počistiti domaći teren od huliganizma, a onda ćemo ponovo moći u inostranstvo",
rekla je Tačer.

Tri godine kasnije se opet oglasila.



"Zaista moramo skloniti ovu ljagu sa naše reputacije"
, i verovatno je ova izjava vremenom "ukrašena" u onu sa početka ove teme.

Tada je krenuo njen žestoki obračun sa huliganima koji je zauvek proterao nasilje sa engleskih stadiona, nakon čega je i Premijer liga "procvetala".

Tačer je osamdesetih godina na britanskim stadionima i oko njih uvela niz ograničenja kako bi suzbila navijačke nemire.

Bivša britanska premijerka neke je nasilnike čak kažnjavala zatvorom.

Takođe, u potpunosti je zabranila unos alkohola na stadione, te dopustila policiji jače represivne mere prema pijanim navijačima.

Nakon urušavanja tribine na Hilzborou 1989, pri čemu je poginulo 96 navijača, kapacitet stadiona smanjila je na bezbednosni nivo, te uvela mesta za sedenje.

Njena mera protiv nereda na stadionima bila je i odvajanje protivničkih navijačkih grupa.

Tako je nekoliko jednostavnih bezbednosnih mera, koje je policija zapravo sprovodila, dovele su do potpunog zaokreta u ponašanju ozloglašenih britanskih navijača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.