Izvor: MozzartSport.com, 16.Avg.2020, 09:26

Vlade Divac, istorija loših poteza

Možda je iznenađenje bilo što se sve ovo nije dogodilo ranije...

Vlade Divac više nije generalni menadžer Sakramento Kingsa. Samo nekoliko sati nakon što su Kraljevi završili još jednu sezonu u kojoj nisu ušli u plejof, 14. zaredom, Divac je završio drugu epizodu u kalifornijskom gradu. Ona igračka je bila i te kako uspešna, a za nju su mu u Sakramentu podigli i dres, ali ova druga nije. Štaviše, Divac je u nešto više od pet godina, koliko je >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << bio glavni čovek struke u Kingsima, napravio previše pogrešnih stvari pa njegov odlazak nije nikoga iznenadio. Možda je iznenađenje bilo što se sve ovo nije pre dogodilo ranije.

Divca je vlasnik Sakramenta Vivek Ranediv doveo u martu 2015. godine, a na početku je njegova uloga da bude savetnik kontroverznog vlasnika koji je Vlada imenovao i zbog toga što nije imao dobar odnos s navijačima pa je dovođenje klupske legende na jednu od najvažnijih uloga bio potez kojim je želeo da izdejstvuje mir. Divac je trebalo da savetuje Ranediva o sportskim delovima vođenja kluba, ali je vrlo brzo, nakon što je na kraju te sezone iz klupa otišao GM Pit Di'Alesandro, preuzeo i ulogu generalnog menadžera, odnosno postao je najvažniji operativac. Njegove su bile sve odluke oko draftovanja igrača, dovođenja slobodnih igrača i trenera. Napravio je puno toga u ovih pet i po godina, ali malo je stvari koje su bile dobre. Realno, Divac je grešio u sva tri segmenta svojeg posla, a neke njegove odluke su stvarno bile teško svatljive. Slučaj Luka Dončić, odnosno propuštanje izbora slovenskog genijalca na draftu je stvar koja će ga večno pratiti, ali to je samo vrh sante leda.

Ipak, sve moramo početi s čuvenom izjavom Divca o Dončiću: „Idite i navijajte za Dalas ako vam se ne dopada! Dončić jeste odličan, ali u pitanju je igrač kom je potrebna lopta u rukama kako bi bio najbolji što može da bude. Nama je potreban Begli, jer hoćemo da igramo timsku košarku. I dok sam igrao verovao sam da se košarka tako najbolje igra.

PIKOVI NA DRAFTU

Divac je pet godina na draftu birao igrače za Sakramento i realno je pogodio samo s Di'Eronom Foksom, ali i tu je mogao mnogo bolje da prođe. Naime, jedan od prvih poslova koje je Divac napravio 2015. bio je trejd s Filafelfijom. Sakramento je tada želeo da se reši velikog ugovora Karla Lendrija i napravio je posao sa Siksersima u kojem je bilo uključeno nekoliko igrača i dva draft pika. Jedan je bio pik 2017. godine, odnosno Filadelfija je dobila pravo zamene pikova sa Sakramentom. Kako su Kingsi na tom draftu trebalo da imaju treći, a Siksersi peti pik, zamena se i dogodila, a koliko god je Foks odličan igrač, toliko je Džejson Tejtum, koji je bio taj treći pik, bolji od njega. Kako je Filadelfija poslala Tejtuma Bostonu u zamjenu za Markela Fulca je neka druga priča, ali je činjenica da je Tejtum mogao da igra u Sakramentu. I to nije sve. U tom poslu je Divac Filadelfiji poslao i prvi pik na draftu 2019. godine. I on je završio u Bostonu koji je lani sa 14. pikom izabrao Romea Lengforda dok su Kingsi prošli draft samo gledali, barem što se tiče prve runde, jer nisu imali niti jedan izbor.

Na draftu 2015. je Divac sa šestim pikom izabrao Vilija Koli-Stajna što je bio potpuno nerazuman potez s obzirom da je u klubu tada bio DeMarkus Kazins. Doduše, Divac je već tog leta želeo da zameni Kazinsa, ali kako nije uspeo, onda se potez s Koli-Stajnom pokazao kao potpuni promašaj. Uostalom, Koli-Stajn se u NBA ligi nije nametnuo kao ništa više od centra s klupe. Premalo za tako visok pik.

Sledeće godine je Divac napravio solidan potez. Imali su Kingsi osmi pik na draftu, a Sakramento ga je poslao u Finiks koji je s njim izabrao Markiza Krisa. Kingsi su zauzvrat dobili prava na Bogdana Bogdanovića, što je definitivno ispao kao odličan potez, ali ostatak posla je opet bio promašaj. Uz Bogdana, Sakramento je dobio 13. i 28. pik. Divac je nastavio s biranjem centara iako je Kazins i dalje bio u klubu, pa je uzeo Jorgosa Papajanisa (13. pick) i Skala Labisjera (28.). Ni jedan ni drugi nisu napravili ništa važno.

Napisali smo već da je Divac 2017. sa svojim petim pikom izabrao Foksa, ali Kingsi su imali i 10. pik, kojeg su dobili ranije te godine u trejdu za DeMarkusa Kazinsa. Taj pik su trejdovali u Portland koji je s njim izabrao Zeka Kolinsa, a Sakramento je zauzvat opet dobio dva pika – 15. s kojim je izabram Džastin Džekson te 20. s kojim je izabran Heri Džajls. Ne trebamo ni pominjati da je Kolins trenutno član prve petorke Blejzersa, a ova dvojica prolaznici.

O tome kako je 2018. Divac izabrao Marvina Beglija umesto Dončića stvarno ne treba više trošiti nikakve riječi, ali nije to bila jedina greška na tom draftu. Kingsi su imali 37. pik, ali su ga poslali u Portland i zauzvrat dobili samo određeni novčani iznos, što se u NBA ligi smatra kao da nisi dobio ništa dok su Blejzersi s tim pikom uzeli Gerija Trenta koji je jedno od prijatnijih iznenađenja “balona“ u Orlandu i šesti igrač Blejzersa.

DEMARKUS KAZINS

Kada je Divac došao u Sakramento, dočekao ga je DeMarkus Kazins kao glavni igrač kluba i jedan od najboljih centara lige. Kazinsove igre su bile sjajne, ali tu je bila i druga strana medalje – pravio je on velike probleme i na terenu, što se videlo u velikom broju tehničkih grešaka koje je imao, ali i van njega jer je bio u lošim odnosima s velikim delom ekipe. Među ostalima, Kazins se nikako nije slagao s tadašnjim trenerom Džordžom Karlom koji je tražio da se napravi trejd u kojem bi ovaj otišao iz kluba, a Divac je trebalo da celu stvar smiri. Umesto toga, on je šest meseci nakon dolaska rekao kako odnosi između Karla i Kazinsa nisu najbolji. Tome sigurno nije pomogla ni činjenica da je u javnost izašla vest da je u leto 2015. Divac pokušao pošalje Kazinsa u Lejkerse. To se nije dogodilo, a Kazins je u klubu ostao još sezonu i po. Jedno vreme ga je i dalje vodio Džordž Karl da bi ga kasnije zamenio Dejv Jerger. S njim je Kazins imao nešto bolje odnose, ali svejedno je celo vreme bio na listi igrača koji su dostupni u trejdu. Na kraju se to i dogodilo i to na iznenađujući i pomalo bizaran način.

Divac je Kazinsa poslao u Nju Orlins za vreme Ol-Star večeri. Pre nego se dotaknemo onoga što je Sakramento dobio za tada jednog od najboljih igrača lige, moramo se osvrnuti i na celu priču oko trejda. Divac nije čekao kraj prelaznog roka, takozvani trejd dedlajn, da bi dobio što više za Kazinsa. Uzeo je ponudu Pelikansa, a na pitanje iznenađenih novinara je li ipak trebalo da sačeka još poneki dan jer bi tako Sakramento dobio više, on je odgovorio: „Verovatno bi dobili manje, jer sam pre dva dana imao bolju ponudu.” Bolju ponudu je, dakle, odbio, a na novu nije želio da čeka.

A od Pelikansa je dobio paket koji je uključivao Tajrika Evansa, Badija Hilda, Lengstona Geloveja i prvi pik na draftu 2017. godine. U Hilda je Divac bio „zaljubljen“ i može se reći da je s njim i pogodio jer je on u Kingsima puno bolje igrao nego na početku karijere u Pelikansima, ali tri godine kasnije vidimo da Hild ipak nije superzvezda i da je trenutno igrač koji ulazi s klupe te da Foks, prvi igrač ekipe, mnogo bolje izgleda kada s njim igra Bogdanović. Evans i Gelovej nisu bitni u celoj priči, a spomenuli smo već priču oko tog pika, odnosno kako je Divac umjesto Kolinsa uzeo Džajlsa i Džeksona.

U celu priču treba dodati i izjavu Kazinsa nakon trejda: „Sedam dana pre trejda rekli su mi da ću ostati. Bolesno u celoj stvari je to što je Divac došao u moju kuću s mojim agentom i pričao mi koje poteze želi da napravi za Sakramento. Bio je to kukavički potez, pa bi verovatno dobio i kukavički odgovor.”

TRENERI

Pomenuli smo kako je Džordž Karl vodio Kingse kad je Divac došao u klub. Njega je nasledio Dejv Jerger, a sada je trener Luk Volton. Koliko god je Karl legenda NBA lige, u svoj poslednjem poslu nije pokazao puno, ali olakšavajuća je za njega okolnost što mu taj odnos s Kazinsom nimalo nije pomogao. Umesto njega ekipu je preuzeo Jerger koji je pre toga u Memfisu pokazao talenat. U Kingsima se zadržao tri sezone, a iako u ni jednoj nije uspeo da uđi u plej-of, prošle je godine pod njegovom palicom Sakramento izgledao dosta dobro. U prvom delu sezone bili su najveće iznenađenje lige, posebno kada se zna da su ih vodili mladi igrači poput Foksa i Hilda, ali su u drugom delu pali i na kraju završili kao deveti. Međutim, 39 pobeda je bio najbolji rezultat još od sezone 2005/06 kada je Sakramento bio poslednji put u plej-ofu. Kada se još doda činjenica da su kladionice pre sezone Kingsima prognozirale 26 pobeda, onda je jasno da je Jerger u poslednjoj sezoni napravio dobar posao. No, Divac je odlučio da dovede Luka Voltona, medijima puno zanimljivijeg trenera koji je odradio dobar posao kao pomoćnik u Golden Stejtu, ali ne i tako dobar dok je vodio Lejkerse. Divac je mislio da će on podići Kingse, ali se dogodilo suprotno. Ova sezone je obeležena lutanjima u ekipi, Volton nije dobro rotirao igrače, a nije se video ni neki pomak u igri. Kingsi pod Voltonom nisu ostvarili bolji rezultat nego prošle sezone, a bez obzira na to što je on tek jednu godinu na klupi, ne bi nas čudilo da se Sakramento ubrzo rastane od njega. Jednostavno, Volton nije pokazao da je u stanju da digne ovu ekipu.

SLOBODNI IGRAČI

Manja košarkaška tržišta imaju problema s dovođenjem slobodnih igrača pa ih moraju platiti nešto više nego je to potrebno. Divac se očigledno time vodio kada je dovodio igrače koji su imali zadatak da poprave stanje u ekipi, ali nisu to napravili. O njegovim pogrešnim odlukama što se tiče slobodnih igrača se već pisalo, a sam pogled na listu onih najvažnijih i njihovih ugovora dovoljno govori – 2015. su došli Radžon Rondo (9.500.000 dolara/1 godina), Marko Belineli (19.000.000/3 godine), Kosta Kufus (32.000.000/4 godine), 2016. Aron Aflalo (25.000.000/2 godine), Geret Templ (24.000.000/3 godine), Met Barns (12.000.000/2 godine), Entoni Toliver (16.000.000/2 godine), 2017. Vins Karter (8.000.000/1 godina), Džordž Hil (57.000.000/3 godine), Zek Rendolf (24.000.000/2 godine), Bogdan Bogdanović (27.000.000/3 godine), 2018. Nemanja Bjelica (20.500.000/3 godine), Jogi Ferel (6.200.000/2 godine), a 2019. Trevor Ariza (25.000.000/2 godine), Divejn Dedmon (40.000.000/3 godine), Kori Džozef (37.000.000/3 godine) i Rišon Holms (10.000.000/2 godine).

Vidljivo je da je Divac voleo da potpisuje veterane i daje im velike ugovore, ali isto tako je jasno da praktično nijedan od njih u Sakramentu nije dao ono što se od njega očekivalo. Puno tih igrača je već nakon jedne godine napustilo klub, a neki su u Kingsima ostali samo nekoliko meseci. Od svih ovih potpisa odličan je posao napravljen s Bogdanovićem i sa Holmsom. Dodajmo još i Bjelicu, koji ima svoju ulogu u Kingsima, i to je to. Realno, da nije bilo srpskih igrača, s kojima je valjda Divac bolje upoznat, ostao bi samo na Holmsu, a i on je doveden gotovo slučajno, kao zamjena za Dedmona i kada su sve druge opcije bile potrošene.

Svakako treba pomenuti i kako je Divac prošlog leta dao 85.000.000 dolara Harisonu Barnsu. On se pokazao kao dobar igrač, ali u situaciji kada si već dao maksimalni ugovor Hildu, a treba to dati i Foksu, ne potpisuješ takav ugovor s igračem koji je u najboljem slučaju treća opcija. Uostalom, koliko Kingsi imaju mali prostor za napredak pokazuje činjenica da oni za plate sledeće godine već imaju dogovorenih 96.984.324 dolara. S obzirom da seleri kep neće rasti, a možda će se i smanjiti te da Bogdan Bogdanović nema ugovor za sledeću sezonu, jasno je da Kingsi osim Bogdana neće moći da dovedu nikakvo pojačanje. Doduše, ne bi nas čudilo da Bogdan „pobegne“ iz Sakramenta i potpiše ugovor s nekim klubom koji ima zdravije temelje.

UMESTO ZAKLJUČKA

Ako ste došli do kraja ovog teksta, lako je zaključiti kako Divac nije napravio dobar posao u Kingsima, a uz sve napisano dodajmo i onaj skandal kada je u javnost „procurila“ tabla iz njegovog ureda na kojoj su bila napisana imena igrača za draft 2018. godine. Istina je da se to dogodilo nakon drafta, ali svejedno je nedopustivo da se to dogodi i cela NBA javnost se gotovo izrugivala Kingsima zbog toga.

No, isto tako treba reći da riba uvek smrdi od glave. Vivek Ranediv je jedan od najgorih vlasnika nekog NBA kluba i ne može se cela krivnja prebaciti na Divca. Neko je sve to odobravao, a činjenica da je umesto Divca došao Džo Dumars, koji je bio na čelu Detroita kada su osvojili naslov prvaka, ali je nakon toga napravio puno pogrešnih stvari, govori da bi i u budućnosti mogli dobiti nastavak loših poteza od Sakramenta. Za Divca je jedna stvar dobra – više neće morati on da ih pravi.

Piše: Emir FULURIJA

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.