Visoka temperatura, suša i ljudski nemar glavni uzroci požara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2021, 17:33

Visoka temperatura, suša i ljudski nemar glavni uzroci požara

Ljudski nemar u kombinaciji sa visokom temperaturom, sušom i vetrom glavni su krivci sve češćih požara i u našoj zemlji. Godišnje u Vojvodini bude preko 2.000 intervencija na otvorenom, a slaba kaznena politika ne sprečava počinioce da budu oprezniji niti da iznova pale.

Tokom vikenda je kod Starih Ledinaca, na pašnjaku iznad samog sela, izgorelo oko 3 hektara površine, a materijalna šteta i uzrok požara još se utvrđuju. Prošle godine rubni delovi vojvođanske planine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << goreli su više od 20 puta, a šteta od svakog požara je nemerljiva.

"To su staništa ugroženijh vrsta biljaka, sasa, orhideja i ostlih isto tako skakavca, raznih gmizavaca, samim tim i ptica, gde se uništavaju gnezda tih ptica, tako da je ta šteta nemerljiva", rekao je Dragan Vidović, rukovodilac čuvarske službe NP Fruška gora.

Visoka temperatura, suša i ljudski nemar glavni su uzroci požara. Ukoliko duva vetar pojačanog intenziteta, vatra se širi, a posao gašenja sve je teži. U poslednja dva meseca u Novom Sadu bilo je preko 250 požara na otvorenom.

"Za celu godinu negde preko 2.000 požara na otvorenom, što u atarima, što na divljim deponijama, što u šumskim predelima, mada Vojvodina nema toliko šuma, ali na primer Bukovac je imao u zadnjih mesec dana pet intervencija na otvorenom, gde se spasilo širenje prema šumi", rekao je Siniša Šavija, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Od početka godine dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bukovca imalo je 24 intervencije od čega su 22 bile upravo šumski požari. A pravila u šumi su jasna - vatra se sme ložiti samo na mestima koja su za to opredeljena.

Kazne za počinioce kreću se od 10 do 50 hiljada dinara za fizička lica, odnosno od 300 hiljada do milion dinara za pravna lica. Praksa kaže da se prijave mahom podnose protiv NN lica jer počinioci uglavnom ostaju nepoznati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.