Vinokurov najbrži u Albiju

Izvor: B92, 21.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinokurov najbrži u Albiju



Kazahstanac Aleksandar Vinokurov pobednik je 13. etape biciklističke Trke oko Francuske. Vozač Astane bio je najbrži u indivdualnoj vožnji na hronometar u akvitanskom gradu Albi, u etapi dugoj 54 kilometara. Vinokurov je napravio veliku prednost u odnosu na najbliže rivale Australijanca Kadela Evansa (minut i 14 sekundi) i Nemca Andreasa Kledena (minut i 39 sekundi).

Pobeda u Albiju značajno će popraviti izglede Vinokurova da se vrati u borbu za pobedu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turu, ozbiljno ugrožene padom u petoj etapi i povredom zarađenom tom prilikom.

"Dao sam sve od sebe u ovoj etapi. Zadovoljan sam rezultatom", rekao je Vinokurov, koji je zaostatak u generalnom plasmanu za Mihaelom Rasmusenom smanjio sa 8 minuta i 5 sekundi na pet minuta i 10 sekundi.

Staza je bila mokra i klizava posle kiše, pa su mnogi biciklisti doživeli pad. Kolege Vinokurova iz Astane Kleden i Andrej Kašečkin na cilj su stigle sa upadljivim posledicama nezgoda.

Nosilac žute majuice Rasmusen, koji ne važi za dobrog vozača na hronometar, bio je veoma dobar u Albiju, prestigavši čak drugoplasiranog u generalnom plasmanu Alehandra Valverdea, koji je startovao tri minuta ranije.

Rasmusenova prednost sada je samo jedan minut, a drugo mesto drži Evans. Vinokurov je deveti, dok je Valverde pao na jedanaesto mesto.

U nedelju se vozi 14. etapa od Mazamea do Plato-de Beija, dugačka 197 kilometara. Tokom te etape nalaze se dva vrhunska iskušenja – na 147. kilometru nalazi se uspon na Port de Pajere (16,8km, 7,2 posto), a na kraju etape penje se na Plato punih 16 kilometara pod nagibom od gotovo osam procenata, od 530 do 1780 metara nadmorske visine.

Generalni plasman:

1 Michael Rasmussen (Den) Rabobank 58 .46.39

2 Cadel Evans (Aus) Predictor - Lotto +1.00

3 Alberto Contador Velasco (Spa) Discovery Channel Pro Cycling Team +2.31

4 Andreas Klden (Ger) Astana +2.34

5 Levi Leipheimer (USA) Discovery Channel Pro Cycling Team +3.37

6 Andrey Kashechkin (Kaz) Astana +4.23

7 Carlos Sastre Candil (Spa) Team CSC +4.45

8 Mikel Astarloza Chaurreau (Spa) Euskaltel - Euskadi +5.07

9 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +5.10

10 Kim Kirchen (Lux) T-Mobile Team +5.29

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.