Vimbldon, jedna boja - belo

Izvor: B92, 05.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vimbldon, jedna boja - belo



Poznato je da je Vimbldon jedino tenisko takmičenje na kojem se od učesnika zahteva da nose isključivo belu boju. Kako kažu organizatori, to pravilo postoji kako bi Vimbldon "odisao uzvišenošću, čistom lepotom i naravno, posebnom tradicijom".

Ali interesantno je da ovo pravilo nije zvanično uspostavljeno sve do sredine dvadesetog veka. 1868. godine osnovan je sportski klub za visoko društvo Engleske, koji će kasnije postati Vimbldon. Devet godina kasnije održan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prvi zvanični teniski meč u okviru Vimbldona, koji je tada bio samo turnir za muškarce.

Mnogi su igrali obučeni u belo, smatrajući da ih to čini većim i zastršujućim za protivnika. 1884. godine, kada je uspostavljeno i žensko takmičenje, dame su dolazile u svojim najboljim, najskupljim haljinama, koje su bile uglavnom bele boje, zahvaljujući tadašnjoj modi u Londonu. Kasnije, kada je Vimbldon dobio zvanje internacionalnog takmičenja, revolucionarnu promenu su donele teniserke iz Sjedinjenih Američkih Država. One su izašle na teren obučene u dugačke muške košulje, uz komentar da im to daje najveću slobodu kretanja. Košulje su bile klasične, bele boje...

Naravno, to je bilo previše za konzervativno englesko društvo, pa je kao zamena napravljena 'teniska haljina', lagana, kratkih rukava - koja je dozvoljavala mnogo veće kretanje. One su, vođene po principu košulja, takođe bile bele boje, i ubrzo su postale veliki hit.

Nekoliko godina kasnije, pojavila se francuska teniserka Suzan Lenglen, koja je pokušala da uvede još jednu revolucionarnu modnu promenu. Izašla je na teren u haljini tamnih boja. Komentari gledalaca, a i ostalih teniserki, bili su više nego negativni. Po njihovim rečima, 'isuviše se razlikovala', remetila već uspostavljeni red, i ono najgore, na haljini su se videli tragovi znoja...Posle tog događaja, organizatori su se složili da je, za opšte dobro Vimbldona, potrebno uspostaviti zakon o oblačenju. U zakonu' je istaknuto da svaki takmičar, bilo u muškoj ili ženskoj kategoriji, ima obavezu da na terenu nosi odeću bele boje. Tako se niko ne bi previše razlikovao, isticao, a i posledice trčanja se ne bi primećivale na odeći... Zakon je dočekan uz opšte odobravanje engleske javnosti, a ni teniseri nisu imali primedbe.

Od ovog događaja je prošao skoro čitav vek, a zakon je i dalje na snazi. Ne baš striktan kao nekada, detalji drugih boja prolaze', ali Vimbldon se igra u belom. Naravno, radi održavnja tradicije i razlikovanja od 'ostalih'. Zbog ovog zakona i popularnosti Vimbldona u svetu, tenis je dobio svoj drugi naziv - 'beli sport'.

Ali u poslednje vreme pojavio se problem: gledaoci nisu mogli da razlikuju tenisere na terenu, posebno ako su oni imali iste sponzore, a samim tim i gotovo identičnu odeću...

Tako je počelo da se č uje pitanje: Da li treba i ovo ukinuti, i time oduzeti Englezima još jednu dragocenost tradicije...? Možda i bela odeća uskoro postane deo prošlosti Vimbldona...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.