Video sam osmo svetsko čudo

Izvor: Politika, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video sam osmo svetsko čudo

Beograd je sve bliži Univerzijadi 2009. godine i to se moglo osetiti minulih dana, koji su s razlogom nazvani "Danima evropskog i svetskog univerzitetskog sporta u Beogradu". Univerzitetski sportski savez Srbije bio je domaćin Generalne skupštine Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA), a preduzeće "Univerzijada Beograd" prve zvanične inspekcije Svetske univerzitetske sportske federacije (FISU). Na njenom čelu bio je Amerikanac Džordž Kilijan, jedan od istaknutih lidera svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sporta, koji je pre izbora za predsednika FISU u dva mandata bio predsednik Svetske košarkaške federacije i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, ali i košarkaš u mladosti i košarkaški trener.

Džordž Kilijan, koji je minulih dana uz obilaske svih važnijih objekata koji se pripremaju za Univerzijadu imao i mnogobrojne susrete sa istaknutim ličnostima našeg sportskog i političkog života, odvojio je vreme da poseti "Politikinu kuću" gde su ga dočekali Verner Herić, zamenik generalnog direktora "Politike" NM i Miodrag Simeunović, glavni i odgovorni urednik "Sportskog žurnala" sa svojim saradnicima.

– Svi znamo za sedam svetskih čuda, a ja sam video u Beogradu osmo svetsko čudo. To će biti Univerzitetsko selo čija izgradnja nadmašuje sve rokove i naša očekivanja. To je prosto fantastično i siguran sam kada ga učesnici Univerzijade vide znaće to da cene, - izneo je najvažniji utisak o poseti Beogradu Džordž Kilijan, pošto je izmenio pozdrave sa domaćinima.

U pratnji predsednika FISU i šefa inspekcijskog tima bili su i Turčin Kemal Taner, član inspekcijskog tima FISU i član Izvršnog komiteta EUSA i Siniša Jasnić, generalni direktor preduzeća "Univerzijada Beograd 2009", koji je bio zadužen i da "inspektorima" pokaže sve šta je učinjeno do sada u pripremi Univerzijade.

– Drugi put sam u Beogradu i znao sam da imate dobre sportske objekte kojima je samo potrebno renoviranje. i to je naša misija, misija Univerzijade. Ti renovirani objekti služiće u budućnosti građanima i sportistima Beograda, ali ne samo to. Oni će, kao i znanje koje će steći organizatori, omogućiti Beogradu da u budućnosti organizuje nova velika takmičenja. Kada sam pre Univerzijade u Pekingu 2001. posetio Kinu pitali su me da li da renoviraju postojeće objekte ili da grade nove. Predložio sam im da renoviraju postojeće i Univerzijada u Pekingu doživela je pun uspeh. Sigurno je i to doprinelo da članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta lakše dodele organizaciju 25. olimpijskih igara glavnom gradu Kine, - ohrabrio je Džordž Kilijan ulaganja u sportske i druge objekte neophodne za organizaciju najvećih svetskih takmičenja.

"Univerzijada" u Beogradu po broju učesnika (oko 12.000) moći će da se meri samo sa letnjim olimpijskim igrama.

– Organizacija Univerzijade je značajna prilika da se popravi imidž Srbije u svetu, ali i da se razviju i iskoriste, privredni, turistički i kulturni potencijali, a ja očekujem od vaše kuće u celini, kao i listova "Sportski žurnal" i "Politika" sa kojima imamo odličnu saradnju od prvog dana kada se rodila ideja o kandidovanju za organizaciju Univerzijade, uključe još više u naš projekat. Proteklih dana na sednici Organizacionog komiteta i u razgovorima sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem raščišćeni su svi nesporazumi oko budžeta, gospodina Kilijana i mene primila je i ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, a važno je ponoviti da izgradnja Univerzitetskog sela, posle izvesnih problema zbog kojih se gospodin Mišković naljutio na mene, teče izvanredno, - rekao je Siniša Jasnić, dodajući da će pored novog rezidencijalnog kompleksa u Bloku 67 u kojem će boraviti učesnici Univerzijade i renoviranih objekata beogradskom sportu ostati oprema za tekvando i streličarstvo ali i stručno i organizaciono znanje u ovim "novim"sportovima u Srbiji, koje će doneti predstavnici međunarodnih sportskih federacija.

U drugim sportovima, posebno igrama, iskustvo nam ne nedostaje.

– Serija velikih takmičenja, od odbojke, košarke, vaterpola, džudoa, stonog tenisa i drugih, koja su održana u Beogradu su i naš organizacioni kapital, a do Univerzijade imaćemo još testova meću kojima su i tri svetska univerzitetska prvenstva u tekvandou, veslanju i kajaku i kanuu, - rekao je Jasnić ne zaboravljajući da doda i da će studenti sportisti najzad dobiti svoju sportsku dvoranu.

– Univerziteti su mesta na kojima stasavaju lideri ne samo svetskog sportskog pokreta već i ostalih oblasti od biznisa do politike. Budući svetski lideri doći će u Beograd i Srbiju 2009. godine i iz vašeg grada i zemlje, siguran sam, poneti dobre utiske i to je kapital na koji se mora da računa, - rekao je na kraju posete "Politici" NM Džordž Kilijan, predsednik FISU ne zaboravivši da još jednom uputi pozdrave svom dugogodišnjem prijatelju Bori Stankoviću, kojem je na reč poverovao da Beograd može uspešno da organizuje Univerzijadu...

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.